Ga naar content

Winterwandelen op de Waddeneilanden

Wist je dat de Waddeneilanden ook heerlijk zijn om in de wintermaanden te bezoeken? Een fikse, frisse wandeling door de duinen, uitwaaien op het strand en vervolgens heerlijk opwarmen bij een strandpaviljoen met een kop thee of warme chocolademelk. Of wordt het toch een Juttertje of Nobeltje?

Een winterwandeling op de Waddeneilanden is altijd bijzonder. Ervaar deze winter de prachtige natuur van de Waddeneilanden. De natuur is op z’n mooist wanneer je het seizoen op je huid ervaart: de frisse zeelucht die op je wangen tintelt, de koude wind die door je haren waait en de imposante wolkenluchten die de hemel kleuren.

Winterwandeltips per Waddeneiland

Elk Waddeneiland is verschillend qua natuur en sfeer, en ook elk seizoen op de Waddeneilanden is weer anders. In de winter geniet je van de stilte, een magische zonsondergang en talloze vogels die hier overwinteren.

Wij tippen de mooiste winterse wandelingen per eiland. Van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland tot aan Schiermonnikoog, welke is jouw favoriet? 

1. Winterwandelen op Texel

Na een kwartiertje varen vanaf Den Helder, sta je al op het mooie Texel, het grootste Waddeneiland. Dit eiland is beroemd om de markante rode vuurtoren in Cocksdorp, gelegen in het noordelijke deel van Texel. Diverse wandelroutes leiden naar deze iconische toren, die je kunt beklimmen via een hoge wenteltrap. Boven aangekomen biedt het uitzicht aan de ene kant Vlieland en aan de andere kant een panorama van akkers en duinen.

Voor vroege vogels is een ochtendwandeling naar de dijk een echte aanrader. Vooral in de wintermaanden kun je hier een adembenemende zonsopgang beleven, waarbij de lucht wordt getooid met warme tinten van rood, paars en oranje.

Je bent natuurlijk niet op Texel geweest als je het uitgestrekte strand niet hebt bezocht. Ook in de winter kun je hier heerlijk uitwaaien en struinen door het zand. De Hors, het zuidpunt van het eiland, heeft het ruigste stukje strand dat vaak verandert door de weersomstandigheden. Vind je een strandwandeling wel erg koud? Wandel dan met de wind mee en ga door de duinen terug.

Texel winterwandeling
© Lydia Annema
Deel op Pinterest

Want ook een duinwandeling hoort er helemaal bij als je op Texel bent. In de winter kleuren de grassen in paars, grijs en amber. Een goed startpunt voor je winterwandeling door de Texelse duinen is Ecomare. Hier start De Seeting, een route van 6 km, gemarkeerd met blauwe pijlen. Parkeren kan bij Paal 17, of stal je fiets bij de zeehondenopvang. Na het wandelen warm je weer op bij het strandpaviljoen, dat het hele jaar geopend is.

Slufter Terschelling
Deel op Pinterest

In het noorden van Texel vind je naast polders ook De Slufter. Bij extreem hoog water stromen de golven landinwaarts en zetten dit gebied onder water, iets wat in de winter met regelmaat gebeurt. Daarnaast ligt natuurgebied De Muy. Er zijn goede wandelpaden en er zijn diverse routes uitgezet.

2. Winterwandelen op Vlieland

Vlieland is een eiland voor de echte rustzoeker en dat is in de winter al helemaal het geval. Hier kun je nog uren struinen door de duinen en over het strand, zonder veel mensen tegen te komen. En de natuur blijft hier verrassen, hoe vaak je er ook al bent geweest.

Trek warme kleding aan en wandel naar het noordelijkste punt, waar de Noordzee en de Waddenzee samenkomen. Bij eb verschijnen de strekdammen, aangelegd om het eiland te beschermen tegen de golven en de duinen te behouden. Vanaf Strandpaviljoen ’t Badhuys (jaarrond open) op het Noordzeestrand kun je zowel links als rechts het strand op. Via de jachthaven, het dorp en de Badweg maak je dan een rondje van ongeveer 8 km.

Vlieland winterwandelen
© Lydia Annema
Deel op Pinterest

Wil je wandelen over de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa, zoek dan de Vliehors in het westen op. Hier kun je wel alleen in het weekend lopen, omdat doordeweeks defensie hier oefent. Een leuk wandeldoel is het Drenkelingenhuisje met klein juttersmuseum. Onderweg heb je grote kans op het spotten van zeehonden, die vanaf januari alweer hun jongen krijgen. Pak ook zeker de naastgelegen Kroon’s Polder mee, waar je vanaf het vogelkijkpunt wintervogels spot als rotganzen, pijlstaarten, smienten en steltlopers.

Vlieland vuurtoren
Vlielander vuurtoren
Deel op Pinterest

Zoek je een gevarieerde wandeling? Begin dan bij de Vuurboetsduin met de korte Vlielander vuurtoren, vlakbij het enige dorp van het eiland, en volg de route met groene paaltjes. Je wandelt zowel door het bos, de duinen als langs het wad.

3. Winterwandelen op Terschelling

Terschelling staat bekend om de variatie aan landschappen, waarvan je ook in de winter heerlijk kunt genieten. Deze diversiteit wordt meteen zichtbaar op de Waddendijk, waar de weidse vergezichten een gevoel van rust geven. Wandelaars worden hier verrast door de bijzondere kunstwerken ‘Beelden uit de zee’: granieten blokken die ooit uit een scheepswrak zijn geborgen en nu een plek hebben gekregen op de dijk.

De Boschplaat is een grote aanrader voor de winter, want deze is vrij toegankelijk buiten het broedseizoen. Wat later in de winter spot je hier alweer de eerste trekvogels. Ga de uitdaging aan en wandel naar het Drenkelingenhuisje bij Paal 25. Je kunt heen over de Boschplaat lopen en terug over het strand, of andersom. Hou rekening met in totaal ongeveer 14 km. Een goed startpunt voor deze lange wandeling is het strandpaviljoen Heartbreak Hotel in Oosterend (ook in de winter open).

Terschelling winterwandeling
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Kies je liever voor de beschutting van bos? Het Hoornerbos is prachtig voor een winterse wandeling en als het gevroren heeft, is het gezellig druk bij de ijsbaan! Pak ook zeker een stukje duin en Noordzeestrand mee tijdens je wandeling. Tijdens de uitgezette blauwe wandelroute van 6 km sla je geen highlight over. Het startpunt is de Badweg in Hoorn.

Seinpaalduin Terschelling
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Als laatste tippen wij het Seinpaalduin in West-Terschelling. Beklim het duin en geniet van een betoverend, winters panorama over het dorp met de Brandaris, de haven, het Groene Strand en de Noordsvaarder.

4. Winterwandelen op Ameland

Ook op Ameland kun je je hart ophalen als wandelliefhebber in de winter. De dorpjes Nes, Ballum, Buren en Hollum zijn super gezellig met een warme, gastvrije sfeer. Vissershutten, gezellige restaurants en sfeervolle boetiekjes geven kleur aan de straten.

Natuurgebied ’t Oerd nodigt uit tot een ontdekkingstocht te voet met een variatie aan zand, duin, gras en moeras. Trek wel waterdichte schoenen of laarzen aan, omdat het hier om een getijdengebied gaat en het in de winter erg nat is. De Oerdblinkert is het hoogste punt van het eiland en heeft een fraai uitzichtplateau. Vanaf hier strekt het zicht zich uit over de Waddenzee, en bij helder weer kun je zelfs het vasteland zien. Terwijl je daar staat, lijkt de rest van de wereld ineens heel ver weg. Het beste volg je de 4 km lange blauwe wandelroute.

't Oerd
Deel op Pinterest

Het Hagedoornveld - hagedoorn betekent duindoorn op z'n Amelands - is een mooi duingebied om te verkennen. De gele route is 4,5 km lang en heel afwisselend met mooie uitzichten en dieren die je tegenkomt.

Ook voor een strandwandeling kun je natuurlijk prima op dit Waddeneiland terecht. Leuk feitje: alle vier strandpaviljoens zijn het hele jaar door geopend.

5. Winterwandelen op Schiermonnikoog

Het laatste eiland in het TVTAS-rijtje is Schiermonnikoog met maar liefst twee vuurtorens; een rode en een witte. Naast deze iconen heeft het eiland slechts één dorp; de rest is volledig natuurgebied. Wist je dat het hele eiland zelfs een nationaal park is? Tijdens het wandelen passeer je ook historische plekken, zoals een oorlogsbegraafplaats, een drenkelingenbegraafplaats en de Wassermann, een bunker uit 1943.

Heb je zin in zowel strand, duin als bos, dan zijn deze prima te combineren tijdens de winterwandeling van 10 km, die start bij het informatiecentrum Het Baken aan de Reeweg. Bij de Westerplas spot je in de winter talloze soorten eenden en ganzen. Kramsvogels en koperwieken eten hun buikje vol aan de oranje duindoornbessen, die in de winter rijp zijn. Op het strand zie je vaak een zeehond met haar pasgeboren pup.

Schiermonnikoog winterwandelen
© Lydia Annema
Deel op Pinterest

Of trek je laarzen aan en ga met een gids het wad op, want ook dat kan heel goed in de winter! Leer alles over dit unieke gebied en zijn bewoners, terwijl je met je voeten in het slib loopt. De winterexcursie wadlopen start bij de Jachthaven.

Er valt in de winter heel wat te ontdekken en te beleven op de Waddeneilanden. Doe nog meer inspiratie op via VisitWadden.nl.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!