Natuurgebieden rond Amsterdam
Een dagje uit hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, zoek je de natuur op, dan kan je eigenlijk je portemonnee thuis laten. Woon je in de Randstad, dan denk je wellicht dat je naar de andere kant van het land moet rijden voor een wandeling in het bos of een dag in de natuur. Dat is een misverstand, want ook in de regio Amsterdam is er ook meer dan genoeg natuurpracht.
Mooie gebieden rond Amsterdam
Zelfs in de hoofdstad vind je groen, bekijk maar eens onze tips over natuur in Amsterdam. Wil je echt de stad uit, dan zijn er ook vele leuke plekken in de omgeving. Hieronder enkele leuke tips voor een dagje in de natuur rond Amsterdam:
1. Het Twiske
Neem bijvoorbeeld het recreatiegebied Het Twiske, gelegen tussen de gemeenten Zaandam en Purmerend in Nationaal Landschap Laag Holland, ten noorden van de hoofdstad. Volgens de site van Het Twiske omvat het gebied liefst 650 hectare en daarvan is een derde water. Kortom, genoeg gelegenheid om te zwemmen, surfen en zeilen. Hou je het liever droog, of is het te fris, dan zijn er ook mooie wandel- en fietsroutes in het Twiske.
Leuk overnachten
Voor families zijn de zorgboerderij en de molen interessant. In 2005 werd Het Twiske bezocht door bijna 1,3 miljoen mensen. Een groot deel van hen komt spontaan langs, om uit te waaien, te spelen en picknicken of om op zoek te gaan naar de Schotse Hooglanders. Maar wie de agenda van het gebied in de gaten houdt, kan zich ook aanmelden voor cursussen, lezingen, wandelexcursies en rondleidingen.
2. Waterrijke gebieden boven Amsterdam
De prachtige, typisch Hollandse landschappen vind je ten noorden van Amsterdam. Glasheldere slootjes vormen rechte lijnen tussen groene weilanden, waar koeien vredig grazen. In het riet en trilvenen wemelt het van de vogels. De weidse uitzichten van Waterland en het Nationaal Landschap Laag Holland vormen een oase van rust voor wie wil ontsnappen aan de hectiek van de stad. Daarvan genieten kan tijdens een wandeling, een fietstocht of een boottocht.
3. Het Groene Hart
Vraag een willekeurige bezoeker in een park, bos of natuurgebied waarom hij/zij daarheen gaat, en je zal antwoorden krijgen die te maken hebben met rust, stilte en bezinning. Het dagelijkse leven kan ons naar de keel grijpen, met zijn hoge kosten, jachtigheid en constante druk. Zoals eerder gesteld, zijn natuurgebieden in regel gratis te bezoeken. Zo is het ook bij Het Groene Hart, een Oer-Hollands natuurgebied met streekproducten, molens en boerderijen.
Dat klinkt knus en nostalgisch, maar het is er zeker niet gezapig! Daar zorgen activiteiten, muziekvoorstellingen, culinaire rondvaarten of workshops djembé wel voor. Het Groene Hart van Nederland bevindt zich tussen Rotterdam, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Het is een van de twintig Nationale Landschappen die Nederland telt. Vogelliefhebbers kunnen de verrekijker meenemen, want in ’t Hart leven bedreigde soorten als de grutto, kievit en scholekster.
4. Haarlemmermeer
Haarlemmermeer is geen meer meer. Tot halverwege de 19e eeuw was het daadwerkelijk een waterplas. Tegenwoordig is het, in de woorden van Staatsbosbeheer: "een open landschap met strakke akkers en lange, rechte wegen en sloten". In 2008 werd middenin de polder een wandelpark aangelegd, Venneperhout. In de afgelopen jaren hebben flora en fauna hun weg gevonden naar Venneperhout. Er zijn orchideeën, patrijzen, torenvalken, zogeheten 500 el bomen en pas op: ook worden regelmatig vossen gespot.
5. Amsterdamse Waterleidingduinen
Spot vossen en damherten in de duinen op een steenworp van Amsterdam. Ontdek een waanzinnig natuurgebied, waar digitaal detoxen voorop staat, in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
6. Zuid-Kennemerland
Ten noorden van de Amsterdamse Waterleidingduinen nog zo'n adembenemend mooi natuurgebied, waar je heerlijk kunt wandelen en wilde dieren zomaar je pad kunnen kruisen. Check zeker dit bos bij Amsterdam en bekijk onze tips over Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
7. Diemerscheg
Rondom Diemen zijn diverse natuurgebieden ontwikkeld onder de verzamelnaam Diemerscheg. Deze grenzen aan het oosten van Amsterdam en het westen van de Gooi- en Vechtstreek. Het gaat om het Flevopark en Diemerpark in de buurt van IJburg, het Diemerbos, de Bloemendalerpolder, de Gaasperplas en de Diemer Vijfhoek.
Het laatstgenoemde gebied staat ook wel bekend als het PEN-eiland en is ontstaan in de jaren '70, toen bagger geloosd werd tijdens de aanleg van een elektriciteitscentrale. Daarna is de natuur hier z'n gang gegaan. Nu is het een walhalla voor vogelspotters. Zangvogels als de Cetti's zanger en blauwborst komen hier voor, maar ook de ijsvogel, een ravenpaartje, kuifduiker en zelfs parelduiker.
Bijzonder: vanaf het vogelkijkscherm zie je niet alleen futen, meerkoeten en aalscholvers, maar ook forteiland Pampus en het Muiderslot liggen. Verder staat de Diemerdijk bekend om de vele ringslangen. Wil je wandelen in dit gebied, dan kun je parkeren bij winkelcentrum Maxis in Muiden.
8. Goois Natuurreservaat
In 't Gooi is er een diversiteit aan natuur te vinden, met bekende heidevelden, historische landgoederen en het Naardermeer met zeldzame dieren. De regio biedt uitgebreide mogelijkheden voor wandelen en fietsen, beheerd door het Goois Natuurreservaat. Hoogtepunten zijn onder andere de Gooise heidevelden, 's Gravelandse Buitenplaatsen,
Naardermeer, Spanderswoud, Groeve Oostermeent en Anna's Hoeve.
Tuinen zoals de Gooise Heemtuin en Pinetum Blijdenstein bieden prachtige natuurlijke ervaringen. Bovendien zijn de Ankeveense Plassen en Loosdrechtse plassen populaire bestemmingen voor watersport en natuurliefhebbers. Lees alles over 't Gooi.
Nog meer!
En dit was nog niet eens een compleet lijstje. Via onder meer de site van Staatsbosbeheer kan je eenvoudig andere locaties opzoeken, zoals Houtrak, Westwouderpolder, Purmerbos, Waterland en Zeevang. We zouden zeggen: rugzak om, camera in de hand en kom dat huis eens uit!
Fietsen rondom Amsterdam
Verken de omgeving op de oerhollandse manier, op de fiets! De ANWB fietskaart van Amsterdam en omgeving is onmisbaar tijdens een tocht. Bestel hem bij De Zwerver.