Slapen op de boerderij in Zuid-Tirol
Zuid-Tirol - Wat niet veel mensen weten, is dat er in Zuid-Tirol veel boerderijen met appel- en druiventeelt zijn. Dankzij het bijzondere klimaat is dit de perfecte plek voor fruitteelt. Daarnaast zijn er ook veel hooggelegen boerderijen met dieren zoals kippen, varkens en melkkoeien. Van alle boerderijen in Zuid-Tirol is nog niet eens de helft biologisch, dat komt omdat boeren daarvoor hard moeten werken. Voor de biologische boeren die hun passie levend willen houden, is een samenwerking met Roter Hahn de oplossing.
Overnachten bij de boer in Zuid-Tirol
Roter Hahn (de Rode Haan) is een kwaliteitskeurmerk sinds 1998. Het is gestart met de gedachte om boeren een tweede inkomstenbron te geven, omdat de landbouwopbrengst steeds lager wordt. Perfect voor boeren die niet kunnen rondkomen van hun boerderij en daarvoor ander werk moeten zoeken, waardoor de focus op de boerderij verloren gaat. Nu is Roter Hahn volledig gericht op de biologische boerderijen in Zuid-Tirol.
Samenwerking met Roter Hahn
De biologische boerderijen kunnen samenwerken met Roter Hahn om een tweede bron van inkomsten te creëren. Roter Hahn geeft daarin 4 mogelijkheden: een vakantieboerderij, een boerencafé, kwaliteitsproducten of boerenambachten. Meer dan 1.600 boerderijen met kamers of appartementen zijn momenteel aangesloten bij Roter Hahn!
Voordat de boer het keurmerk mag dragen, moet die aan bepaalde eisen voldoen. Voor bijvoorbeeld een vakantieboerderij zijn de minimale criteria voordat een boerderij het kwaliteitskeurmerk ‘Roter Hahn’ mag dragen:
- De gasten worden persoonlijk betrokken door de boerenfamilie;
- Op de boerderij wordt actief landbouw beoefend, waar de gasten inzicht in kunnen krijgen;
- De gasten krijgen minimaal één product van de boerderij aangeboden.
Om de classificatie van alle boerderijen te bepalen, werkt Roter Hahn met bloemen. Onder de minimale criteria hangen ontzettend veel mogelijkheden om uit te breiden om zo meer bloemen te krijgen.
Het klimaat in Zuid-Tirol
Bijzonder aan Zuid-Tirol is het klimaat. De ligging van de bergen beschermt Zuid-Tirol vaak tegen wind. Dat levert een mediterraan klimaat op met warme dagen en koudere nachten. En daarom is appelteelt zo populair in Zuid-Tirol, appels houden van deze afwisseling in temperaturen. Nog een fijne bijkomstigheid is dat er in de regio relatief weinig regen valt.
Biologische boerderijen in Zuid-Tirol
In Zuid-Tirol zijn er verschillende soorten biologische boerderijen. Deze verbouwen fruit, druiven, groenten of hebben dieren waarmee ze biologische producten produceren. De hoogtes waarop deze boeren leven verschilt enorm: van 200 tot 2.000 meter. Het is maar net welk soort product je produceert. De fruitteelt doet het beter in het dal, waardoor de meeste boeren met dieren hoog in de bergen zitten.
Maatwerk op de biologische appelboerderij
Het produceren van biologische producten is ontzettend intensief. Zo ben je als biologische appelboer elk seizoen druk, voor maar één oogst per jaar. In de winter worden alle appelbomen op maat geknipt, afhankelijk van de windvangst en richting van de zon. De lente staat in het teken van het besproeien van de bladeren. Met kalkzwavel worden deze beschermd tegen appelschurft.
Voordat de appels geoogst worden, plukt de boer zorgvuldig appels die te klein of beschadigd zijn. Zo heeft de boom energie over om de kwalitatieve appels te laten groeien. Terwijl het risico op een mislukte oogst groot is. Zo kan een hagelbui of storm de appels beschadigen. Een nacht met onverwachte vorst kan de hele oogst vernietigen. En als de boer na een regenbui de bomen niet opnieuw tijdig sproeit, zitten de appels vol met onomkeerbare schimmel.
Als er dan eindelijk geoogst mag worden, krijgt de boer hier maar 3 weken de tijd voor. Na die periode moet alles bij het centrale magazijn klaar liggen voor de strenge controles. Levert de boer per ongeluk een beschadigde of beschimmelde appel aan? Dan moet hier een boete voor betaald worden.
Helaas staat het harde werken van deze mensen lang niet gelijk aan wat de oogst oplevert. Alle boeren leveren hun oogst in bij een groot centraal magazijn in de buurt. Want de teelt is bijna altijd export. De marketing en het transport wordt uit handen genomen, omdat het haast onmogelijk is voor de boeren om dit zelf op te pakken. Door deze lage verdiensten, is het ook niet mogelijk om personeel in te zetten. Daarom doen ze het werk zelf, of krijgen ze hulp van familie.
Het verschil tussen biologische en reguliere teelt
De natuur in zijn kracht zetten; dat is wat deze mensen doen. Als de balans van de natuur verstoord is, kost het veel meer moeite om alles te regulieren. Daarom werken biologische boeren hard aan de biodiversiteit: vogelkastjes en insectenhotels tussen de bomen en gaas met losse stenen die een thuis zijn voor slangen. Daarnaast plant de boer meerdere soorten fruitbomen en planten, om ook op die manier zoveel mogelijk dieren aan te trekken.
De passie van de boeren die biologisch kweken
Ondanks het harde werken, is het ondenkbaar voor de meeste van de boeren in Zuid-Tirol om te stoppen met hun passie. Zij hebben van hun ouders deze boerderij en passie overgenomen en willen de boodschap doorgeven aan hun kinderen.
En dat zit vooral in de gezondheid die biologische producten met zich meebrengen. Regulier fruit wordt volgestopt met medicijnen, stikstof en dat geeft een onnatuurlijke groeiboost. De boom zuigt de voeding, medicijnen en stikstof op en geeft het door aan het fruit.
Terwijl bij biologisch fruit de smaak veel beter is en het fruit langer goed blijft, omdat het een natuurlijke groei gehad heeft. En daarom hebben zij alles ervoor over om deze passie voor de natuur levend te houden.
Boerderijovernachting Rode Haan
Sara en Chris verbleven tijdens hun reis in het Pröfinghof in Partschins en Bio-Bergbauernhof Lechtlfof in Mals. Beide schitterende accommodaties en heerlijk om er te verblijven. Mocht je toch een ander gebied willen bezoeken, dan heeft Roter Hahn nog veel meer boerderijen om uit te kiezen.
De biologische factoren tijdens je verblijf
Op elke vakantieboerderij van Roter Hahn, zie je dat in het verblijf de natuur wordt versterkt. Op veel vlakken word je herinnerd aan de natuur, het biologische verhaal en het boerderijleven.
- Gebruik van materialen
Elke boerderij wil het gevoel van de omgeving versterken door belangrijke materialen toe te voegen: warm hout, veel glas en een betonlook. Dit zie je dan bijvoorbeeld terug in de houten vloeren en meubels, grote ramen en betonlook aanrechtblad.
- Biologische producten
Het hele jaar door serveren de vakantieboerderijen ontbijt met biologische producten. Voor 75% komt dit van de boerderij waar je slaapt en de andere helft is van boerderijen in de buurt.
Van spek, melk, kaas en eieren tot abrikozencompote, siroop, appelsap en honing. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar deze boeren maken van elk biologisch product iets waar jij van kunt genieten. De biologische producten vind je bij het ontbijt, maar zijn ook te koop in de boerderijwinkel.