Ga naar content

wAARDEvol reizen naar Bonaire

Bonaire neemt haar taak om de natuur te beschermen en te investeren in duurzaam toerisme zeer serieus. Het is opvallend hoeveel inspanningen er op dit prachtige eiland worden geleverd voor de natuur. Zoals Bonaire zelf zegt waren zij al bezig met duurzaamheid en natuurbescherming voordat het 'hip' werd. De slogan van het eiland is niet voor niets: Bonaire, It's In Our Nature!

Duurzaam reizen naar Bonaire

Er zijn talloze voorbeelden te noemen waarom Bonaire toonaangevend is op het gebied van duurzaamheid. Zo hadden zij in 1979 al een marien nationaal park om de onderwaterwereld te beschermen, voor die tijd baanbrekend! Bonaire spoort reizigers tevens aan om zonnebrand te gebruiken zonder de koraal beschadigende stof oxybenzone. Koraalvriendelijke zonnebrand is overal op het eiland te koop. En misschien verrassend, maar het kraanwater is van uitstekende kwaliteit! Neem jouw herbruikbare fles dus zeker mee of koop een mooie Bonaire fles bij het Tourist Info Center in Kralendijk. 

Duurzaam reizen naar Bonaire
Duurzaam reizen Bonaire
Deel op Pinterest

Als reiziger draag jij ook actief bij aan het behoud van de natuurlijke parels van Bonaire. Wanneer je het Bonaire National Marine Park bezoekt (bijv. tijdens het duiken of snorkelen) of op avontuur wil in Washington Slagbaai Nationaal Park, word je geacht een Stinapa Nature Tag te kopen en altijd bij je te dragen ter controle. De fee hiervan komt ten goede aan natuurbescherming.

Ook kan je als reiziger de Bonaire Bond online ondertekenen. Je doet hierin een belofte om verantwoord te reizen en de lokale natuur, wildlife, cultuur en mensen te respecteren. Zo wil Bonaire het eiland voor toekomstige generaties mooi en leefbaar houden. De Bond is natuurlijk symbolisch en gaat op basis van vertrouwen, maar voor iedereen die hem tekent, doneert Bonaire ook nog eens een koraalboom aan Reef Renewal. Zo wordt jouw belofte ook echt onderdeel van natuurbescherming. Teken de Bonaire Bond.

wAARDEvolle Initiatieven op Bonaire

Je zal zien dat vakantie vieren en bijdragen aan een mooier Bonaire heel makkelijk hand in hand gaan. Zo zijn er diverse eco-organisaties die je kunt steunen middels een donatie of vrijwilligerswerk. Wij bezochten bijvoorbeeld de Donkey Sanctuary en Stichting Echo en liepen een ochtendje mee met de Sea Turtle Conservation Bonaire. Daarnaast zijn ook Reef Renewal en Mangrove Maniacs mooie stichtingen die zich inzetten voor habitatherstel.

1. Donkey Sanctuary

Een van de bekendste ‘attracties’ op het eiland is de ezelopvang in het zuiden van Bonaire. Het is niet alleen een geweldige ervaring om hier rond te rijden, de Sanctuary is ook écht nodig. 

Ter illustratie een korte geschiedenis van de ezels op Bonaire. De ezels zijn niet inheems, ze zijn in de 17e eeuw naar Bonaire gehaald door de Spanjaarden zodat zij de zware klussen konden uitvoeren, zoals zout en houtskool verslepen. Met de komst van moderne werktuigen werden de ezels al gauw overbodig en werden ze in het wild losgelaten. Of beter gezegd: aan hun lot overgelaten. Daardoor leven er nu nog steeds 1100 wilde ezels op Bonaire. Het dorre landschap is verre van ideaal voor de ezels en de leefomstandigheden zijn slecht.

Wilde ezels Bonaire
Wilde ezels op Bonaire
Deel op Pinterest

Er worden regelmatig ezels aangereden door auto’s of de dieren worden ziek, raken hun ouders kwijt, stappen in plastic, raken uitgedroogd etc. Om hulp en opvang te kunnen bieden aan alle gewonde, zieke en verweesde ezels is de Donkey Sanctuary in 1993 opgericht door de Nederlandse Marina Melis en haar echtgenoot Ed Koopman. Een team van vrijwilligers zorgt voor de ruim 800 ezels die hier vandaag de dag verblijven. Ze krijgen voedsel en water en medische zorg. Naast opvang van ezels geeft de Donkey Sanctuary les op scholen om kinderen meer te leren over de ezels op hun eiland.

Donkey Sanctuary Bonaire
Donkey Sanctuary Bonaire
Deel op Pinterest

Reizigers kunnen de ezelopvang bezoeken tegen een kleine toegangsprijs ($9). Met jouw toegangstickets steun je de ezels rechtstreeks. Koop ook zeker een bakje eten bij zodat je de ezels kan voeren. Je rijdt vervolgens met je auto door het park heen en kan onderweg de ezels voeren vanuit het raam. Het is echt hilarisch en ook nog eens dankbaar.

Ezels voeren Bonaire
Ezels voeren
Deel op Pinterest

Het is tevens mogelijk een donatie te doen of een ezeltje te adopteren. Wil je meer doen voor de opvang en heb je tijd? Dan kan je als vrijwilliger voor langere tijd aan de slag bij deze leuke Sanctuary.

2. Stichting Echo

‘Parrots and people’, dat is de slogan van Stichting Echo in Rincon. Deze stichting begon als een opvang voor de zeer bedreigde geelvleugelamazone (lora in Papiamento) en is inmiddels uitgegroeid tot educatief centrum dat zich inzet voor diverse duurzame initiatieven op het eiland. 

De lora’s worden ernstig bedreigd in hun bestaan, mede door het verlies van habitat en het bezit als huisdieren. Vroeger was het op Bonaire heel normaal om een geelvleugelamazone als huisdier te houden. Vrijwel elk huishouden had er één. Om in die vraag te voorzien werden lora’s in het wild gevangen en nesten geplunderd. Een groot probleem! Inmiddels is het verboden om lora’s in bezit te hebben. Stichting Echo heeft vele lora’s in beslag genomen en waar mogelijk weer uitgezet in het wild. Sommige papegaaien waren te veel gewend aan mensen en konden niet terug in het wild, zoals de ambassadeurs van de stichting, Lola en Kiki, die zich graag een boontje laten voeren.

Stichting Echo
Lora
Deel op Pinterest

Stichting Echo heeft een fokprogramma om de lorapopulatie in het wild te herstellen. Daarnaast plant Echo bomen in het droogbos van Bonaire om zo het habitat te herstellen. Nog altijd zet Echo zich in voor de bedreigde lora’s, maar het probleem is niet meer zo groot als voorheen. Er zijn nog weinig lora’s illegaal in bezit en de populatie groeit. Daardoor is er ruimte om meer te doen voor de natuur. Zo verzorgt de stichting lessen op scholen om kinderen op de hoogte te stellen van het belang van de natuur op Bonaire. 

Je kan Echo op bepaalde dagen tegen een toegangsprijs bezoeken voor een rondleiding over het terrein. Helpen als vrijwilliger kan ook! Informeer bij de stichting hoe je kan ondersteunen in hun werkzaamheden. 

3. Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB)

Wil jij weten wat de zeeschildpaddenbescherming van Bonaire doet? Loop dan een dag(deel) met hen mee terwijl ze veldwerk doen. Super leerzaam en inspirerend! De STCB zet zich in voor bescherming en monitoring van de schildpadden van Bonaire. Zo voeren ze o.a. tellingen uit, patrouilleren ze op nesten, redden ze gewonde zeeschildpadden en doen ze clean-ups. 

Sea Turtle Conservation Bonaire
Nestpatrouille op Klein Bonaire
Deel op Pinterest

Wij gingen zelf mee op een van de nestpatrouilles naar Klein Bonaire. We liepen 2 km over No Name Beach op zoek naar nieuwe nestactiviteit. In het nestseizoen lopen de vrijwilligers dit stuk iedere dag. STCB kijkt naar sporen van schildpadden die er zo ongeveer uitzien als sporen van trekkerbanden. Zodra een nest gevonden is noteren ze hier informatie over en wordt het gemarkeerd met een blauw lintje. 

Op pad met STCB
Schildpaddennest gemarkeerd
Deel op Pinterest

Het hele jaar door kan je meelopen met de STCB. Bijvoorbeeld bij de tellingen, nestmonitoring en het uitkomen van de eieren. Let op: dit is geen excursie, maar serieus werk. Je hebt je dus te houden aan de regels van de rangers.

4. Bonaire Wild Bird Rehab

Achter het Mangrove Info Center bij Lac Bay zit een vogelopvang verstopt. De opvang is niet te bezoeken, maar je kan wel even gluren vanuit het raam van het Mangrove Center. Bij Bonaire Wild Bird Rehab vinden gewonde en zieke vogels een veilige plek om aan te sterken. Misschien zie je de flamingo’s uit de mangrove aan de overkant wel oversteken voor hun ontbijt. Ze weten de opvang maar al te goed te vinden! 

De Bonaire Wild Bird Rehab is afhankelijk van giften en donaties, dus mocht je wat over hebben dan wordt een (kleine) donatie zeer gewaardeerd. Dit doe je makkelijk via hun website.

5. Compenseer je vlucht

Ja, natuurlijk heeft de vlucht naar Bonaire impact. Het blijft altijd een afweging of je zo'n verre reis de moeite waard vindt. Mocht je de uitstoot van jouw vlucht graag willen compenseren, dan kan dit via Regreener, die investeert in groene projecten.

Meer weten over duurzaamheid op het eiland? Lees dan verder op de website van Tourism Corporation Bonaire.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!