Munro bagging in Schotland
Toen Sir Hugh Munro in 1891 voor het eerst zijn lijst met hoogste bergen publiceerde in het blad van de Scottish Mountaineering Club, had hij vast geen idee dat hij met zijn lijst de basis legde voor een heel nieuw fenomeen in Schotland: Munro bagging.
Wat is Munro bagging?
Een Munro is een berg met een hoogte van minimaal 3000 voet (914 meter). Toen Sir Hugh Munro zijn lijst samenstelde, bevatte hij 283 bergen, maar één hiervan is van de lijst afgehaald, waardoor Schotland nu officieel 282 Munro’s heeft. De hoogste Munro van Schotland is de Ben Nevis, die met zijn 1.345 meter boven Fort William uittorent.
Een ‘Munro bagger’ is iemand die ernaar streeft zoveel mogelijk van deze bergen te beklimmen. Een Munro is ‘in the bag’ als je te voet de top hebt bereikt. Bergbeklimmers die alle 282 toppen hebben gehaald, mogen zichzelf een compleatist noemen. Sommige fanatiekelingen gaan echter nog verder en beklimmen alle 282 toppen in de winter. Een uitdaging die niet onderschat moet worden!
Reistips
Voorbereiden voor Munro bagging
Alhoewel de Schotse pieken minder hoog zijn dan veel andere bergketens, kan het beklimmen ervan nog een behoorlijke uitdaging vormen. Wie ooit in Schotland is geweest, weet dat de term ‘vier seizoenen in één dag’ niet overdreven is. Als je ooit van plan bent een Munro te beklimmen, moet je dan ook rekening houden met weer dat snel om kan slaan. Zelfs in de zomermaanden kan het nog sneeuwen op de toppen en ook plotseling opkomende mist kan het zicht ernstig belemmeren.
Goed kunnen navigeren met kaart en kompas is in deze situaties een must, helemaal omdat veel routes naar de toppen door ruig en padloos terrein lopen en er lang niet overal mobiel bereik is. Gelukkig zijn er in vrijwel elke outdoorwinkel in Schotland OS-kaarten te koop. Dit zijn zeer gedetailleerde wandelkaarten, waar vrijwel elk heuveltje, stroompje en paadje op te vinden is.
Daarnaast zijn geschikte kleding en waterdicht schoeisel essentieel als je gaat Munro baggen in Schotland. Het water komt er namelijk niet alleen van boven, ook de berghellingen zelf kunnen zeer drassig zijn en voor een nat pak zorgen! In Schotland ligt het peat monster namelijk altijd op de loer: het ene moment lijk je op vaste grond te lopen, het andere moment opent het peat monster zijn muil en word je tot aan je knieën verzwolgen door drassige veengrond.
Ondanks alle uitdagingen die op je pad kunnen komen, is Munro baggen een fantastisch mooie activiteit die zeker de moeite waard is. Verlaten oranje bergflanken, paarse heide en kartelige rotsgraten die naar de hemel reiken: al bergbeklimmend ervaar je het ongerepte Schotland op zijn allermooist. In het laagseizoen is de kans zelfs groot dat je op bepaalde Munro’s geen enkele levende ziel tegenkomt, op een paar edelherten na dan natuurlijk.
Munro bagging: hier moet je zijn
Alhoewel je Munro’s door heel Schotland vindt, zijn er ook enkele plekken waar meerdere Munro’s relatief dicht bij elkaar liggen. Eén van deze plekken is Glencoe: in deze Glen alleen al bevinden zich 11 Munro’s, waarvan de Buachaille Etive Mòr één van de bekendste is. Deze berg, wiens naam ‘Grote herder van de Etive’ betekent, rijst op aan het begin van de vallei en is niet te missen als je Glencoe inrijdt.
Wie de steile hellingen van de Buachaille Etive Mòr weet te trotseren, mag zelfs twee Munro’s afstrepen. De berg heeft namelijk twee toppen, Stob Dearg en Stob na Broige, die beide op de lijst van Sir Hugh Munro vermeld staan.
Munro’s en hun namen: een snelle gids
De namen van de Munro’s zijn vrijwel allemaal in het Gaelic: een oude Keltische taal die even onbegrijpelijk als onuitspreekbaar lijkt. Wie de lijst van de Munro’s bekijkt, zal echter opvallen dat sommige woorden steeds terugkomen. Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende woorden en hun betekenis.
• Aonach – richel
• Beag – klein
• Bealach – bergpas
• Dearg – rood
• Dubh – zwart/donker
• Fhada – lang
• Fraoch – heide
• Gearr – kort
• Mòr – groot
• Sgòrr - piek
• Stob – top
Verblijf en vervoer
Alhoewel de Munro’s in sommige delen van Schotland relatief dicht bij elkaar liggen is het tot je beschikking hebben van een (huur)auto vrijwel noodzakelijk als je gaat Munro baggen in Schotland. Verhuurbedrijf Sunny Cars heeft verschillende pickup-points waar je je huurauto kunt ophalen, bijvoorbeeld bij Glasgow Airport. Hiervandaan is het slechts een kleine twee uur rijden naar de Schotse Hooglanden. Een fantastisch mooie route die op zichzelf al de moeite waard is!
Uiteraard wordt er wel links gereden in Groot-Brittannië, iets om rekening mee te houden als je achter het stuur stapt. Je zorgen maken over eventuele schade is bij Sunny Cars echter niet nodig, ze hanteren namelijk een transparante all-in formule waarbij alle verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs. Geen kleine lettertjes en geen verborgen kosten. Zo kan je zorgeloos genieten van al het natuurschoon onderweg!
Eenmaal aangekomen in de Schotse Hooglanden, kan je kiezen uit verschillende hotels, vakantiehuisjes en campings om te verblijven. Vooral in de zomervakantie kan het erg druk zijn in de Highlands, dus in deze periode is het verstandig om vooraf te reserveren.
Ben je op zoek naar de echt avontuurlijke Munro bagging ervaring? Dan kan je ervoor kiezen te gaan wildkamperen. Onder bepaalde voorwaarden is wildkamperen namelijk toegestaan in Schotland.
Tip: kamperen in Glencoe
Wil je het wildkampeergevoel ervaren, maar toch het gemak hebben van sanitair? Bij de Red Squirrel Campsite in Glencoe zet je je tent op pal naast de river Coe. Daarnaast is de camping vrijwel omringd door Munro’s en is het slechts een klein stukje lopen naar de beroemdste klimmerspub van Schotland: de Clachaig Inn.
‘Not one Munro is easy, that’s part of the fun’, zullen ze je hier vertellen. Niks mis mee, want na een uitdagend klimavontuur smaakt zo’n pint lokaal bier des te beter!