Vogelbekdier
Dieren in Australië - Het vogelbekdier (in het Engels platypus) is wellicht het vreemdste dier op aarde. Het is een zoogdier maar legt eieren en heeft een eendensnavel. Ook heeft hij een beverstaart en poten met zwemvliezen. Op deze pagina krijg je alle informatie over het fascinerende vogelbekdier. Alles over het leefgebied, voedsel en leuke weetjes én tips om ze zelf in het wild te spotten.
Kenmerken van het vogelbekdier
- Ze kunnen tot 60 centimeter lang worden en wegen 1 á 2 kilo. De vogelbekdieren op Tasmanië zijn over het algemeen groter dan op het vasteland.
- In gevangenschap kunnen ze 15 jaar worden, maar in het wild is 5-8 jaar realistischer.
- Vogelbekdieren behoren tot de cloacadieren, eierleggende zoogdieren. Samen met de mierenegel het enige zoogdier dat dit doet. Nadat de jongen uit het ei zijn zoogt de moeder de baby's.
- In hun beverstaart slaan ze vetten op als reserve.
- Ze hebben zwemvliezen en zijn gestroomlijnd zodat ze zich in het water makkelijk kunnen bewegen.
Leefgebied vogelbekdier
De platypus komt enkel voor in Australië, in het oosten van Queensland en New South Wales, in grote delen van Victoria en op het eiland Tasmanië. Nog specifieker vind je ze onder andere in de volgende natuurgebieden:
Queensland: Broken River in Eungella National Park & Lake Awoonga
New South Wales: Blue Lake in Blue Mountains, enkele uren rijden van Sydney
Victoria: Lake Elizabeth in Great Otway National Park
Tasmanië: Warrawee Forest Reserve bij 'Platypus capital' Latrobe & Fernglade Reserve
Ze leven zowel op het land als in zoet water. Je vindt ze dan ook aan de oever van meren en rivieren. Wil je vogelbekdieren zien, dan moet je er wel wat voor over hebben. Het zijn namelijk nachtdieren die zich niet snel laten zien. Ga daarom op pad met een gids om je kansen te vergroten. Get Your Guide heeft een speciale vogelbekdier excursie waarbij je onder begeleiding van een natuurgids vanuit Byron Bay wandelend op zoek gaat naar de dieren.
Bekijk de beste plekken voor vogelbekdieren in het wild:
Voedsel
Vogelbekdieren zijn vleeseters. Hun dieet bestaat zowel uit landdieren als waterdieren. Ze doen zich tegoed aan wormen, larven, rivierkreeften, garnalen en kleine vissen. Dankzij de receptoren in de snavel heeft het vogelbekdier een soort zesde zintuig. Hij kan hiermee opsporen waar zijn prooien verstopt zijn in de grond.
Bedreigd
Het vogelbekdier staat als 'bijna bedreigd' op de rode lijst van IUCN. Door de hevige bosbranden in Australië en terugkerende droge periodes door klimaatverandering is de toekomst voor het vogelbekdier niet zeker. Hun leefgebied raakt uitgedroogd en dammen belemmeren hun bewegingsruimte.
Vogelbekdier weetjes
Tot slot nog enkele feitjes die misschien wel leuk zijn voor een spreekbeurt. Wist je dat?
- Vroeger werd gedacht dat het vogelbekdier nep was. Wetenschappers keken vreemd op toen ze het dier zagen en dachten dat ze voor de gek werden gehouden.
- Het vogelbekdier heeft geen tepels. De melk komt uit de poriën.
- Vogelbekdieren hebben geen maag. Het eten gaat direct vanuit de slokdarm naar de darmen.
- Mannetjes vogelbekdieren hebben een giftige stekel aan de achterpoten waarmee zij zich kunnen verdedigen.