Ga naar content

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park, gelegen in Botswana en Zuid-Afrika, wordt vaak een verborgen parel van Afrika genoemd. En dat is niet zomaar. Je waant je hier echt in een andere wereld. Het droge, uitgestrekte landschap met het gouden licht van de ochtend en avond zorgt voor de perfecte spot om wilde dieren in actie te zien.

Natuur in Kgalagadi Transfrontier Park

Wat maakt de natuur in dit nationale park zo bijzonder? De naam zegt het eigenlijk al. 'Kgalagadi' betekent ‘grote dorst’ en dat is niet zonder reden. Het park ligt namelijk in de droge Kalahari-woestijn, een ruig en uitgestrekt landschap van rode zandduinen, open grasvlaktes en droge rivierbeddingen van de Nossob en de Auob. 

Natuur in Kgalagadi Transfrontier Park
Deel op Pinterest

Deze twee rivieren zijn, ondanks dat ze enkel bij hoge uitzondering nog stromen, cruciaal voor het ecosysteem. Een ondergrondse waterstroom voorziet de vegetatie van water en vult drinkplaatsen voor het wild in de omgeving. 

Dieren in Kgalagadi

Welke dieren leven er in Kgalagadi Transfrontier Park? De Kalahari-leeuw, een variant van de Afrikaanse leeuw, is misschien wel het meest indrukwekkende roofdier van het park. Deze leeuwensoort is te herkennen aan zijn opvallende zwarte manen en heeft zich perfect aangepast aan het droge klimaat. Naast de leeuw zijn cheeta’s, luipaarden en bruine hyena’s veelvoorkomende roofdieren. Ook de giraffe, springbok, honingdas, eland en blauwe gnoe zijn in grote aantallen aanwezig. Tijdens een safari in het Kgalagadi Transfrontier Park kijk je je ogen uit!

Bepaalde dieren komen vaker voor in specifieke delen van het park. Zo is de kans groter om giraffen, springbokken en hartebeesten te spotten in het zuidelijke deel van het natuurpark. De blauwe gnoe, eland en steenbok worden daarentegen vaker gezien in het westelijke deel, nabij Mata Mata. In het Botswaanse deel komen struisvogels veel voor.

Vogels in Kgalagadi
Deel op Pinterest

Ben je een vogelliefhebber? Dan is dit prachtige park al helemaal een aanrader. Er zijn meer dan 230 vogelsoorten in Kgalagadi waargenomen, waaronder de bijzondere zwartborstslangenarend, de secretarisvogel en de imposante Afrikaanse paradijsmonarch. Roofvogels vinden hier een perfect leefgebied vanwege de overvloed aan kleine prooidieren. Het is dan ook zeker mogelijk om deze indrukwekkende dieren in actie te zien.

Handig voor op reis

Geschiedenis van het natuurgebied

De oorsprong van Kgalagadi gaat terug tot 1931, toen Zuid-Afrika het Kalahari Gemsbok Park oprichtte om het kwetsbare ecosysteem en de wilde dieren in de omgeving te beschermen. Niet lang daarna werd ook het zuidelijke deel van de Auob-rivier toegevoegd aan het park.

Ondertussen claimde Botswana in 1938 een ander deel van het gebied en richtte daar een eigen beschermd natuurreservaat op. Jarenlang bestonden deze twee parken naast elkaar, totdat de overheden in 1992 een overeenkomst sloten om ze samen te voegen tot één grensoverschrijdend natuurreservaat. In 2000 werd het park officieel uitgeroepen tot het Kgalagadi Transfrontier Park, een van de eerste grensoverschrijdende natuurparken ter wereld.

Hartebeesten
Deel op Pinterest

Overnachten in Kgalagadi Transfrontier Park

Er zijn verschillende verblijfsmogelijkheden, van eenvoudige kampeerplekken tot comfortabele lodges. Het is belangrijk om van tevoren goed op de hoogte te zijn van de faciliteiten van de overnachtingsplek, omdat dit erg kan verschillen. Sommige campsites hebben bijvoorbeeld geen (drink)water.

1. Restcamps (Zuid-Afrikaanse kant)

De drie hoofdrestcamps Twee Rivieren, Mata Mata en Nossob hebben basisvoorzieningen zoals chalets, kampeerplekken, kleine winkels en elektriciteit. Ook bieden deze accommodaties ochtend- en avondsafari’s, wat de uitgelezen kans is om de wilde dieren in actie te zien.

2. Wilderness Camps (Zuid-Afrikaanse kant)

Voor wie meer avontuur zoekt, zijn er afgelegen kampen zoals Urikaruus, Grootkolk en Kalahari Tented Camp. Hier is geen omheining, wat betekent dat dieren ’s nachts vlakbij kunnen komen!

3. Kamperen in Botswana

De Botswana-zijde van het park biedt nog primitievere kampeerplekken zoals Polentswa, Rooiputs en Mabuasehube. Ideaal voor ervaren safari-liefhebbers. Je moet hier je eigen water, gereedschap, benzine en hout meenemen. Hoewel deze zijde van het park 37 kampeerplekken biedt, raken ze snel volgeboekt. Reserveer dus op tijd als je een avontuurlijke overnachtingsplek wilt bemachtigen.

Waar moet je op letten?

Kgalagadi is een afgelegen en ruig gebied waardoor een goede voorbereiding essentieel is. Hieronder enkele zaken op een rij, zodat je goed voorbereid op reis gaat!

  • Voorzieningen zijn beperkt: Zorg ervoor dat je voldoende brandstof, water en eten meeneemt.
  • Hitte en extreme kou: Overdag kunnen temperaturen boven de 40°C uitkomen, terwijl het ’s nachts in de winter kan vriezen. 
  • Loslopend wildlife: Er zijn geen omheiningen in de meeste kampen, wat betekent dat je altijd alert moet zijn.
  • Vooral ’s nachts is het belangrijk om op te passen voor slangen, schorpioenen en roofdieren.
  • 4x4 noodzakelijk: Voor reizen naar de Botswana-kant of afgelegen kampen is een 4x4 verplicht. Wees vooraf goed op de hoogte van de routes die je wilt nemen, zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!