Wandelen in Austerlitz
Midden op de Utrechtse Heuvelrug, tussen grotere plaatsen als Zeist, Driebergen-Rijsenburg en Maarn, ligt het dorpje Austerlitz. Het plaatsje ligt tussen de prachtige bossen verscholen en kent een rijke geschiedenis. Tegenwoordig is het heerlijk wandelen in de natuur er omheen.
Wandelroutes Austerlitz
De bekendste plek in de buurt van het dorp is de Pyramide van Austerlitz, maar dichtbij liggen ook een paar landgoederen en het Henschotermeer. Wat zijn leuke wandelroutes in de omgeving van het dorpje op de Utrechtse Heuvelrug en welke highlights kun je te voet meepakken? We zetten ze op een rij.
1. Pyramide van Austerlitz
Zeg je Austerlitz, dan zeg je Pyramide. Maar waar komt dit 36 meter hoge bouwwerk eigenlijk vandaan? Aan het begin van de negentiende eeuw was generaal De Marmont hier gelegerd, die diende onder Napoleon. Zijn kamp huisde maar liefst 18.000 soldaten, die tegen de verveling, en ter ere van de bekende Franse generaal, de piramide zijn gaan bouwen. In 1806 won Napoleon de slag bij Austerlitz in Tsjechië, en zo kreeg het plaatsje zijn naam.
Tegenwoordig is het driehoekvormige bouwsel met obelisk vooral een leuke bezienswaardigheid. Maak na betaling van een paar euro de klim naar de top, tevens de hoogste plek van de Utrechtse Heuvelrug. Check wel altijd even of de toren geopend is om teleurstelling te voorkomen.
Aan de voet vermaken kinderen zich in de speeltuin met lunapark en om de dorst en trek te stillen, kun je neerstrijken bij de horeca.
Overigens ligt de Pyramide niet in het dorp Austerlitz. Je vindt 'm ten noorden van de N224, in feite op het grondgebied van Woudenberg. Een bezoekje aan de attracties zijn makkelijk te combineren met een heerlijke wandeling door de omliggende bossen, zoals wandelroute de Marmontberg van 4,6 kilometer.
Overnachtingtips Austerlitz
2. Kozakkenput
Ten noordwesten van het dorp Austerlitz ligt de Kozakkenput. Deze naam verwijst naar het Russisch kozakkenbataljon dat hier neerstreek na de verdrijving van Napoleon. Nu is het een natuurgebied met bos, akkertjes, heidevelden.
De wandelroute Zeisterbos en Kozakkenput van Utrechts Landschap (12 kilometer) loopt door beide gebieden en verder door Witte Hull en de Krakeling. In deze stukken natuur leeft de ransuil en levendbarende hagedis en vind je een rijke bosbodem met kamperfoelie, blauwe bosbes, lijsterbes en salomonszegel.
3. Put van Wallenburg en Smidsput
In Boswachterij Austerlitz, ten zuiden van het militaire oefenterrein op de Leusderheide, ligt het Landgoed Wallenburg. Ook hier ligt weer een stuk geschiedenis. Jean Marie D'Amblé, een hugenoot uit Lotharingen, ontvluchtte Frankrijk en vestigde zich hier aan het einde van de achttiende eeuw. Hij liet een 14 meter diepe put uitgraven, de Put van Wallenburg.
Naar de put wordt vanaf het Beauforthuis (voormalige school en kerk) aan de Woudenbergseweg een wandelroute aangegeven van 6 kilometer. De route loopt door bos en over hei en onderweg vind je informatiepanelen met meer informatie over de geschiedenis. Verder kom je tijdens de wandeling ook de Smidsput tegen.
Een langere wandeling langs de Franse putten is d’Oude Kamp – Heyschoten (17 km). Start bij parkeerterrein d'Oude Kamp (tegenover het Beauforthuis) of het Henschotermeer en volg de witte pijlen.
4. Heidestein en Bornia
Ten westen van Austerlitz, richting Zeist, liggen Heidestein en Landgoed Bornia. Hier kunt je heerlijk struinen over uitgestrekte heidevelden (met schaapskudde!) en afwisselend bos. Het vormt samen het grootste aaneengesloten natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug en heeft een echte landgoedsfeer met een vijver, theehuis en overblijfselen van perronnetjes.
In het gebied lopen twee wandelroutes (4,5 en 5,5 km) die zijn te combineren tot één, en routes speciaal voor kinderen: het Beestenbos (1,5 km) en Bomenroute Heidestein (100 meter).
5. Koepel van Stoop
Ten zuidoosten van de Pyramide ligt de Koepel van Stoop, in 1840 gebouwd in neoclassicistische stijl. Het theehuis ligt op landgoed Den Treek-Henschoten en het plan was om er een groot huis naast te bouwen, maar dat is nooit doorgegaan. Wel legde tuinarchitect Zocher in opdracht van de bankier een jachthuis aan, dat bekend staat als Berghuisje.
Diverse wandelroutes komen langs de koepel, zoals een route vanaf het eerder genoemde Beauforthuis (8,19 km).
6. Henschotermeer
Steek je vanaf Austerlitz de N227 over, dan ben je bij het Henschotermeer. In de zomer neem je hier een verfrissende duik, in andere seizoenen is het rustiger en kun je er heerlijk rondom wandelen, wat ongeveer 2,5 kilometer in beslag neemt. Lees er meer over op onze pagina over het Henschotermeer.
7. Lange afstandswandelingen
Diverse langere dagtochten lopen door Austerlitz en/of langs de bovenstaande bezienswaardigheden, zoals de NS wandeling Utrechtse Heuvelrug (8 of 15 km), Trage Tocht Austerlitz (14 km, start bij Beauforthuis) en Trage Tocht Quatre Bras (15 km, start station Maarn).
Tenslotte doen etappes uit meerdaagse wandelingen de highlights aan, zoals de tiende en elfde etappe van het Trekvogelpad en etappe drie van de Heuvelrughike.
Nog meer wandelinspiratie opdoen? Bekijk dan onze pagina Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.