Duiken in Kroatië
Natuur in Kroatië - Als bestemming voor een zonvakantie in Europa staat Kroatië hoog op de lijst. Minder bekend is dat het een prima bestemming is voor een actieve vakantie: de natuurgebieden en eilanden bieden tal van mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Ook onderwater is het land een pareltje! De koraalriffen, wrakken en grotten in de Adriatische Zee zijn immers uniek in Europa en daarmee is het een van de beste duikbestemmingen dicht bij huis.
Duikvakantie Adriatische Zee
Dalmatië ligt op karstgrond. Boven het wateroppervlak resulteert dat in talrijke grotten. Maar er zijn ook ruim 1.500 grotten onder de zeespiegel ontdekt. Ervaren duikers zoeken naar grotten en scheepswrakken van verzonken Romeinse galeien of oorlogsschepen. Beginnende duikers kunnen het leven in de Adriatische Zee leren kennen. Er is een grote keuze aan professionele duikscholen en duikcursussen in Kroatië; ongeveer 200 duikcentra liggen verspreid langs de kust.
Waar kan je het beste duiken in Kroatië? Istrië, in het noorden van Kroatie, is erg toeristisch, maar heeft een lang hoogseizoen. Dalmatië is minder toeristisch en er is dus iets minder keuze, maar het is dus rustiger. Maak je duikvakantie in Kroatië compleet door een gezellige of bijzondere accommodatie te boeken.
De beste periode om te duiken in Kroatie is september, omdat de grote toeristenmassa's dan weg zijn.
1. Grotduiken Kroatië
De karstbergen onder het wateroppervlak bij de Kroatische kust hebben in de loop der tijd voor tal van grotten gezorgd, vooral rond de Kornati eilanden. Bij Brac zijn diverse mooie plaatsen om te duiken. De Lucica grot is erg spectaculair: met daglicht kun je door de hele 25 meter diepe grot heen zwemmen. De ingang bevindt zich op 5 km van de kust en 3 meter onder het zeeoppervlak! Een goede uitvalsbasis voor het eiland Brac is Split. Lees meer over de eilanden van Kroatië. Wil je alleen een hotel boeken, kijk dan voor een hotel in Brac op Booking.com en in Split op Booking.com.
2. Duiken bij Kroatië - de Kornati eilanden
Het Kornati National Park (de Kornati eilanden) in Kroatie bestaat uit 140 eilanden. Rondom de eilandjes strekken zich tal van koraalriffen uit en er zijn veel grotten en wrakken. Een prachtig gebied om te duiken. Vanaf Split ben je in een mum van tijd bij de Kornati. De eilanden liggen ten zuidoosten van de meer toeristische eilandengroep, de Kvarner eilanden.
Het is dus best te doen om op de Kvarner te overnachten en daguitstappen te maken naar de Kornati. Wil je een duikvakantie boeken naar de Kornati eilanden, dan is het verstandig om dit zelf te regelen en te reserveren via internet. Boek je tickets naar Split en combineer met een vakantiehuis of hotel in een leuke kustplaats bij de Adriatische Zee. Een leuke plek om te overnachten in de buurt van de Kornati eilanden in Kroatie is Zadar. Hotels en appartementen in Zadar vind je op Booking.com.
3. Wrakduiken
De Adriatische Kust en het water rond Kroatië staat bij duikers vooral bekend om de vele wrakken. Aangezien de zee ten tijde van de Romeinen en ook latere volkeren een belangrijke handelsroute en oorlogsroute was, zijn er veel schepen gezonken. Met name Istrië, het meest toeristische deel van Kroatie, is bezaaid met scheepswrakken.
- Het Barton Gautsch wrak is het populairste scheepswrak in Kroatië en ligt nabij Rovinj. Het gezonken passagiersschip is 84 m lang en 11m breed. Lees tevens meer over een vakantie in Istrië - Kroatië.
- Een ander populair wrak voor duikers in Kroatie is de mijnenveger de Coriolanus (46m x 8,5m), op een diepte van 11 - 25 meter. Dit schip is soms ook zichtbaar vanaf het wateroppervlak en toegankelijk voor minder ervaren duikers, maar let wel op de vissersnetten! En er liggen nog tal van andere schepen verspreid voor de Kroatische kust.
- Ook een aanrader: rond Dubrovnik vind je wrakken van Romeinse schepen met amforen uit Christus tijd. Je hebt hier wel een speciale vergunning voor nodig, want het zijn beschermde monumenten.
Duikvergunning Kroatie
Hou er rekening mee dat je een vergunning nodig hebt om te duiken. Reken al snel op ongeveer 100 kuna (ongeveer 15 euro) voor een duikerskaart. Wil je in je eentje duiken in Kroatië, dan heb je een individuele vergunning nodig en die kost ongeveer 2400 kuna (+/- 350 euro).