Ga naar content

Coleman Darwin 3

De Coleman Darwin 3 is een lichtgewicht tent voor trektochten, kamperen en festivals. De trekkerstent is ook geschikt voor beginners, want hij is makkelijk en snel op te zetten. De tent is te koop in de meeste outdoor winkels en via Bol.com.

Onze reporters Peter en Janneke gingen kamperen in de Franse Ardennen en mochten de Darwin 3 tent uitproberen. Wat vinden zij ervan?

Review Coleman Darwin 3 tent

Wij hebben weinig tot geen ervaring met kamperen. Tot nu toe deden we alleen nog maar aan glamping: slapen in een safaritent met een bed erin. In een tentje op de grond slapen is een nieuwe ervaring voor ons en we deden het maar gelijk goed, want we gingen wildkamperen! Dit deden we in een gemeentebos waar wildbivak voor een nacht is toegestaan.

Thuis hadden we al even geoefend met het opzetten van de Coleman koepeltent op een grasveldje en dat bleek verrassend eenvoudig. Je zet de tent in ongeveer tien minuten op, dus we kunnen ons voorstellen dat dat erg fijn is als je na een lange hike wilt gaan slapen. Bovendien is de tent licht van gewicht met slechts 3,4 kilo en handig mee te nemen in een draagtasje.

1. Het opzetten van de Coleman Darwin 3

Het opzetten van de Coleman Darwin 3 tent is zeer eenvoudig en spreekt eigenlijk voor zich. Toch zit er nog een duidelijke handleiding met plaatjes bij. In het draagtasje vind je verder het grondzeil met de tent eraan vast, twee tentstokken, een dekzeil, haringen en scheerlijnen.

Coleman Darwin 3 tasje
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het opzetten gaat als volgt: je zoekt een vlakke plek uit, legt het grondzeil zo strak mogelijk en die maak je vast met vier haringen in de hoeken. Dan pak je de glasfiber tentstokken, die bestaan uit meerdere delen, waardoor je ze makkelijk kunt buigen. Je klapt de delen uit en kruist de twee stokken over elkaar. In het midden van het kruis maak je de tent vast met de lintjes. Dan buig je de stokken en bevestig je ze in de vier hoeken van de tent. Vervolgens kun je de tent eenvoudig aan de stokken hangen met een ring & pin systeem

Darwin 3 tent
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

De tent staat, nu komt er nog een zeil overheen. Hierdoor creëer je ook nog wat ruimte voor de ingang van de tent, waar je bijvoorbeeld je tas en schoenen neer kunt zetten. 

Eventueel maak je de tent nog vast met scheerlijnen, dit wordt vooral aangeraden als het waait. De tent schijnt ook behoorlijk waterdicht te zijn, tot een waterkolom van 3000 mm. Dit hebben we niet kunnen testen, want het was warm en droog weer tijdens onze wildbivak. Eventueel kun je nog een naadverdichter gebruiken, mocht je toch lekkage krijgen.

Bovenzeil Darwin 3
© Naturescanner Peter
Deel op Pinterest

2. Details van de Coleman Darwin 3

De Darwin 3 is een eenvoudige trekkerstent, toch zijn er nog wel een aantal snufjes te vinden. Zo vonden wij het op deze warme dag erg fijn dat je de ingang van de tent deels kunt openritsen en oprollen. Een ventilatiegaas zorgt ervoor dat er geen insecten je tent invliegen of -kruipen.

Tent ingang
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Verder is het handig dat je aan beide zijkanten een vak hebt, waar je spulletjes in kunt stoppen zoals je telefoon. Ik heb zeer slechte ogen en vind het altijd een fijn idee dat mijn bril 's nachts in de buurt ligt, dus die kon daar ook prima in.

Tentvakje
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Tenslotte heb je binnen aan de bovenkant een haakje, waar je een lamp aan kunt hangen. Wel zo fijn als het donker wordt!

Haakje in de tent
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

3. Beoordeling Coleman Darwin 3

Wat vinden we van de Coleman Darwin 3 tent? Allereerst even over de grootte. De 3 in de naam staat voor driepersoons tent, daar hebben we ons wel over verbaasd. Er passen twee matjes naast elkaar in en dan heb je nog een klein beetje ruimte over. Wij zijn beiden ook vrij groot, maar met zijn tweeën past het perfect. Met drie personen zou ik er niet zo snel in gaan liggen...

We zijn verrast hoe eenvoudig de tent is op te zetten, zelfs voor ons als beginners. We vonden het handig dat er wat ruimte voor de tent overbleef, waar onze tas en schoenen konden staan en zelfs droog zouden blijven als het zou regenen. Het is ook erg praktisch dat je de tent in een draagtasje mee kan nemen en heel weinig weegt, dus we kunnen ons goed voorstellen dat het tijdens een trektocht of naar een festival toe ook een ideale tent is.

Ruimte voor de tent
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het werd wel meteen ontzettend heet in de tent, toen we deze aan het einde van de middag opzetten. Ventileren was wel een beetje mogelijk door de ingang een stukje open te zetten en dankzij het gaas kwamen er geen beestjes binnen. Toch hielp dit weinig op deze warme dag. Gelukkig koelde het 's nachts nog behoorlijk af in juni en viel het uiteindelijk mee met de warmte.

En het slapen? We hebben echt een heerlijke nachtrust gehad, en dat voor een eerste keer in een tentje! We voelden ons veilig in ons eigen 'huisje', ook al sliepen we in het bos. Het was vooral genieten van de geluiden van vogels, het ruisen van de bomen en het stromen van de rivier. We bedachten ons wel dat als je echt gaan wildkamperen in een land waar dat mag, het misschien fijn is als de tent een wat minder opvallende kleur heeft. Hij is er ook in het groen! 

Wildbivak
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Dit artikel mochten wij testen van Coleman.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!