Lloret de Mar
Spanje - Als jij je als outdoor- en natuurliefhebber afvraagt of Lloret de Mar wat voor je is, dan kunnen wij zeggen: jazeker, moet je doen! Wij bezochten de Spaanse kustplaats in mei. Alle clichés die we in ons hoofd hadden werden in deze week ontkracht. Eigenlijk heeft alles wat we gezien en gedaan hebben ons aangenaam verrast. Ben je hiermee niet gelijk overtuigd, lees dan nog even verder.
Natuur bij Lloret de Mar
De kust bij Lloret de Mar is een kenmerkende kustlijn van de Costa Brava: idyllische baaien tussen begroeide rotsen én het perfecte zandstrand. De Costa Brava trekt vooral in juli en augustus heel wat toeristen. Qua omgeving en stranden snappen wij dat wel.
Als je er voor kiest buiten deze zomermaanden naar Lloret de Mar te komen dan krijg je alles wat je zoekt. Een warm welkom, fantastisch en betaalbaar eten en een ideale temperatuur om er op uit te gaan in een mooie, groene omgeving.
Outdoor activiteiten Lloret de Mar
De zomers worden aan de Costa Brava niet zo overdreven heet als meer zuidelijk in Spanje. Een frisse zeewind zorgt dat je je comfortabel voelt. Wil je activiteiten ondernemen, dat is het voorjaar en najaar het meest geschikt.
1. Mountainbiken in Lloret de Mar
Hou je van uitdaging of ga je liever een rondje rustig trappen met overal uitzicht om van te genieten? Iedereen kan fietsen in deze omgeving. Er zijn speciale mountainbikeroutes die variëren van 8 kilometer en 80 hoogtemeters tot routes van 43 kilometer en 936 hoogtemeters. Je vindt de routes op de MTB-kaart of in Strava en Wikiloc.
Wij fietsten route ‘Sant Pere del Bosc’. Deels door de bossen slingerend, deels over zandpaden. De route is genoemd naar het voormalig klooster dat op de route ligt en waar je een panoramisch uitzicht op hebt. Alleen een zandweg leidt hiernaartoe. Als je de kans hebt om er te overnachten, het is nu een 5-sterren hotel, dan moet je dat zeker doen. Je kunt hier je fiets opladen en schoonmaken. De last minute prijzen zijn zeer goed te doen ontdekten wij.
Voordat je hier arriveert, kom je op je route door het bos langs bezienswaardigheden, zoals monument l'Àngel en Mare de Déu de Gràcia. Allemaal het afstappen en bewonderen waard.
Ook op de route: de begraafplaats van Lloret de Mar. De grafmonumenten zijn een ode aan het modernisme van Catalonië zoals je dat misschien kent van Gaudí. De monumentale engelen en torens vormen de laatste rustplaats van wie eind negentiende eeuw rijk geworden was dankzij de overzeese handel. Tip: bij volle maan kun je in de zomerperiode dit kerkhof bezoeken. De avond wordt aangekleed met passende muziek.
Voor een week kun je (elektrische) mountainbikes huren bij Bicigrino, voor een dagje huren kun je terecht bij Comin Bikes of Pesca Shop bij het strand van Fenals. De site van Comin Bikes geeft je genoeg inspiratie voor een meerdaagse tocht vanuit Lloret de Mar. Ook in deze streek vind je de ‘Vias Verdes’, de voormalige treinrails die nu omgetoverd zijn naar voor iedereen fietsbare routes. Een hele mooie Via Verde loopt van Girona naar Sant Feliu de Guíxols, een half uur (met de auto) ten noorden van Lloret de Mar.
2. Wandelen in Lloret de Mar
Klaar voor een zondagochtendwandeling of een flinke dagtocht? Rondom Lloret de Mar kun je fantastisch wandelen. Wat je niet mag missen is de wandelweg langs de kust. Dat is de beste manier om een flinke vleug Costa Brava in te ademen. Vanaf Platja de Santa Cristina ligt een route van ongeveer 9 kilometer naar Platja de Canyelles.
De route is uitstekend aangelegd en onderhouden, maar gaat op en neer en je neemt heel wat treden naar boven en beneden. Het pad kronkelt langs de kust en om de hoek van elke rots is opnieuw een fantastisch uitzicht om van te genieten. Er staat 3 uur voor. Tenminste, als je deze route in één keer loopt zonder stil te staan en te genieten of weer een mooie foto te nemen. Wedden dat je dat niet redt?
Onderweg kom je de oude kasteeltoren van Castell de Sant Joan tegen, uitzicht op de Santa Clotilde Gardens en Turó Rodó, een archeologische site met de resten van een Iberische nederzetting. Terug naar Santa Christina kun je via hetzelfde pad lopen als je voldoende tijd en energie hebt. Bus en toeristenboot zijn de andere opties.
Er zijn nog veel meer mooie wandelingen. Ruta de les Ermites is een 19 kilometer lange route de bossen in. Ruta de Caulès brengt je nog verder landinwaarts. De route volgt de oude weg naar Tossa en toont je de bossen, landschappen en prachtig uitzicht vanaf Puig de Montgròs.
Een van onze wandelingen maakten we met een natuurgids van Naturalwalks.
De wandelroute langs de kust is onderdeel van langeafstandswandelingen als de Camina da Ronda en de GR92. Niet alle routes langs de kust zijn aaneengesloten. Maar dat is wel het doel. Terwijl wij Lloret de Mar bezochten werd opnieuw een stukje wandelpad aangesloten waardoor weer twee routes aan elkaar gekoppeld werden.
3. Santa Clotilde Gardens
Er was eens… een markies die erg veel geld had en een vrouw die Clotilde heette. Aan deze markies danken we de prachtige tuinen uit 1919 die zich uitstrekken over de heuvels van Lloret de Mar. De tuin zelf en het uitzicht op de kust zijn de moeite waard. Bijzonder is het uitzicht op Platja de Sa Boadella. Dit idyllische strand heeft al zeker 132 keer een rol gehad in een film. En dat is niet voor niets natuurlijk.
De architect van deze tuin heeft gebruik gemaakt van zichtlijnen om perspectief en ruimte optimaal te benutten. Fraaie hagen, brede paden met trappen en vooral veel cederbomen. En aan het einde van ieder pad is wel zicht op een imposant beeld van mannelijk of vrouwelijk schoon. Het meest bijzondere is de trap met daarlangs de sirenen, de halgodinnen die je zo maar voor zeemeermin kunt aanzien. Het huis van de markies, dat boven de rotsen uitsteekt, is nog altijd privébezit van de familie zelf en goed zichtbaar vanaf Platja de Fenals. De tuinen zijn tot 20:00 uur ’s avonds toegankelijk.
4. Kayakken in Lloret de Mar
De grillige kust van de Costa Brava maakt dat, net als bij het wandelen, iedere bocht een nieuw aanblik geeft. Er zijn verschillende aanbieders van kayak tours, eventueel in combinatie met snorkelen. Onze geplande kajaktocht ging helaas niet door omdat de wind en de zee iets te onstuimig waren. Lukt het je niet om te gaan kajakken neem dan, om toch dat uitzicht te hebben, de boot vanaf het strand Van Lloret de Mar richting Tossa of een ander strand in de buurt. Kaartjes koop je bij de kiosken langs de boulevard. De boot legt echt direct op het strand aan. Loopplankje uit en instappen maar.
5. Stranden van Lloret de Mar
Het zijn echt paradijselijke stranden hier. Dankzij de rotsen die er om heen liggen voelt elk strand besloten. Voeg daarbij het perfecte zand, niet te fijn en niet te grof, dan wil je hier op zijn minst een paar uur liggend doorbrengen. Duikbril mee, want er is altijd iets te zien rond de rotsen die in de zee verdwijnen.
Lloret de Mar zelf heeft vijf stranden. Heel fijn: geen grootschalige beddenverhuur of schreeuwende strandtenten. Met je familie kun je zelf een plekje zoeken op het strand. Elke inwoner van Lloret de Mar heeft zijn eigen favoriete strand. Het familiestrand van Santa Christina is wel favoriet bij iedereen. We zagen ook opvallend veel rolstoelgebruikers. De wegen zijn dan ook zeer goed toegankelijk en op het strand zijn voorzieningen voor gehandicapten inclusief personeel om je te helpen.
6. Duiken in Lloret de Mar
De combinatie van strand en rotsen maken van Lloret de Mar een fijne duikspot. Bij Diving Lloret aan het Fenals strand stap je zo met je uitrusting aan de zee in. Geschikt voor beginners die met instructeur een duik kunnen doen en geschikt voor meer ervaren duikers. Wij hadden tijdens onze duik een ontmoeting met een pijlstaartrog, een murene, rode en zwarte zeesterren, scholen met honderden jonge visjes en een mooie zeekat.
7. Bijzondere Klimaat Experience
Als je aan de boulevard van Lloret de Mar staat, zie je links op de rots een kasteeltje staan. Zo’n kasteel dat model lijkt te hebben gestaan voor plaatjes in sprookjesboeken. Lijkt, want in dit geval is het net andersom. Dit kasteel is pas gebouwd in 1936. Tot 2 jaar geleden was het in gebruik als woonhuis en niet te bezichtigen.
Dit jaar, 2023, heeft de nieuwe eigenaar de deuren opengezet voor publiek. Niet zozeer om het kasteel te bezoeken, maar voor een ervaring op het gebied van de klimaatontwikkeling. De drie zalen die je bezoekt zijn bedoeld om je een 4D blik op een niet zo rooskleurige toekomst te geven. Allereerst reis je virtueel op een platform vanuit de zee via het land naar boven. Tijdens die reis wordt met een 360 ̊ projectie duidelijk gemaakt dat we afstevenen op een regelrechte ramp.
In zaal twee krijg je nog eens dezelfde boodschap in een bioscoop met bewegende stoelen en waterspray. In zaal drie mag je tenslotte spelletjes spelen waarbij je CO2 besparende boodschappen doet en leert recyclen. En dan, na ongeveer 20 minuten… dan niets. Dan kom je op een 5-sterren terras naast de toren waar je van uitzicht op Lloret de Mar kunt genieten met op de achtergrond klassieke muziek.
Hoe zeer wij initiatieven tot bewustwording ook toejuichen, dit voelde niet als een activiteit met impact. Moeilijk om uit te leggen. Technisch een hoogstandje, dat zeker. Ervaar het zelf als je wilt en laat ons weten wat jij ervan vond. Detail: in tegenstelling tot entreeprijzen van musea in de stad is deze prijs stevig te noemen. Het kost €23,00 per persoon.
8. Stadswandeling Lloret de Mar
Het centrum van Lloret de Mar heeft bijzondere historische pareltjes. Een goede start om met die geschiedenis kennis te maken is een bezoek aan het Maritiem Museum waar je ook de de toeristendienst kunt vinden. Het mooie pand van het museum stamt uit de tijd van de ‘Indianos’ of ‘Americanos’: zeevaarders, rijk geworden van de handel overzee en teruggekeerd uit Zuid-Amerika en Cuba. Met de huizen die deze Indianos bouwden lieten ze maar wat graag de liefde voor de overzeese cultuur zien en dat er flink geld was verdiend. De rijkdom van de handelaar kon je daarnaast nog eens afmeten aan de hoeveelheid palmbomen uit Zuid-Amerika die bij het huis werden geplaatst.
De huizen van deze Indianos stonden vroeger vanaf het gemeentehuis aan de ene kant van de boulevard tot aan de andere kant tot bij Musee de Mar. In de jaren ’60 zijn de meeste van deze huizen afgebroken en vervangen door complexen waarin veel toeristen een plekje konden vinden. Musee de Mar is nog een van de huizen die bewaard zijn gebleven en die in volle glorie te zien zijn.
Het museumhuis is in authentieke staat en je zult verstelt staan van de prachtige vloeren, plafonds en het trappenhuis. Je hebt weinig verbeelding nodig om hier de vrouw des huizes van de trap af te zien schrijden. Het huis is deels ingericht als huis en deels als museum dat het verhaal verteld uit de tijd dat de overzeese handel en scheepsbouw floreerden.
Heb je de smaak voor historie te pakken, dan hebben we een nog een must-see voor je: Can Font. Dit huis in het centrum van Lloret doet nog een schepje boven op de pracht en praal. Elke zaterdag kun je een rondleiding boeken. Doen, want de plafonds zoals in dit huis kom je nooit meer ergens tegen.
De kerk die door de eeuwen heen veel heeft meegemaakt, is een plek in de stad waar je elke keer wanneer je voorbijloopt blijft stilstaan en denkt dat je een nog mooier stukje ervan hebt ontdekt. Overdag, ’s avonds. Het blijft een sprookje om te zien.
9. Uitstapjes vanuit Lloret de Mar
Vanuit LLoret kun je ook zonder auto de omgeving uitstekend verkennen. De bus brengt je in een uur naar Barcelona of Girona. In een half uur ben je met de bus in Tossa. Tossa is, net als alle stranden, ook bereikbaar met de boot vanaf het strand. Een enkeltje kost €15 en dit is goed met de bus te combineren.
Vakantie Lloret de Mar
Nog eens naar Lloret de Mar? Wij komen zeker terug. Waarschijnlijk voor een rondreis in Catalonië met de fiets, of we gebruiken Lloret de Mar nog eens als relax- en uitvalbasis voor bezoek aan Girona en Barcelona. En jij?
Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door THX Agency en de Toeristische Dienst van Lloret de Mar.