Ga naar content

Hurtigruten

De Hurtigruten is al jarenlang een begrip in Noorwegen, zowel bekend bij de lokale bevolking als geliefd bij toeristen. Het wordt een van de mooiste zeereizen ter wereld genoemd.

Een historische transportdienst

In vroeger tijden waren veel delen van Noorwegen, vooral in het Hoge Noorden, afgezonderd en moeilijk te bereiken. Vliegtuigen waren er nog niet en wegen waren vaak slecht of geheel afwezig. Om van en naar het Noorden te reizen was men aangewezen op het vervoer per boot langs de kust. Lange tijd was dit de snelste manier van vervoer. Mensen konden meereizen op vissersboten of andere korte veerboten, waarbij vaak overgestapt moest worden om de bestemming te bereiken.

Hutigrute vlag
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Vanaf 1881 stippelde pionier Richard With samen met navigator Anders Holte een route uit vanuit Trondheim naar Hammerfest: De Hurtigruten, ofwel in het Nederlands, de snelle route. With wordt daarom de vader van de Hurtigruten genoemd. Zijn inspanningen zorgden ervoor dat de Hurtigruten werd ontwikkeld als een belangrijke en efficiënte verbinding langs de afgelegen kust van Noorwegen. Het ondiepe water van de Risøysund werd uitgediept en later verbreed waardoor schepen door het in 1922 geopende Risøy kanaal een nog snellere route konden varen.

Verschillende rederijen zorgden voor de verbinding naar de afgelegen kustplaatsen, en vanaf 1925 kwamen er boten met meer comfort die ook een toeristische functie vervulden. Hierdoor groeide de populariteit van de vaarroute.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de vloot echter grote schade op, maar de regering investeerde aanzienlijk in nieuwe schepen om de dienstverlening te herstellen.

Gangpad Hurtigruten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de jaren 60 verloor de Huirtigruten aan populariteit. Door betere wegen en een netwerk van vliegvelden werd het reizen door Noorwegen makkelijker. De focus van de maatschappijen verschoof van passagiersvervoer naar het transport van goederen. In de jaren 80 werd er flink geïnvesteerd in grotere en luxere schepen. 

In 2006 fuseerden twee rederijen tot het bedrijf de Hurtigruten Group. In 2011 wist de maatschappij weer nieuw interesse in de Hurtigruten te wekken door een live uitzending op televisie uit te zenden vanaf het schip de Nordnorge. Gedurende 134 uur kon men via 11 camera’s live meekijken met de volledige tocht van Bergen naar Kirkeness. Het was daarmee de langste live uitzending ooit.

Nordnorge
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Sinds 2017 varen twee bedrijven de route; Hurtigruten met zeven schepen en Havila Kystruten met vier schepen.

Hurtigruten vandaag de dag

Tegenwoordig richten zeereizen met Hurtigruten zich op een unieke beleving, waarbij je dichter bij de natuur en lokale gemeenschappen komt. Op het eerste gezicht doet de boot misschien denken aan een cruiseschip, maar de schepen van Hurtigruten zijn veel kleiner dan traditionele cruiseschepen. Je leert al gauw de bemanning en je medereizigers kennen. Omdat de boten kleiner zijn, kunnen ze op plekken varen waren grote cruiseschepen niet kunnen komen. Je vindt geen animatie aan boord, geen shows en als je met je outdoor kleding aankomt in het restaurant kijkt niemand raar op. De focus ligt op rust en het genieten van de omgeving.

Naast het leveren en wegbrengen van goederen fungeert Hurtigruten als lijndienst voor de lokale bevolking. Dit zorgt voor een unieke inkijk in het dagelijks leven aan de Noorse kust. 

Goederentransport
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een tocht naar het Noorden begint in Bergen. Hiervandaan vaart de boot dag en nacht noordwaarts om na 6 dagen aan te komen in Kirkenes, niet ver van de Russische grens. Deze reis wordt de northbound genoemd. Hierna keert het schip om en begint de tocht zuidwaarts, de southbound, en meert na zes dagen weer aan in Bergen.

Tijdens de tocht in één richting stopt de boot, dag en nacht, op 35 plaatsen om goederen te laden en lossen en passagiers in- en uit te laten stappen. Sommige stops duren 10 minuten, andere één tot vier uur. In de winter stopt de boot voor 10 uur in Ålesund.

Doordat het schip doorgaans vlak langs de kust vaart, is er niet veel deining. Op sommige stukken gaat de route wat meer over open zee en zijn er hogere golven te verwachten. De Hurtigruten vloot bestaat uit 10 schepen. De MS Trollfjordlangs doet ook Oslo en Spitsbergen aan, terwijl de MS Otto Sverdrup vaart van en naar Hamburg.

Hoe ziet een tocht met Hurtigruten eruit?

Als je vanuit Bergen vertrekt, kun je vanaf 18:00 uur inchecken. Bij aankomst lever je je koffer in bij de terminal, waar de bagage voor je kajuit klaargezet wordt. In de terminal wordt een informatieve film getoond over de veiligheid aan boord en wat te doen in geval van nood. Daarna mag je aan boord.

Bij het inchecken ontvang je een persoonlijk pasje. Dit pasje geeft je toegang tot je cabine en kan worden gekoppeld aan je creditcard, wat het betalen aan boord vergemakkelijkt. Aan het einde van de reis wordt het totale bedrag automatisch met je creditcard verrekend. Contant geld is aan boord niet nodig, en in winkels op het vasteland kan altijd betaald worden met een pinpas.

Restaurant Hurtigruten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Alle boten zijn uitgerust met verschillende faciliteiten, waaronder restaurants en barretjes waar je eten en drinken kunt kopen. Afhankelijk van je ticket zijn ontbijt, lunch en diner inbegrepen.

In de ochtend kun je genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet, en in de middag wordt er een lunchbuffet met ook warme gerechten en desserts geserveerd. Op sommige avonden is er ook voor het diner een buffet, maar meestal wordt er een driegangenkeuzemenu aangeboden met opties voor vlees, vis of vegetarisch. Aan het begin van de reis krijg je een tafel en tijdslot toegewezen voor het diner (om 18:00 of 20:00 uur). Als het rustig is aan boord, kun je je tafel en tijd altijd aanpassen. 

Hurtigruten restaurant
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Er worden dagelijkse of meerdaagse drankarrangementen aangeboden, hiervoor moet je wel diep in de buidel tasten. Aan boord is drank te koop, maar dit is, net als in de rest van Noorwegen, wel heel erg prijzig. Goed om te weten, het water uit de kranen aan boord is van hoge kwaliteit en drinkbaar.

Reizigers die een Select reis hebben geboekt kunnen altijd koffie, thee en gekoeld water pakken. Wi-Fi is ook inbegrepen in dit pakket. Hoewel de verbinding niet heel snel is, is het voldoende voor WhatsApp-berichten en e-mails. Zodra je verbonden bent met het Wi-Fi-netwerk aan boord, kun je ook gebruikmaken van de Hurtigruten-app. Hierin zie je welke stops er gemaakt worden, wat er op het menu staat en welke excursies worden aangeboden. Bovendien is het bereik van het mobiele internet langs bijna de hele route goed.

De kamers zijn schoon en voorzien van handdoeken, met comfortabele bedden en eenpersoonsdekbedden. Overdag komt het schoonmaakteam langs om de bedden op te maken en de handdoeken te vervangen. Heb je geen service nodig? Hang dan het groene bordje aan de deur; voor elke dag dat je dit bordje uithangt, wordt er 50 cent gedoneerd aan de Hurtigruten Foundation. Een stichting die zich inzet voor de bescherming van de Noorse kust, versterking van lokale gemeenschappen en duurzamer toerisme.

Er zijn vele zitgelegenheden aan boord, vaak met prachtig uitzicht op de omgeving. Het is niet toegestaan om stoelen te reserveren. Onbeheerde spullen worden verwijderd, zodat iedereen een kans heeft om tijdens het varen op een mooi plekje te zitten. Op de populaire trajecten gebruiken reizigers zonder slaaphut ’s nachts de stoelen om op te slapen. 

Deel op Pinterest

Aan boord is altijd een experience team aanwezig. Zij houden je op de hoogte van activiteiten en bezienswaardigheden en verzorgen verschillende demonstraties en lezingen. Ze organiseren ook tal van excursies die je kunt reserveren bij hun eigen balie. Ook hier geldt weer, diep in de buidel tasten, want de prijzen voor excursies zijn hoog. Elke middag, of soms ’s avonds, is er een bijeenkomst waarin de komende dag besproken wordt. De crew houdt je op elk moment van de dag, behalve ’s nachts op de hoogte via de intercom. In alle ruimtes is de intercom goed te horen en je kunt kiezen om het ook op je kamer aan of uit te zetten. De mededelingen zijn altijd in het Noors, Engels, Duits en eventueel in het Frans.

De check-out tijd, waarbij je kamer leeg moet zijn, kan verschillen per locatie maar is over het algemeen om 12 uur. In Bergen is de check-out tijd om 10 uur.

Noorderlichtreis

Eind februari ging Naturescanner mee aan boord van de MS Nordnorge, zoals aangeboden door Nordic. Casper legt dag per dag uit wat de Hurtigruten Noorderlichtreis van Nordic inhoudt.

Toekomst(bestendig) Hurtigruten

Hurtigruten is altijd bezig met verduurzaming. Men is steeds op zoek naar betere materialen voor minder energie verspilling. In 2018 deden ze al afstand van al het wegwerpplastic op de boten en kantoren. Organisch afval wordt gecomposteerd en gebruikt op lokale boerderijen waar weer eten voor wordt geproduceerd voor de restaurants aan boord. Afvalwater wordt grondig behandeld voor een zo klein mogelijke impact op de zee.

Ondertussen is Hurtigruten bezig om een emissievrij schip te ontwikkelen. Het schip moet in 2030 klaar zijn. Het zal beschikken over drie grote windzeilen met zonnepanelen. Zonne-energie zal opgeslagen worden in een groot batterijsysteem van 60MWh. Dit en nog vele andere vernuftige technieken zullen van dit schip een technisch hoogstandje maken. En zo blijft Hurtigruten steeds gericht op een zo duurzaam mogelijke ervaring.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!