Ga naar content

Natuurpark Lelystad

Mooiste plekken Flevoland - Ooit een eland gespot in Nederland? Of oog in oog gestaan met een przewalskipaard? Het kan in Natuurpark Lelystad! Dit natuurlijk aangelegde dierenpark is de perfecte plek voor een dagje uit. Het is heerlijk fietsen en wandelen, soms dwars door de verblijven van de dieren. We laten je zien hoe een dag in het park eruitziet.

Geschiedenis
Natuurpark Lelystad is in de jaren 70 ontstaan, omdat de Rijksdienst een fijne recreatieplek wilde creëren voor de inwoners van Lelystad. Dit gebeurde in samenwerking met dierentuin Artis. Artis zocht een plek waar hun hoefdieren buiten konden verblijven en in het natuurpark was die ruimte aanwezig. Zo ontstond Natuurpark Lelystad.

Natuurpark lelystad
© Mischa Kemna
Deel op Pinterest

Het park is ruim opgezet, met veel natuur. De dieren leven in natuurlijk kuddeverband en krijgen veel ruimte. De dieren hebben veel beschutting en leven in ruime verblijven. Je zal dan ook niet zo makkelijk dieren spotten als in de dierentuin. Maar dat maakt een bezoek aan het park juist extra leuk. Een beetje een safarigevoel in eigen land!

Overnachten in de buurt

Dieren in Natuurpark Lelystad

In Natuurpark Lelystad kun je diersoorten bewonderen die je maar op weinig plekken in Nederland ziet. De mix van bedreigde soorten en minder bedreigde soorten maakt het bijzonder. Zo spot je przewalskipaarden, wisenten, wilde zwijnen, moeflons, ooievaars, edelherten, otters, Pater Davidsherten, wilde zwanen en watervogels in de plas.

Het mooie aan dit park is dat ze niet alleen dieren ‘tentoonstellen’ maar ook een belangrijke rol spelen in fok- en herintroductie programma's van bedreigde diersoorten. Zo heeft Natuurpark Lelystad geholpen bij de herintroductie van de bever in de Biesbosch en het succesvol uitzetten van wisenten en przewalskipaarden in Rusland en Letland. Enkele wisenten leven nu in wildpark Lille Vildmose in Noord-Jutland, Denemarken. Ook grappig is dat de bevers ontsnapt zijn uit het natuurpark en zich zijn gaan voortplanten. Inmiddels leven er meer dan 100 vrij in Flevoland.

Wisent in Natuurpark Lelystad
Oog in oog met een wisent!
Deel op Pinterest

Wandelroutes Natuurpark Lelystad

Wanneer je het hele park doorwandelt, ben je best even zoet. Zeker als je tussendoor stilstaat bij de verblijven en foto's maakt. Door het hele park staan wegwijzerbordjes waar precies opstaat hoeveel kilometer en hoeveel minuten het lopen is naar de volgende dieren. 

Een aanrader is de Big Five route van 6 km, waarbij je de belangrijkste dieren kunt spotten. Het gaat om de grote grazers: elanden, edelherten, wisenten, Przewalskipaarden en Paterdavidsherten. Vind je bomen interessant, volg dan het Bomen- en struikenpad (3,5 km). Deze loopt om het hele edelhertenverblijf heen, langs wel dertig soorten bomen.

Pater Davidsherten
Paterdavidsherten
Deel op Pinterest

Extra bijzonder zijn de wandelroutes door de dierenverblijven heen. Het Wisentenpad geeft je de mogelijkheid oog in oog te staan met de wisenten en de przewalskipaarden. Je loopt door hun leefgebied heen. Ook door het verblijf van de moeflons en edelherten en van de Pater-Davidsherten kan je wandelen. De moeflons en edelherten spot je gemakkelijker vanaf de uitkijkberg. En misschien ligt er wel een dier midden op het pad!

Fietsroutes Natuurpark Lelystad

Naast wandelen is het ook fijn fietsen in Natuurpark Lelystad. De 18 kilometer aan verharde paden nodigen je uit een lekker stukje te fietsen. Bij het bezoekerscentrum is het mogelijk een fiets te huren, wel zo makkelijk! Maak een rondje door het park en bekijk onderweg de dieren. Daarna kan je doorfietsen op paden door de provincie. Bijvoorbeeld langs het IJsselmeer of een rondje door de Oostvaardersplassen.

Prehistorisch Dorp

Het is mogelijk op het park te overnachten. En wel op een heel bijzonder plekje. Ze hebben een prehistorisch dorpje nagebouwd waar je helemaal back to basic gaat. Wakker worden in een hutje en als een van de eersten door het park struinen. Super tof! Je boekt hem via Natuurhuisje:

Praktische informatie voor je bezoek

Regel je bezoek aan Natuurpark Lelystad met onderstaande praktische tips.

  • Bezoekerscentrum - Het park heeft een bezoekerscentrum met toiletten en restaurant. Hier haal je aan het begin van de dag een plattegrond op. Ook is er een kleine expositie met info over de dieren en de geschiedenis van het park.
  • Openingstijden - Het park is vrij te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang.
  • Entree - Hoeveel kost entree tot Natuurpark Lelystad? Helemaal niks! Je betaalt alleen parkeerkosten. Als je het park wil steunen is het mogelijk om begunstiger te worden van Flevo-Landschap. Dit kost je slechts €18 per jaar en je hoeft dan geen parkeerkosten meer te betalen.
  • Parkeren - Parkeren kan recht voor de ingang van het park, aan de Vlotgrasweg 11 in Lelystad. Het kost je slechts €4 voor een hele dag. Het parkeerterrein kan op drukke dagen snel vol zijn dus kom op tijd om een plek te bemachtigen.
  • Openbaar vervoer - Neem de bus vanaf station Lelystad Centraal of Harderwijk. Vanaf de bushalte Natuurpark is het nog 900 meter lopen naar de ingang van het park.
  • Honden - Honden mogen mee, maar wel aangelijnd. In de delen waar dieren loslopen is het niet de bedoeling dat ze meegaan, dus houd hier rekening mee.
Europese bizon
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!