Loonse en Drunense Duinen
Noord-Brabant - Nationaal park de Loonse en Drunense duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Deze 'Brabantse Sahara' is voornamelijk door de wind gevormd en nog steeds aan verandering onderhevig. Door het dichtstuiven van het riviertje de Zandley hoopte het water zich op in deelgebied De Brand. Hierdoor ontstond een moerasgebied dat later verlandde in veengebied. Het afwisselende landschap zorgt daarom voor een grote verscheidenheid aan planten en diersoorten in dit natuurgebied.
Bijzonder overnachten
Het is eigenlijk erg leuk om er een weekendje weg van te maken. In de buurt vind je tal van leuke accommodaties, van een gezellig hotel tot een vakantiehuis of een vakantiepark. Wil je overnachten nabij de Drunense Duinen, dan kan je bijvoorbeeld hotels Boschoord, Bos en Ven boeken op Booking.com. Kijk voor een gezellig hotel Oisterwijk, een hotel in Kaatsheuvel en een hotel Waalwijk. Of wat dacht je van een overnachting in de Efteling?
Unieke overnachtingen
Flora in het park
De flora en fauna van Nationaal Park de Drunense duinen kenmerkt zich door grote variatie. In de droge stuifzandgebieden groeien weinig planten. In de overgang van zand naar bos en heide vind je echte pioniers vegetatie. Deze bestaat voornamelijk uit verschillende mossoorten.
Moerasgebied De Brand contrasteert schitterend met de droge zandgebieden. Hier vind je een overvloed aan bloemen als de bosanemoon, speenkruid en dotterbloemen. Ook de oude bossen van landgoed Plantoon bieden een variatie in het landschap.
Begin augustus begint de heide paars te kleuren, wat ieder jaar weer zorgt voor prachtige foto's! Ook in de herfst kleurt het landschap in warme kleuren.
Dieren in de Loonse en Drunense Duinen
Ook het dierenleven is zeer divers in de Loonse en Drunense Duinen. Het moerasgebied van De Brand biedt een perfect onderkomen voor amfibieën en reptielen. Hier vind je dan ook de in Nederland zeldzame boomkikker, kamsalamander en hazelworm. Ook is het landschap van De Brand het ideale leefgebied voor de das. De vogelliefhebber kan rekenen op een traktatie van een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. De waterral en de blauwborst zijn te vinden in De Brand, terwijl in de bossen uilen, wielewalen en goudvinken hun onderkomen vinden. In de vochtige weiden vindt de blauwe reiger zijn broedgebied.
Wandelen Loonse en Drunense Duinen
In nationaal park de Loonse en Drunense Duinen kunnen wandelaars flink uit de voeten.
1. Zelf of met gids
De stuifduinen zijn vrij toegankelijk. Door het ontbreken van paden op de stuifzandvlakte kan je heerlijk je eigen route afstruinen. In de overige gebieden zijn wel wandelpaden aangelegd, omdat de natuur daar erg kwetsbaar is. (rode 3,5 km - witte 4 km - gele 5,5 km en groene 6 km wandelroutes). Ook is het mogelijk een excursie te boeken. Je kunt dan met een natuurgids het gebied verkennen. Voor minder validen zijn de stuifzandgebieden wat minder toegankelijk.
Wandelroute Bosch en Duin (groene markering), is dankzij haar afwisselende karakter een van de populairste routes. Het pad begint bij Café-Restaurant Bosch en Duin in Udenhout. Je loopt door over stuifzand, door bossen en langs randwallen, die al in de Middeleeuwen door bewoners werden aangelegd ter bescherming tegen het zand.
Van Gogh wandelroute Helvoirt van 15 km loopt door de Loonse en Drunense Duinen. Interessant voor iedereen die het leuk vindt om natuur te combineren met weetjes over de kunstenaar.
2. Wandelen met de hond
Honden dienen aan de lijn gehouden te worden. Er is een loslooproute, de rode honden loslooproute (3 km), vanaf de parkeerplaats bij de IJsbaan in Kaatsheuvel. Wil je de hond uitlaten, dan kan dat ook bij het losloopgebied bij Café-restaurant Bosch en Duin in Udenhout.
De routes over de zandverstuiving zijn niet geschikt voor wandelwagens.
Fietsen Loonse en Drunense Duinen
In het natuurgebied is een schitterende fietsroute aangelegd. Over 45 km maak je kennis met een gevarieerd landschap. Ook is er een spectaculaire mountainbikeroute, die veel techniek van de fietser vraagt. De 26 km lange single track heeft veel hoogteverschillen. In het oosten van de duinen kan je een 16 km makkelijkere route rijden.
Om hier te mogen fietsen is een vergunning vereist. Voor een klein bedrag kan je het hele jaar fietsen in dit gebied. Het geld wordt gebruikt voor het onderhoud van het natuurgebied.
Er zijn verschillende horecagelegenheden rondom het gebied, waar je vaak ook terecht kunt voor de huur van een mountainbike en een sticker voor de MTB-route (€ 5/jaar) of dagvergunning (€ 1/fiets).
Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum Loonse en Drunense duinen is te vinden in Oisterwijk. (Van Tienhovenlaan 5 - 013-523 18 00).