Ga naar content

Bergen in Oostenrijk

Op vakantie in de bergen in Oostenrijk? Oostenrijk is een Alpenland en het grootste deel van haar oppervlakte is dus bedekt met bergen. Echter, de ene berg is de andere niet: er zijn veel verschillende berggebieden en bergketens in Oostenrijk, met elk hun karakteristieke uitstraling; van een glooiend middengebergte tot spitse kalkstenen bergtoppen.

Vakantie in de Alpen van Oostenrijk

Wat is het mooiste gebied voor een vakantie in de bergen in Oostenrijk? De hoogste bergen bevinden zich in het gebied de Hohe Tauern. De Lienzer dolomieten in Oost-Tirol vormen weer een heel ander decor en de Wilder Kaiser is een imposant rotsmassief dat in de buurt van Kufstein opdoemt. Maar ook gebergtes als het Montafon en de Ötztaler alpen zien er heel anders uit.

Onze favoriete actieve vakanties in de bergen:

Lees hier meer over de mooiste bergen in Oostenrijk en bekijk tips voor een vakantie in de Oostenrijkse bergen.

1. Karwendelgebergte

Het Karwendelgebergte is een ruige, imposante bergketen in het centrale deel van Tirol, met een uitloper naar Duitsland. Deze uit kalksteen bestaande bergformatie kenmerkt zich door de hoge oprijzende steile wanden. Een imposant landschap dat zeker de moeite van het bewandelen waard is. Het Karwendelgebergte heeft bovendien veel zijtakken, met nog meer mooie paden.

TIP! Je kan de Karwendel heel globaal in een zuidelijk en noordelijk deel indelen, waarbij het zuiden wat minder steil is dan het noorden. Er bestaan slechts twee doorgangen tussen het noordelijk en zuidelijk deel. Een daarvan bevindt zich bij de Lamsenjochhütte. Een wandeling vanaf de Gramaialm (te bereiken via de Achensee - Pertisau) naar deze hut is een van de mooiste bergwandelingen in Oostenrijk, een aanbevolen tocht! 

karwendelgebergte
© Daniel van Schaik
Deel op Pinterest

Door de imposante rotswanden zijn de paden in het Karwendelgebergte soms erg steil. Een goede conditie om er te wandelen is dus een vereiste. In de dalen vind je echter bredere en vlakkere paden, die ook heel mooi zijn, (maar lang niet zo mooi als wanneer je echt in de bergen gaat wandelen).

De hoogste top van het Karwendelgebergte is de Birkkarspitze, met een hoogte van 2.749 meter. Je kan zelf routes uitstippelen. Vanuit een vakantiehuis of hotel liggen vele wandel- en fietspaden in de bergen van Oostenrijk in het bereik. Een aantal sfeervolle hotels in deze omgeving, zoals dit wellness hotel vind je bij Booking.com.

2. Hohe Tauern en de Grossglockner

In het Oostenrijkse natuurgebied de Hohe Tauern vinden we de hoogste en misschien wel de bekendste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Deze imposante berg bereikt een hoogte van bijna 3.800 meter. Rondom de Grossglockner vind je nog een serie andere bergtoppen van ruim 3.000 m. hoog. In de regio bevindt zich tevens de grootste gletsjer van Oostenrijk. 

Wandelen bij de Grossglockner
Het gebied bij de Grossglockner kenmerkt zich door steile hellingen, die tot grote hoogte bedekt zijn met groen sappig gras. De alpenweiden wisselen af met spectaculaire watervallen en mooie rotsen. De Grossglockner kan tot een hoogte van ruim 2.300 meter met de auto bereden worden, via de Grossglockner Hochalpenstrasse (tolweg). De wandelmogelijkheden aan de voet van de imposante berg zijn zeer uitgebreid, tal van wandelpaden voeren door het mooie landschap.

Meer naar het zuiden, richting de grens met Italië, bevinden zich een aantal schitterende dalen, zoals het Virgental en het Defereggental.

3. Lienzer Dolomieten en Gailtaler Alpen

In Oost-Tirol, bij de bekende plaats Lienz en in de buurt van Italië, bevinden zich de Lienzer Dolomieten, een kalkstenen gebergte dat deel uitmaakt van de Gailtaler Alpen. De naam van de bergketen verwijst naar de Italiaanse Dolomieten, een terechte verwijzing. Wanneer je tussen de Lienzer bergen loopt waan je jezelf in de Italiaanse Dolomieten.

Vanaf Lienz gaat er een tolweg omhoog, die uitkomt bij de Lienzer Hütte. Hiervandaan start een aantal schitterende wandelroutes naar bijvoorbeeld de prachtig gelegen Karlsbader Hütte. De hut bevindt zich op de oevers van een glashelder meer, waarin de omliggende bergen perfect weerspiegelen. De hut is overigens ook met de mountainbike te bereiken.

Lienzer Dolomieten
Deel op Pinterest

De hoogste top van de Lienzer Dolomieten is de Grosse Sandspitze (2.770m). Een flinke uitdaging voor adrenaline junks, er wordt hier dan ook veel aan bergbeklimmen gedaan. Het aanbod georganiseerde vakanties in de Lienzer Dolomieten is klein, maar je kan prima alles zelf regelen en er op uittrekken met een goede wandelkaart. Deze is te verkrijgen bij Reisboekhandel de Zwerver.

Het Gailtal is ook in de winter een aanrader voor rustzoekers. In de Gailtaler Alpen kan je schitterende wandelingen maken. Vanaf de Dorfberg geniet je van waanzinnige uitzichten op de omliggende bergen. 

Gailtaler Alpen
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Naar het oosten toe is het pittoreske dorp Kartitsch ook de moeite waard. Dit was zelfs het eerste plaatsje dat de naam winterwandeldorp toegeëigend kreeg. Er voeren hier negen fraaie en goed onderhouden wandelingen door het winterwonderland. 

Winter Kartitsch
© Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Zelf interesse in een rustige wintervakantie? Lees meer over winter in Osttirol.

4. Wilder Kaiser gebergte

De naam Wilder Kaiser slaat natuurlijk op de imposante en ruige uitstraling van dit gebergte in Oostenrijk. De bergketen, het Kaisergebergte, dat dicht bij Kufstein ligt, wordt ingedeeld in twee delen, de Wilder Kaiser en de Zahme Kaiser. De rotsachtige pieken van de Wilder Kaiser bestaan voornamelijk uit wit kalksteen, wat het gebergte zijn unieke uitstraling geeft. De Zahme Kaiser is voornamelijk begroeid met bergdennen. 

Wilder Kaiser Oostenrijk
Deel op Pinterest

De hoogste top van het gebergte vind je bij de Wilder Kaiser, de Ellmauer Halt met een hoogte van 2.344 meter. Verder zijn er nog vele andere bekende bergtoppen, zoals de Karlspitzen en Totenkirchl. Deze toppen danken hun bekendheid grotendeels aan het bergbeklimmen. Dit zegt ook wat over de veelzijdigheid van het gebied. Je kunt hier wandelen, fietsen, bergbeklimmen, parasailen etc. Dit zijn bergen in Oostenrijk voor de actieve reiziger. Lees meer informatie over de Wilder Kaiser.

5. Montafon

Het zuidelijke deel van Vorarlberg biedt prachtige mogelijkheden om het berglandschap van Oostenrijk te ontdekken. Maak bijvoorbeeld een trekking van hut naar hut bij Montafon. Rond het dal voeren paden door de in landschap zeer afwisselende gebergtes Rätikon, de Silvretta en Verwall.

Het Rätikongebergte kenmerkt zich door de granietbergen, de Silvretta staat bekend om haar mooie gletsjers en het Verwallgebergte is een bloemenparadijs. De huttentocht heeft een totale lengte van 144 kilometer, onderverdeeld in 12 etappes langs 10 berghutten. De totale wandeltijd is 62 uur. Lees meer over wandelen in Vorarlberg

6. Kitzbüheler Alpen

Dit bergmassief in de Centrale Alpen strekt zich uit over een deel van de deelstaten Tirol en Salzburg en wordt begrensd door het Zillertal in het westen, Kufstein in het noordwesten, het Glemmtal in het noordoosten, het Zellermeer in het oosten en de Pinzgau in het zuiden.

Kitzbüheler Alpen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De voornamelijk uit leisteen en zandsteen gevormde bergen zijn bijna compleet bebost. Enkele bekende bergtoppen in de Kitzbüheler Alpen zijn de Kreuzjoch (2.559 m), de Wildkogel (2.224 m), de Wiedersberger Horn (2.127 m), de Schattberg (2.097 m) en de Sonnspitze (2.062 m). 5 bergpassen zijn er in het gebergte, waarvan de Gerlospas en de Pass Thurn met de auto gereden kunnen worden.

7. Tuxer Alpen

In Tirol liggen ook de Tuxer Alpen, met verschillende toppen boven de 2.700 meter. De hoogste top is de Lizumer Reckner (2.886 m). Het gebergte bestaat vooral uit leisteen. Onze favoriete route in de Tuxer Alpen is de tocht naar de Rastkogelhütte vanaf Jausenstation Melchboden. 6 km, 320 meter stijgen, 320 meter dalen.

Rastkogelhütte Tuxer Alpen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook de 2.217 m hoge Gedrechter ligt in het Tuxergebergte en is toegankelijk via diverse gemarkeerde paden. Vanaf de Kaltenbacher Skihütte (met speeltuin) aan de Zillertaler Höhenstraße is de top in ongeveer anderhalf uur wandelen te bereiken. Het is een mooie beginwandeling voor wie later in de vakantie pittigere tochten wil ondernemen. Ook met kinderen is dit goed haalbaar.

Gedrechter tocht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

 Aan de voet van de Gedrechter is een belevenispad voor kinderen. Hier maken ze op ludieke manier kennis met de bergdieren en hun sporen. Beetje jammer wel van alle sneeuwkanonnen en draden, maar in de winter is dit een skigebied (Hochfügen-Hochzillertal), net als de hellingen van de Patscherkofel, Glungezer en Kellerjoch.

Met de trein naar de bergen

Duurzaam op reis? Neem dan eens de nachttrein en reis comfortabel naar de bergen. 

Ben je ook benieuwd naar andere bezienswaardigheden, check dan zeker ook onze overige tips voor natuur in Oostenrijk.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!