Wolven in Spanje
Noord-Spanje - Leven er wolven in Spanje? Jazeker! Naturescanner ging samen met AmbianceTravel op zoek en vond een van de wolvenfamilies die in het Cantabrisch gebergte van Noord-Spanje wonen. Een bijzondere ervaring die we graag met je delen.
Wolven in Noord-Spanje
In totaal leven er zo’n tien wolvenfamilies in de bergen van Cantabrië. Iedere roedel heeft 9 tot 12 leden. In tegenstelling tot de wilde katten en de beren in Noord-Spanje (ander groot wild in dit gebied) zijn ze tamelijk honkvast. Ze hebben hun eigen jachtgebied en zoeken daarbinnen meestal dezelfde plek uit om te slapen en te spelen. Alleen wanneer de voedselvoorraad, of nog belangrijker: de watervoorraad, het noodzakelijk maakt zullen ze een andere plaats kiezen.
Wolven spotten in Cantabrië
Je kunt zelf dagenlang iedere willekeurige berg afspeuren maar de kans dat je iets ziet is minimaal. De gidsen in dit gebied kennen de gewoontes van 'hun' wolven en zullen je graag meenemen naar de plaatsen waar je wolven kunt spotten. Ze nemen je met hun jeep mee in de bergen in de schemer van de vroege ochtend of tegen de tijd dat de zon weer onder gaat.
Vanuit de jeep volgt er een wandeling die zo stil mogelijk moet verlopen want de wolven zijn continue op hun hoede en vangen alle geluiden op. Aan de overkant van de berg waarop de wolven vaak slapen en de jonge wolven spelen neem je je positie in. En dan is het wachten en kijken. Constant speuren of je ergens beweging ziet. Ondertussen is het stil, heel stil en het licht neemt langzaam af.
Onze eerste avond-excursie leverde geen zicht op wolven op. Alleen de aanwezigheid van uitwerpselen, met daarin veel haar en stukken bot, verzekerden ons ervan dat we op de goede plek waren. Prooidieren worden letterlijk met huid en haar verslonden. De botten worden kapot gekauwd voor het merg en doorgeslikt.
Onze eerste excursie was niet helemaal succesvol maar de ochtend erna hadden we meer geluk: al voor we goed en wel onze uitkijkplek hadden bereikt, ziet de gids wolven in de bergen.
Vijf wolven, waarvan een aantal jongeren, vermaakten zich met elkaar. De kleur van de wolven is in dit seizoen (herfst) aangepast op de gelige kleur van het gras en zorgt voor een perfecte camouflage. Wanneer ze niet bewegen vallen ze volledig weg in de omgeving. We boften, want de nog jonge wolven bleven lang spelen op de vrij open plek.
Eenmaal in de bossen zijn ze niet meer te zien. Garantie op wolven in Spanje zien is er natuurlijk nooit, want het programma van de familie wolf is niet van te voren bekend. Je verhoogt je kans om wolven te spotten met een goede gids, geduld, een goede verrekijker en een telescoop. Wanneer je een excursie boekt is de telescoop inbegrepen.
De beste tijd om wolven te spotten
De beste tijd om wolven in Spanje te zien is begin augustus tot begin oktober. In de herfst pak je ongetwijfeld een paar mooie beelden van burlende herten mee. Een rondreis met wolvensafari in Noord-Spanje kun je boeken bij AmbianceTravel.
Leefomgeving van de wolf
We komen natuurlijk om ‘wild’ te zien maar je raakt toch ook onder de indruk van de meest bizarre hoogtes en steile hellingen die de lomp uitziende koeien kunnen bereiken. Tuur je met je telescoop de hoogtes af, spot je opeens een koe op de rand van de hoogste rots! De stevige kleine paarden die willekeurig door de bergen lopen, dragen bij aan het gevoel dat je in de 'outback' bent.
Zo af en toe valt er vee ten slachtoffer aan hongerige wolven. Dankzij het werk van de natuurbescherming worden ze echter niet meer afgeschoten en is er een balans ontstaan tussen mens en natuur. Je komt in dit gebied nog veel meer wild tegen, zij het minder groot dan de wolven. Een excursie waarbij je op zoek gaat naar de wilde katten is ook een aanrader. Je hoeft er niet de bergen voor in, maar je moet wel weten waar je moet kijken. Niet vergeten: geduld en telescoop!
Wolf en mens
Dat de wolven de mens dichter naderen dan we denken, ontdekken we wanneer we tijdens een excursie 'wilde katten' in een dal een maag van een hert ontdekken. Op 30 meter afstand van de doorgaande weg waarlangs we parkeren vinden we een volle hertenmaag. In de buurt vinden we de verbrokkelde kaak met hertentanden.
Bij nadere inspectie blijkt hier een hert ten prooi gevallen te zijn aan wolven. Het vlees is verdwenen, de aarde is donkerrood van het bloed en in het midden ligt, onaangetast, de maag: een bevestiging dat wolven gemaakt zijn om vlees te eten en met de vegetarische inhoud van de hertenmaag geen raad weten. Dat de maag nog heel is, is wel bijzonder. De maagwand is wel eetbaar en er gaat meestal niets verloren.
Wildwatching Spain
Een goed uitgangspunt voor een wolvenexcursie is het plaatsje Riaño. In 1986 is het aanliggende stuwmeer gevormd om de omliggende steden van water te voorzien. Daarbij zijn acht dorpjes onderwater gezet. Op een panoramisch punt op 1131 meter hoogte is het nieuwe Riaño gebouwd. Met de beschikbare middelen en tijd is geprobeerd een afwisselende straatbeeld te creëren.
De charme van de vroegere dorpjes heeft het bij lange na niet. Wildwatching Spain heeft hier in Riaño een vestiging. Vanuit Riaño rijd je makkelijk naar Nationaal Park Picos de Europa en naar Parque Natural de Fuentes Carrionas y Fuente Cobre. Naar het westen toe rijdt je in ongeveer 1,5 uur naar Parc Natural Somiedo om beren te spotten.