Libanon
Een reis naar Libanon is bijzonder. Niet alleen omdat het land ontbreekt op het verlanglijstje van menig reizigers, maar ook omdat de cultuur en natuur in het land een bijzondere indruk op je zullen achterlaten. Er is maar weinig toerisme in Libanon, dus genoeg om te ontdekken. Check van tevoren wel goed het reisadvies, sommige delen van het land zijn niet veilig te bezoeken.
Natuurreis Libanon
Een natuurreis naar Libanon is eigenlijk best bijzonder, omdat het gunstige klimaat een combinatie van strand en skiën mogelijk maakt. Zo is het weer bij de kust vaak aangenaam terwijl je toch vaak kan skiën in de bergen. Deze verscheidenheid in landschap en bezienswaardigheden op relatief korte afstand maakt het ook voor een reis met kinderen een zeer aangename bestemming.
Cultuur in Libanon
Op cultureel gebied is er veel te beleven tijdens een reis naar Libanon. Uiteraard moet je een bezoek brengen aan de hoofdstad Beiroet. Zowel de historische als moderne kant van de stad maken het de moeite waard om er enkele dagen te verblijven. De meeste interessante plaatsjes bevinden zich bij de kust. In het zuiden van het land ligt de prachtige stad Sidon, met haar oude haven en soeks.
Nog zuidelijker, bij de kust ligt Tyrus (Tyre), waar tal van opgravingen gedaan werden. In de Egyptische archeologische site Al-Mina werden resten gevonden uit het Romeinse en Byzantijnse tijdperk. Een deel van de film Ben Hur werd hier verfilmd. Ook Byblos is een interessante kustplaats.
Hoogtepunt van een culturele reis naar Libanon is echter Baalbek, een Romeinse stad. Een reis naar Libanon is meestal meer uit een cultureel perspectief dan uit een liefde voor de natuur, al moeten we zeggen dat het land ook schitterende landschappen en natuur te bieden heeft.
Natuur in Libanon
Wat is er zo bijzonder aan de natuur in Libanon? Het grootste natuurgebied van het Midden-Oosten bevindt zich in Libanon: het Chouf gebergte in Barouk, kortweg bekend als de Cederbossen van Barouk.
Cederbossen van Barouk in Libanon
De cederbossen van het Chouf gebergte liggen in het noorden, bijna ter hoogte van Tripoli, en zijn te bereiken via de Kadisha Vallei. In deze vallei kan je een bezoek brengen aan grotwoningen, kapelletjes en kloosters in de rotsen. Je kunt er prachtig wandelen. Waarom zijn de cederbossen zo bijzonder?
De bomen die hier staan zijn soms ruim duizend jaar oud, in het Chouf gebergte zijn er zelfs exemplaren van 2.000 jaar oud. De cederbossen lijden helaas sinds mensenheugnis aan houtkap. Om die reden zijn er nog slechts een 300-tal bomen over. Naast een 17-tal boomsoorten groeien er ruim 500 plantensoorten in het gebied.
Mooiste gebieden in Libanon
- Het Horsh Ehden Nature Reserve, in de buurt bij Tripoli in het noordelijke gebergte van Libanon gebergte heeft een bijzondere plantenrijkdom, met 35 soorten bomen, waaronder enkele zeer zeldzame.
- De Bekaa Vallei strekt zich uit ten oosten van het Libanongebergte. De vallei, die zich op een hoogte van 1000 meter bevindt, is door de grote hoeveelheden water erg vruchtbaar. Er worden heerlijke wijnen gemaakt, fruit geteeld en allerlei andere gewassen verbouwd.
- De bergketen Anti-Libanon spreidt zich ten oosten van de Bekaa Vallei uit, op de grens met Syrië. De Anti-Libanon is een droog, dor en dunbevolkt gebied, hoewel er in het zuidelijk deel bij Mount Hermon wel vruchtbare delen zijn, met watervalletjes en rivieren.
- De grotten van Jeïta bij de kust zijn prachtige druipsteengrotten, en zijn wel zes kilometer diep. De druipsteenformaties van deze grotten zijn zeer bijzonder en je mag een bezoek aan Jeita niet missen!