Thule Covert camerarugzak
Tassen getest - De Thule Covert is een camerarugzak voor jouw spiegelreflexcamera met objectieven. De cameratas is verkrijgbaar in twee varianten: de 24 liter met een ritsvak bovenop en de 32 liter met een rolsluiting. Beide varianten zijn er in twee kleuren: zwart en dark slate (een soort grijsblauw).
De rugzak is 3-in-1 en op drie manieren te gebruiken: als geheel (rugzak met de cocon), de uitneembare cocon die kan dienen als sling of schoudertas voor jouw camera en als rugzak zonder cocon, waardoor je ruimte hebt voor andere spullen, zoals bijvoorbeeld een jas.
Thule Cameratas getest
Naturescanner mocht beide varianten van de Thule Covert testen. Beide tassen lijken erg op elkaar, daarom vertellen we eerst in het algemeen wat we ervan vinden. Daarna gaan we nog even specifiek in op beide varianten.
1. Het 3-in-1 systeem
Het 3-in-1 systeem van de cameratas is heel handig als je bijvoorbeeld op reis gaat. Neem je de tas mee als handbagage, dan zou je eerst de cocon erin kunnen laten zitten met je cameraspullen erin. De cocon is te bevestigen door een flap hiervan in het achterpand van de tas te vouwen. Ga je daarna op pad, dan kun je de cocon als losse, kleinere cameratas meenemen en heb je in de rugzak meer ruimte om bijvoorbeeld ook je jas mee te nemen. Aan de cocon kun je op twee manieren een riem bevestigen en deze is dan te dragen als sling of schoudertas.
De uitneembare cocon is geheel zelf in te delen in meerdere vakken, door middel van scheidingsstukken met klittenband. Dit is handig, want hierdoor kun je de vakken precies op maat maken voor jouw objectieven. Wat mij opvalt, is dat de cocon precies even groot is bij de rugzak van 24 als die van 32 liter. Ik had verwacht dat deze groter zou zijn bij de grotere rugzak.
De ruimte valt mij wat tegen. Ik moet erg puzzelen om mijn spiegelreflexcamera, met daarop een allround objectief, en de twee andere lenzen die ik heb (macro en groothoek) erin te krijgen.
Ik schat in dat de tas eigenlijk bedoeld is voor het meenemen van een camera met objectief erop en één extra lens erbij. Heb je nog een grotere telelens dan ik, dan wordt het lastig om die in de cocon te krijgen en daar zou ik dan een ander vak voor gebruiken.
Hoewel de cameratas is bedoeld voor een spiegelreflexcamera, kun je 'm natuurlijk ook gebruiken voor andere type camera's. Een systeemcamera heeft over het algemeen kleinere lenzen, dus daar zou je wel makkelijk drie stuks van kunnen meenemen. Ook zou je je actiecamera of kleine drone in een vak kunnen stoppen.
Een groot pluspunt: draag je de cocon met je camera en lenzen in de rugzak, dan is deze te bereiken door de rits op het rugpaneel open te ritsen. Sta je bijvoorbeeld in een drukke trein met je rugzak op, dan is het bijna onmogelijk voor anderen om het gedeelte van de tas met je waardevolle spullen te openen.
2. Overige vakken
Aan de binnenkant van het rugpaneel zit een vak voor een kleine laptop of tablet, geschikt voor een 6-inch MacBook Pro, 14-inch pc-laptop of een 11-inch tablet. Ik heb dit vak niet kunnen testen, omdat mijn laptop groter is. Ik kan mij wel indenken dat de rugzak minder makkelijk dicht te ritsen is, als je er een laptop in hebt zitten.
In het rugpaneel zit ook nog een kleiner vak met ritssluiting, voor andere waardevolle spullen bijvoorbeeld.
Voorop de tas zit bovenaan nog een ritssluiting met een smal vak voor je allerkleinste spullen. Daaronder zit nog een groter ritsvak met allerlei kleine vakjes, voor bijvoorbeeld je geheugenkaartjes en extra accu's die je dan zo voor het grijpen hebt.
Aan beide zijkanten zit een vak voor bijvoorbeeld een waterfles, maar deze vind ik vrij ondiep en ik ben bang dat een fles er toch snel uitvalt. Je kunt hierin ook je statief stoppen en met een riempje vastmaken. Ik heb een vrij klein exemplaar en die past er goed in. Heb je een grotere, dan kun je 'm met twee van de drie poten in het vak stoppen.
3. Materiaal en comfort
De tas is van zeer degelijk materiaal en de ritsen gaan soepel open en dicht. Ik schat in dat de stof behoorlijk wat regen kan hebben, maar of de tas geheel waterdicht is, durf ik niet te zeggen. Ik mis wel een losse regenhoes die je er voor de zekerheid nog overheen kunt doen, mocht je in een hoosbui terecht komen. Je neemt alles met elkaar toch behoorlijk wat waarde aan spullen mee, dan wil je zeker weten dat ze droog blijven.
De schouderbanden van de tas zijn in lengte te verstellen en deze zijn met elkaar te verbinden via een tussenriem, die qua hoogte en lengte verstelbaar is. Deze is ook nog eens elastisch en dat zit erg lekker en knelt zeker niet.
Ook is er een heupriem verstopt, die je eruit kan halen, mocht je een langere wandeling gaan maken met je cameraspullen. Hierdoor draag je het gewicht meer op je heupen dan op je schouders, wat erg fijn is.
Wat mij wel opvalt is dat de schouderbanden toch wat knellen en vrij 'smal' aanvoelen, ondanks het langer maken van de banden. Ik heb een erg lange rug en best wel brede schouders, en voor mij is het vaak zoeken naar een rugzak die perfect voor mij zit. Ik zou zeggen dat deze tas het beste zit bij mensen met een normaal postuur en smalle schouders.
Het rugpand is mooi verhard en dit draagt erg lekker. Bovendien heb je het gevoel dat je cameraspullen hierdoor goed worden beschermd.
Thule Covert 24 liter variant
De kleinere variant van de Thule Covert heeft aan de binnenkant, boven de uitneembare cocon, een vak met ritssluiting en gaas zitten. Dit vak is ook bereikbaar via de buitenkant van de rugzak aan de bovenkant. Dit is een heerlijk ruim vak, dat 'uitklapt' bij het openen aan de bovenkant. Hier kan je echt nog veel spullen in kwijt!
Haal je de cocon met je cameraspullen eruit, dan kun je dit vak aan de binnenkant ook helemaal openritsen en vouwen in een gaasvakje. Hierdoor heb je veel ruimte en kun van alles meenemen, zoals je jas, proviand etc. In feite is het dan een gewone rugzak en gebruik je de uitneembare cocon als losse cameratas erbij.
Thule Covert 32 liter variant
De grotere variant van de Thule Covert heeft een rolsluiting bovenaan. Door het dichtrollen van de bovenkant bied je je cameraspullen een goede bescherming. Bovendien kun je zelf kiezen hoe groot je het bovenvak van de tas maakt.
Ik kan me indenken dat je je grote telelens of eventueel een groter statief ook in dit vak kwijt kunt. De rolsluiting is makkelijk dicht te maken met een gesp.
Hoewel de indeling iets anders is van de 32 liter variant ten opzichte van de 24 liter variant, is eigenlijk alleen het bovenvak een stuk groter. Zoals ik al eerder schreef, is de cocon met vakken voor je cameraspullen niet per se groter. Maar je kunt er al met al wel écht veel spullen in kwijt!
Conclusie Thule Covert cameratas
De cameratas Thule Covert heeft een zeer goede kwaliteit en vele mogelijkheden. Of je je cameraspullen nu in de rugzak opbergt of meeneemt in de losse cocon, je kunt behoorlijk veel meenemen. De ruimte in de cocon zelf valt mij iets tegen, omdat het wat puzzelen is met een spiegelreflexcamera en drie objectieven. Maar de rugtas heeft nog zoveel andere vakken, dat je eigenlijk altijd wel een oplossing vindt om alles mee te nemen.
Het verschil tussen de 24 liter en 32 liter vind ik minimaal, als je alleen kijkt naar het uitneembare cocongedeelte. Maar de rolstuiting op de grotere variant biedt wel een goede bescherming en in het bovenvak kan je ontzettend veel, en ook grotere, spullen kwijt.
Ik vind de rugzak ideaal voor tijdens een fotoworkshop of -reis, want dan kan ik echt alles wat ik heb aan fotospullen meenemen (en ja, dat wordt steeds meer...). Van losse objectieven tot aan geheugenkaartjes, extra accu's, een poetsdoekje, filters, statief etc.
Ik ben naast natuurfotograaf ook lange afstandswandelaar, maar weet niet zeker of ik de cameratas tijdens lange wandelingen zou meenemen of toch liever kies voor mijn wandelrugzak. Tijdens een wandeling maak ik namelijk meestal de keuze om maar één objectief mee te nemen, om niet al te veel gewicht mee te dragen. Bovendien vind ik de cameratas op mijn schouders net wat minder goed zitten dan mijn wandelrugzak en kan ik dan geen waterzak meenemen, maar moet ik het doen met losse waterflessen.