Ga naar content

Cultuur en tradities op Tenerife

Het grootste Canarische Eiland, Tenerife, staat bol van de cultuur en tradities. Van lokale specialiteiten tot de meest uitbundige feesten, het is erg leuk en boeiend om je hier als toerist eens in te verdiepen. De folklore is een wereld op zich om te ontdekken.

Gebruiken en gewoontes

Lekker eten en drinken, plaatselijke fiestas en muziek en dans. De inwoners van Tenerife houden van het gezellige leven. Dat blijkt al wel uit de muziekkoepels die je op bijna elk dorpsplein ziet.

Muziekiosk
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Welke tradities zijn er op dit eiland? Welke delicatessen en wijn moet je echt proeven en wat en wanneer wordt er precies gevierd? We vertellen je meer over de gastronomie en feesten. 

Overnachtingstips

Gastronomie van Tenerife

De tinerfeños houden van lekker eten en er wordt vastgehouden aan eeuwenoude recepten. Logischerwijs wordt er veel gebruik gemaakt van ingrediënten die op het eiland verbouwd worden, zoals knoflook, ui, aardappel maar ook meer tropische vruchten als avocado's en papaya's. Wat zijn de delicatessen die je echt geproefd moet hebben?

1. Mojos

Mojos zijn groene en rode sausjes die vers gemaakt worden. Traditioneel eet je het met gekookte aardappels in een gezouten schil, maar je kunt het ook prima met brood eten of bij vlees of vis. In de meeste lokale restaurants komen de sauzen op tafel.

Beide sausjes worden gemaakt door de ingrediënten eerst fijn te snijden, dan verder te pletten en mengen in een vijzel en aan te lengen met olijfolie. 

Rode peper
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Mojo rojo (rood) is een beetje pikant en bestaat uit palmpeper en/of paprika. Hieraan voeg je rauwe knoflook en zout toe, olijfolie en rode wijnazijn naar eigen inzicht. Mojo verde (groen) heeft als hoofdingrediënt groene paprika, maar kan ook van koriander en/of peterselie worden gemaakt. 

2. Wijn

Het eiland heeft zes officiële wijnstreken en ongeveer honderd wijnmakers. Het klimaat op Tenerife en de vulkanische bodem zorgen voor een unieke smaak. Van oorsprong werden er alleen droge witte wijnen geproduceerd, later ook rood, rosé en zoete wijn van de witte Malvasía-druif, die perfect bij lokale kazen past.

Monje wijnen
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wij brengen een bezoek aan Bodegas Monje met uitzicht op de Teide. Een familiebedrijf sinds 1750 gevestigd in El Sauzal, op 600 meter boven zeeniveau. De druiven van vijftig jaar oude stokken worden hier nog gegist in houten vaten, maar de productie wordt wel gecombineerd met moderne technieken. 

3. Kazen

Geitenkaas en kazen gemaakt van zowel schapen- als geitenmelk zijn het meest populair op Tenerife. Op de Canarische Eilanden eet een inwoner gemiddeld 14 tot 16 kilo kaas per jaar, dus het is overbodig om te vermelden dat de meeste locals hier dol op zijn!

Ik vond het opvallend dat een kaasplank vaak als voorgerecht wordt opgediend. Verder worden in veel lokale gerechten kazen verwerkt. Specialiteiten zijn de geitenkaas met paprika en kaas die gerookt wordt met speciale houtsoorten of amandelschillen.

4. Bananen

Tenerife heeft de hoogste bananenproductie van alle Canarische eilanden. Het banaantje kenmerkt zich door de gele kleur met bruine vlekken en is heerlijk zoet (ideaal wandelvoer!). Naast dat het vers wordt gegeten, wordt het verwerkt in allerlei baksels, snacks en desserts. Wij krijgen tijdens de lunch een hamburger met een topping van banaan en dat was ook zeker niet verkeerd!

Bananenplantage
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Bananenbomen hebben heel veel water nodig. De noordkant van het eiland is vochtig, vanwege wolken die tegen de vulkaan Teide botsen en zorgen voor 'horizontale regen'. Hier tref je dan ook mooie groene plantages aan, terwijl in het droge en zonnige zuiden de bomen meestal in kassen staan om water te besparen.

Reistips

Feesten op Tenerife

Fiestas spelen een belangrijke rol in het leven van de inwoners. Veel feesten hebben een katholieke oorsprong, zoals uiteraard het carnaval, maar ook plaatselijke vieringen.

Door onze gidsen en vanuit het toerismebureau wordt benadrukt dat de feesten bedoeld zijn voor de lokale bewoners, maar je als toerist van harte welkom bent om eens deel te nemen! Kijk zeker eens op de feestkalender tijdens je vakantie op Tenerife om zo'n feest mee te maken. Of je nu zelf gelovig bent of niet, het is een ervaring op zich. 

1. Fiestas de Mayo

Op 3 mei is het de Dag van het Kruis (Heilig-Kruisvinding, waarop werd herdacht dat Sint Helena het kruis terugvond waaraan Jezus werd genageld). Dit wordt gevierd in hoofdstad Santa Cruz, Puerto de la Cruz en in het stadje Los Realejos in het noorden van Tenerife, waar dit zelfs de grootste feestdag van het jaar is, nog belangrijker dan Kerstmis. Sowieso is dit de place to be om een fiesta mee te maken, met tachtig feesten per jaar...

Versierd kruis
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Tijdens het meifeest draait het om Cruzes e Fogos; kruizen en vuur! Overdag lopen veel inwoners een ronde langs driehonderd versierde kruizen in de wijk Cruz Santa. 

Niet alleen zijn kruizen versierd op openbare plekken als pleinen en kapellen, maar vaak ook in de tuinen of huizen van inwoners. Met het bouwen van hun huis wordt er zelfs al rekening gehouden met een 'etalage' aan de straatzijde voor een kruis.

Inwoners Los Realejos
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het is genieten van alle mooie bloemen waarmee de kruizen versierd zijn. Vol trots tonen de bewoners hun kunstwerken en maken een praatje met de bezoekers. 

's Middags is het tijd voor de processie, waarbij het Heilige Kruis vol trots door de straten wordt gedragen. Het is een eer als je een van de dragers bent en dit gaat dan ook gepaard met veel emotie. Een van de dragers staat zichtbaar te huilen en in het publiek valt men elkaar in de armen als het kruis langskomt.

Processie
Heilig Kruis
Deel op Pinterest

's Avonds vindt er nog iets bijzonders plaats. Tussen de twee hoofdstraten van Los Realejos, El Sol en El Medio, is behoorlijk wat rivaliteit op een leuke manier. Beide straten tonen na elkaar een uur lang vuurwerk. Het publiek bepaalt dan voor zichzelf welk vuurwerk dit jaar het mooiste is. Dagen worden er besteed aan de voorbereidingen! Ik heb zelf wel eens mooier vuurwerk gezien, maar de strijd tussen beide straten is heel amusant. 

Vuurwerk
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

2. Fiesta de las Tablas

Tijdens ons bezoekje aan het plaatsje Icod de los Vinos stuiten we op een opmerkelijk standbeeld van een zittend persoon. Bij navraag blijkt het te verwijzen naar het feest van de heilige San Andrés op 30 november. Op de avond ervoor dalen mensen dan, al zittend op een houten plank, af door de steile straat Calle de Plano. Je moet het maar durven!

Las Tablas
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Traditioneel worden hier ook de nieuwe wijnen van het seizoen geopend en geroosterde kastanjes gegeten.

3. Corpus Christi

Een van de andere katholieke feesten is de Sacramentsdag, elk jaar op een andere datum in mei of juni. Er worden tapijten van bloemen gemaakt en er is 's avonds een processie hierlangs. 

In La Oratava waren de voorbereidingen tijdens ons bezoek al in volle gang en wordt er gewerkt aan een gigantisch tapijt van gekleurd lavazand op het stadhuisplein. Ben je niet in de juiste tijd van het jaar op het eiland, bewonder de Magno tapijten dan in de expositie van het museum Casa de los Balcones.

Voorbereidingen Corpus Christi
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Dit feest vindt tevens plaats in San Cristóbal de La Laguna, de voormalige hoofdstad van Tenerife, die sowieso een bezoek waard is met alle kleurrijke huizen met Canarische balkons en oude gebouwen. 

Janneke bezocht Tenerife op uitnodiging van Turismo de Tenerife en Interface Tourism Group.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!