Cueva del Viento
Mooiste plekken op Tenerife - Waar veel toeristen zich niet bewust van zijn, is dat er op de Canarische Eilanden lavatunnels zijn. De Cueva del Viento, letterlijk vertaald de Grot van de Wind, is zo'n vulkaankanaal in het noorden van het eiland.
Lavatunnel op Tenerife
De vulkanische holte werd 27.000 jaar geleden gevormd in basaltlava uit de eerste uitbarstingsfase van de Pico Viejo, een vulkaan gelegen naast de bekendste vulkaan van het eiland, de Teide.
Deze lavabuis, waarvan de naam Grot van de Wind afgeleid is van de krachtige tocht die er doorheen stroomt, is de vijfde langste ter wereld. Tot op heden werd 18 kilometer in kaart gebracht. De vier grotere lavatunnels bevinden zich op het grootste eiland van de Hawaï-archipel (Verenigde Staten). Het is een enorm labyrinth van ondergrondse gangen, met veel onontdekte aftakkingen, die ongetwijfeld de totale lengte ervan in de toekomst zullen vergroten.
1. Een unieke grot
Cueva del Viento staat bekend om zijn unieke geomorfologie: het netwerk van galerijen is gerangschikt in drie over elkaar liggende niveaus, een fenomeen dat nergens anders ter wereld is opgetekend. Het heeft ook een grote verscheidenheid aan structuren, zoals lavastalactieten, lavacascades, zijterrassen en lavameren, en afzettingen van verschillende samenstelling (calciumcarbonaat en andere zouten).
2. Leven in de grot
Vanuit biologisch oogpunt is vooral de ondergrondse fauna die werd aangetroffen in deze ingewikkelde vulkanische constructie belangrijk. De grot herbergt in totaal 190 bekende soorten, waarvan de meesten ongewervelde dieren zijn. Hiervan zijn 44 troglobieten: dieren die zijn aangepast aan een ondergrondse omgeving. 15 van deze soorten waren vooralsnog onbekend bij wetenschappers, zoals de oogloze kakkerlak Loboptera subterranea of de kevers Wolltinerfia martini en Wolltinerfia tenerifae.
3. Fossielen
De fossiele overblijfselen van uitgestorven gewervelde dieren zijn in de grot gevonden. Een gigantische rat en gigantische hagedis, evenals andere skeletresten van soorten die zijn verdwenen uit Tenerife, zoals twee ondersoorten van de trap.
4. Beschermd gebied
Om het behoud van de lavatunnel te garanderen, heeft de regering van de Canarische Eilanden in 1998 een beheerplan voor de Cueva del Viento opgesteld, voordat het werd uitgeroepen tot speciaal natuurreservaat. Het doel van het plan was het beteugelen van acties die de grot beschadigen, zoals bouw, bodemverstoring of storten. De regering introduceerde ook verbeteringen, zoals riolering om lozingen van afvalwater te voorkomen en bood steun voor wetenschappelijk onderzoek en milieueducatie.
Heropening van de Cueva del Viento
Cueva del Viento heeft recent de deuren weer geopend, nadat het vanwege de pandemie gesloten was. Reis af naar het binnenste van de aarde en bezoek de vulkanische tunnels, waarin zich kilometers aan ondergrondse gangen bevinden. De excursie duurt ca. drie uur, waarvan je 45 minuten in de grot bent.