Winter op de Lofoten
Noord-Noorwegen - Het is moeilijk bepalen wat het mooiste seizoen is om de eilandengroep te bezoeken, maar de winter heeft iets magisch. De steile, soms loodrechte hellingen van de bergtoppen zijn dan bedekt onder een dik pak sneeuw. Deze witte mantel blijft meestal tot half mei liggen en biedt dus de gelegenheid om nog tot ver in het voorjaar een wintervakantie op de Lofoten te beleven.
De magie van de winterse Lofoten
De Noorse eilandengroep biedt het hele jaar door magie. Op de Lofoten kom je nog in contact met kleine gemeenschappen. De meeste vissersdorpjes tellen niet meer dan 500 inwoners en het is hier echt nog "ons kent ons". Het leven is hier ongedwongen en authentiek; mensen helpen elkaar als iemand met zijn auto strandt in de berm en de eilandbewoners hebben een heerlijk gevoel voor humor.
Reistip
1. Noorderlicht
Een van de hoogtepunten waarom mensen in de winter naar de Lofoten reizen is het noorderlicht, de aurora borealis. Het is ontroerend mooi om de groene en paarse lichtnevels aan de hemel te zien dansen. Wanneer je een reis met Nordic boekt, kun je een noorderlichtexcursie boeken, waarbij een gids je uitlegt hoe je het poollicht het best op camera vastlegt, waar je rekening mee moet houden om te weten of er kans is etc.
Er is geen garantie om het poollicht te zien, daarvoor moeten alle voorwaarden goed zijn. De hemel moet helder zijn, het maanlicht moet zwak zijn en er moet vooral voldoende zonneactiviteit zijn. Er zijn speciale apps die weergeven wat de KP-index is. Hiermee wordt de kans bepaald dat het noorderlicht zichtbaar kan zijn.
De beste plekken om het noorderlicht op de Lofoten te zien zijn Laukvika en het eiland Gimsøya, aan de noordzijde. Een deel van het eiland Gimsoya is beschermd natuurreservaat en er is dus weinig lichtvervuiling. Ook Laukvik is erg rustig en vlak. Ook al heb je geen geluk, dan geniet je hier op een heldere dag alsnog van de mooiste sterrenhemel in Europa.
2. Betoverend landschap
Het landschap op de Lofoten heeft een enorme WOW-factor. Piramidevormige rotsen steken loodrecht op uit zee en weerspiegelen in het glasheldere water. Bruggen verbinden de vele eilanden met elkaar.
Met de auto rijd je van de ene in de andere verbazing, achter elke bocht wacht weer een nieuwe gekartelde bergrug of een fonkelend bevroren meer. Rode houten vissershuisjes contrasteren met de witte achtergrond, alsof ze speciaal gebouwd werden om het plaatje voor fotografen compleet te maken.
Video van mijn reis
Bekijk het mooie winterlandschap
3. Winteractiviteiten
Met zoveel sneeuw is er altijd wat te doen voor actievelingen. Het viel ons op dat de eilandbewoners zelf ontzettend ondernemend zijn in de winter.
Langlaufen is immens populair in heel Noorwegen en zeker ook op de Lofoten. De beste loipes bevinden zich bij Varden, Hagskaret en Rokksoy, maar er zijn nog tal van andere goede cross country skiing gebieden.
Bij XXLofoten en enkele andere excursie aanbieders kun je gave tours boeken, zoals een kajakexcursie. Tijdens een tocht met een vissersboot gooi je de hengel uit. Wie weet laat je jouw eigen vangst serveren in de avond! Het zeekajakken vonden wij het gaafst. Hoewel het buiten koud is en de golven soms flink tegen de kayak aan klotsen, viel het ons reuze mee hoe koud en zwaar het was.
Voor natuurliefhebbers en fotografen is een zeearendenexcursie een aanrader. Met een snelle RIB-boot vaar je langs de met rotseilandjes bezaaide kust naar de Trollfjord. Er leven ca. 4.000 paartjes zeearenden bij de Lofoten en de kans dat je ze dicht bij je boot te zien krijgt, is groot omdat de vissers met regelmaat een visje in het water werpen. Erg is dit bijvoeren niet, dit gebeurt al eeuwen om de vogels bij de drogende stokvissen weg te houden.
Nog niet genoeg gekke activiteiten op het programma? De Lofoten staan zelfs in de toplijst van surfbestemmingen! Hoe gaaf is het om te glijden over de golven in het schijnsel van het Noorderlicht?
Meer weten over de verschillende excursies? Bekijk onze tips over activiteiten op de Lofoten.
4. Wildlife
Wilde dieren zijn altijd onvoorspelbaar en je weet nooit wanneer je er een voor je lens krijgt. De kans is echter groot dat een eland de straat oversteekt (het is ons overkomen!) of dat er plots een zeehondje in een baai ligt te kwispelen.
Walvissen en orka's kunnen soms gezien worden bij de Lofoten, maar de kans om deze zeereuzen te zien is veel groter bij de Vesteralen. Dit is de eilandengroep die iets meer naar het noorden ligt.
Rondreis in de winter
Wil je zelf dit winterwonderland verkennen in het komend seizoen, dan zijn daar diverse mogelijkheden toe. De reisorganisatie Nordic, met wie wij ook gereisd hebben, biedt rechtstreekse vluchten vanuit Brussel naar Evenes. Deze vluchten kan je dus niet los boeken en zijn onderdeel van de pakketreis die je bij Nordic boekt.
In de winter kan je kiezen voor een eigen huurauto, waarmee je de eilanden op eigen ritme verkent, of vervoer met busjes, waarbij je je niet hoeft te bekommeren om het rijden. Beide manieren van reizen hebben zo hun voordelen.
Wil je zelf met de camper helemaal die kant op, houd dan rekening met lange reisafstanden en gladde wegen. Het gebeurt regelmatig dat ook de lokale bevolking met de auto de kant in rijdt. Een georganiseerde reis biedt een hoop voordelen!