Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket
Als je veel buiten bent of lange trektochten met kans op regenbuien maakt, is het belangrijk om een goede regenjas bij je te hebben. Eerder hebben we de Fjällräven High Coast Hydratic Trail Jacket voor vrouwen en mannen getest, een lichtgewicht regenjas met een waterkolom van 10.000 mm, geschikt voor lichte buien.
Waterdichte regenjas van Fjällräven
Voor hevige en langdurige buien heb je een klasse hoger nodig. De Keb Eco-Shell Jacket van Fjällräven biedt hierbij uitkomst. Met een waterkolom van 30.000 mm kun je elke regenbui aan.
1. Waterkolom
Hoe zat het ook alweer, met die waterkolom? Dit zegt iets over de druk die een stof aan kan, voordat er water doorheen kan sijpelen. Hoe hoger het getal, hoe meer waterdicht de stof is. Onder de 5000 mm noemen we waterafstotend, daarboven praten we over waterdicht. Een waterkolom van 20.000 of hoger zal je bij zware regen droog houden.
De Keb Eco-Shell Jacket M is met een waterkolom van 30.000 dus super waterdicht. Je zou zeggen dat dit ten koste gaat van het ademend vermogen en daarmee het comfort. Toch is het ademend vermogen van deze jas nog een stuk hoger dan van de High Coast Hydratic Trail Jacket M. De stof heeft een ademend vermogen van 26.000 g/m²/24u. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.
We hebben de waterdichtheid getest tijdens een langdurige regenbui. Bijna alles bleef droog, behalve twee plekken ter hoogte van de buik, waar wat water heeft kunnen doorsijpelen. We konden niet precies vinden waar het doorheen kwam, aangezien er aan de binnenkant tape zit maar geen naad aan de buitenkant.
2. Ademend vermogen
Laten we het even hebben over dat ademend vermogen. Dit getal wil zeggen: de hoeveelheid water / vocht / zweet in gram dat door een vierkante meter stof kan verdampen gedurende 24 uur. Hoe hoger dit getal, hoe beter het ademend vermogen. In jargon wordt dit ook wel Moisture Vapor Transmission (MVT) genoemd.
Het ademend vermogen maakt de jas erg comfortabel om te dragen, ook als het niet regent.
3. Kleuren
Wij hebben de jas getest in de kleur dark navy, maat L. Naast deze kleur is de jas verkrijgbaar in de kleuren chestnut, alpine blue, black en deep forest, in de maten XS tot en met XXXL.
4. Pasvorm
De pasvorm is redelijk goed, met voldoende bewegingsruimte rond de schouders, maar wat mij betreft mist het regenjasje wat ruimte aan de onderkant. De onderrand is voorzien van een elastisch koord met koordstopper, en is daarmee verstelbaar.
Er had daar dus wat meer ruimte kunnen zitten waarmee de jas iets comfortabeler zou zitten.
De mouwen zijn verstelbaar rond de pols met klittenband en de vaste capuchon kan worden aangepast met drie trekkoorden.
5. Materiaal
Het shelljack is gemaakt van een drielaags Eco-Shell met lichte stretch, bestaande uit 70% gerecycled polyester en 30% niet-gerecycled polyester. Eco-shell is de hardshellstof ontwikkeld door Fjällräven, waterdicht gemaakt met een fluorkoolstofvrije impregnering. De naden zijn wind- en waterdicht getapet.
Duurzaam dankzij het gebruik van gerecyclede en recyclebare materialen, geen schadelijke chemicaliën voor de impregnering. Het is echter wel gemaakt in China, maar Fjällräven heeft de productie en het transport klimaatgecompenseerd. De Eco-Shell 3-layer stof blinkt uit in waterdichtheid en ademend vermogen en is bovendien lichtgewicht, de maat L weegt slechts 548 gram.
Goed om te weten, de jas bevat “niet uit textiel bestaande elementen van dierlijke oorsprong”.
6. Functionaliteit
Op het eerste gezicht heeft het jack een minimalistisch ontwerp, maar toch zijn er nog allerlei verborgen handigheidjes te vinden.
Als je de capuchon opzet kan de hoofdrits tot aan de neus dichtgetrokken worden. Aan de achterkant van de kap zit een elastisch trekkoord met koordstopper om de capuchon rond voor-en achterhoofd aan te spannen.
Links en rechts vooraan is de gezichtsopeninng aan te passen met ook elastische koorden en in de stof verborgen koordstoppers. Het klepje vooraan is licht buigbaar. Op deze manier is er geen windvlaag die vat kan krijgen op je capuchon. Een helm dragen over de kap is ook een optie.
Alle ritsen zijn voorzien van Aquagard en laten geen water binnen. De hoofdrits is een tweewegrits, met beschermoverslag aan de binnenkant en een drukknoop onderaan. We hebben het al eerder gemerkt bij Fjällräven, ritsen zijn niet hun sterkste kant. Het kan een heel gedoe zijn de jas los of vast te doen omdat de rits erg vaak klemt. Dat kan best frustrerend zijn, zeker voor een jas in deze prijsklasse.
Aan de zijkanten bevinden zich twee ventilatieopeningen met tweewegrits, voor frisse lucht als het niet regent.
Ter hoogte van de borst zitten twee waterdichte voorzakken met een interne mesh zak om bijvoorbeeld een telefoon op zijn plaats te houden.
Een kleine opening leidt naar de binnenkant van de jas om het snoer van een koptelefoon door te voeren. De zakken zitten hoog, wat handig is tijdens het dragen van een rugzak met heupband of een klimharnas. Lagere zakken waren ook handig geweest omdat het soms fijn is om je handen in je zakken te kunnen steken. Wat ik merk, is dat ik vaak onbewust misgrijp en de ventilatierits open in plaats van een zak.
Ook op borsthoogte bevind zich een binnenzak van elastische mesh en in de linkermouw zit nog een zakje voor kleinere items, zoals bankpasjes.
De mouwuiteinden zijn te verstellen met klittenband. Als de manchetten los zijn, dan zijn ze heel wijd, dat kan fijn zijn voor ventilatie tussen de buien door.
7. Onderhoud
De jas kan met de wasmachine normaal gewassen worden op 30°C. Was de jas apart met de ritsen dicht en zonder wasverzachter. Ook kan hij in de droogtrommel op lage temperatuur.
Na het wassen is het wel belangrijk de buitenkant te behandelen met fluorkoolstofvrije impregnering om de waterdichtheid te behouden. Niet chemisch reinigen, bleken of strijken.
Review Fjällräven Keb Eco-Shell jas
Onze ervaring met de Keb Eco-shell regenjas samengevat
Voordelen
- Mooi design
- Over het algemeen super waterdicht
- Comfortabel dankzij hoog ademend vermogen
- Lichtgewicht
- Capuchon helemaal verstelbaar
- Voldoende opbergzakken
Nadelen
- Haperende ritssluiting
- Onderkant wat nauw
- twee niet-waterdichte plekken
Regenjas Fjällräven Keb voor heren zelf bestellen?
Wij mochten dit jasje testen van Fjällräven. Op hun website kan je het zelf bestellen. Wil je nog items van een ander merk toevoegen aan je winkelmandje, dan kan je ook terecht bij de meeste outdoor winkels.