Wild Atlantic Way fietsen
Van de imposante vuurtoren op Fastnet Rock in het zuiden, tot de reusachtige kliffen van Slieve League in het noorden; de Wild Atlantic Way in Ierland is een route die je langs de vele hoogtepunten van de Ierse westkust leidt. De bewegwijzerde kustroute – volgens de bedenkers de langste ter wereld – is een goede leidraad voor een fietsvakantie in Ierland. Fietsexpert Bram de Vrind verkent voor NatureScanner ultieme fietsplekken over de hele wereld en deelt zijn tips over fietsen op de Wild Atlantic Way.
De Ierse Westkust
Aan de ruige westkust tref je Ierland op zijn best. Het is een land van woeste natuur en een rijke cultuur die duizenden jaren terug gaat. Je stuit er op dramatische kliffen, bergachtige binnenlanden begraasd door schapenkuddes en gezellige dorpjes waar visserslui na een lange werkweek neerploffen in een van de talrijke pubs om onder het genot van een pint Guinness te luisteren naar de plaatselijke folk band.
Wild Atlantic Way bewegwijzering
De gehele route van de Wild Atlantic Way staat met duidelijke borden aangegeven, van noord naar zuid en van zuid naar noord. Op de website van de Wild Atlantic Way vind je een uitgebreide omschrijving van de route en haar attracties onderweg. Je kunt ook kaarten van (delen van) de Wild Atlantic Way bestellen: kijk bijvoorbeeld bij Reisboekhandel De Zwerver. Gedetailleerde kaarten zijn ook op de lokale VVV's langs de Wild Atlantic Way af te halen. We bespreken de route van zuid naar noord.
1. Wild Atlantic Way fietsen van Cork tot Galway
Vanuit het vissersplaatsje Kinsale (een van de mooiste plekken in Cork) fiets je westwaarts over de Wild Atlantic Way naar Mizen Head, het zuidwestelijkste puntje van Ierland. Daar verbindt een imposante brug de kliffen van het vasteland met het rotseiland waarop het Fastnet Lighthouse staat. De vuurtoren wordt ook wel de Traan van Ierland ('Teardrop of Ireland') genoemd. Hij was voor miljoenen Ierse migranten het laatste baken dat ze zagen van hun thuisland voordat ze de oversteek naar de Nieuwe Wereld maakten.
- Walvissen en dolfijnen spotten
Wil je dolfijnen, reuzenhaaien of bultruggen spotten? Knijp dan in de remmen bij Whale Watch West Cork in Baltimore en stap op de boot voor een walvisexcursie.
- Loop Head fietsen
Verder noordwaarts fiets je het graafschap Clare binnen. Daar voert de Wild Atlantic Way over het schiereiland Loop Head, waar stille wegen en verlaten stranden elkaar afwisselen terwijl de Atlantische Oceaan onafgebroken op de granieten kliffen langs de kust beukt.
- Kliffen van Moher
Grootste toeristenattractie van Clare zijn met afstand de kliffen van Moher, die vanwege hun spectaculaire ligging en bijzondere flora en fauna zijn uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. De kliffen torenen op het hoogste punt 214 meter boven de Atlantische Oceaan uit. De woeste rotspartijen zijn een trekpleister voor bijzondere vogelsoorten die er hoog boven het kolkende water hun nesten hebben gemaakt.
2. Wild Atlantic Way fietsen van Galway tot Sligo
Vanuit de gezellige universiteitsstad Galway voert de route westwaarts langs de ruige kusten van de regio Connemara. Daar fiets je door rotsachtig laagland met meren, moerassen en landerijen afgebakend met stenen muurtjes, terwijl het helmgras in de bermen sist door de straffe zeewind. In het binnenland liggen de Twelve Ben's, een bergketen die volgens de mythe is gevormd door de voetstappen van een reus die Ierland overstak.
- Eerste trans-Atlantische vlucht
Op het schiereiland Errislannon klim je naar het monument ter ere van de Britse piloten Alcock en Brown, die de eerste ononderbroken vlucht maakten over de Atlantische Oceaan. Ze zetten hun kist op 15 juni 1919 aan de grond met een perfecte buiklanding op het moeras in de vallei.
- Sky Road fietsen
Vanuit het plaatsje Clifden is het fietsen van de Sky Road een aanrader. Via deze route klim je naar de top van een schiereiland, met als beloning uitzicht over de kliffen van Clifden Bay en de eilanden Inishturk en Turbot, die het laatste land voor Amerika aan de overzijde van de oceaan vormen.
- Kylemore Abbey
Dan voert de Wild Atlantic Way het binnenland in, waar tussen de bergen het silhouet van Kylemore Abbey opduikt, één van Ierland's meest iconische kastelen. Het gebouw werd eind negentiende eeuw gebouwd als landhuis van een Engelse notabele. Sinds 1920 is het gebouw in gebruik als klooster voor Benedictijnse nonnen.
- Killary Harbour fietsen
Het water komt opnieuw in zicht als de Wild Atlantic Way een duik maakt richting Killary Harbour, een zeearm die geldt als 'enige fjord van Ierland'. Gemeten vanaf de Atlantische Oceaan tot de watervallen van Aasleagh reikt het fjord zestien kilometer landinwaarts. Vanaf de oevers van het fjord rijst het massief van de Mweelrea op. Deze 'kale ronde heuvel' is met 814 meter de hoogste berg van de regio.
- Croagh Patrick
Nog een iconische berg tref je bij het gezellige vissersplaatsje Westport. De Croagh Patrick (764 meter), vernoemd naar Ierlands beschermheilige Saint Patrick, is een bedevaartsoord voor de lokale bevolking. Elke laatste zondag van juli beklimmen duizenden pelgrims de berg, velen op blote voeten.
3. Wild Atlantic Way fietsen van Sligo tot Donegal
De Wild Atlantic Way voert via Sligo naar het graafschap Donegal, waar je westwaarts fietst naar de reusachtige kliffen van Slieve League. Die behoren tot de hoogste zeekliffen van Europa. Een voetpad leidt er naar de Bunglas Cliff, die met een hoogte van 600 meter boven de oceaan oprijst. De heilige bergen van Slieve Leage gelden al duizenden jaren als bedevaartsoord voor christelijke pelgrims.
4. Noordelijkste deel van Ierland
Ook het meest noordelijke deel van Ierland heeft veel natuurschoon in petto.
- Fanad Head fietsen
Verder naar het noorden vind je het romantische Fanad Head aan het uiteinde van een schiereiland. Het staat bekend om zijn markante vuurtoren en fraaie stranden. De vuurtoren werd gebouwd nadat de HMS Saldanha in de baai op tragische wijze schipbreuk leed. Alleen de papegaai van de kapitein overleefde die ramp.
- Malin Head fietsen
De Wild Atlantic Way voert dan verder via het Inishowen schiereiland naar Malin Head, het noordelijkste puntje van Ierland. De lange strijd met het wassende water van de Atlantische Oceaan heeft hier een spectaculair rotslandschap gevormd. Vogels als de jan-van-gent, jagers en alken gebruiken de kaap als rustplek tijdens hun trek vanuit noordelijke gebieden als Groenland en IJsland naar het zuiden.
- Banba's Crown
Je wordt op meer fraaie vergezichten over de oceaan getrakteerd bij Banba's Crown, een plek met historische lading. De plaats is vernoemd naar een van de mythische koninginnen van Ierland. In de negentiende eeuw verzamelden families en vrienden van emigranten verzamelden er om hun geliefden die naar Amerika vertrokken uit te zwaaien.
De Wild Atlantic Way in Ierland
De Wild Atlantic Way, officieel geopend in het voorjaar van 2014, wordt geafficheerd als 'langste bewegwijzerde kustroute ter wereld', met een lengte van 2500 kilometer. Ierland heeft 12 miljoen euro geïnvesteerd in de infrastructuur, onder andere in bewegwijzing. In 2016 werd de laatste hand gelegd aan de fotopunten en infopanelen op de 187 Discovery Points langs de route.
Wild Atlantic Way bereikbaarheid
Met het vliegtuig is de Wild Atlantic Way onder andere via Dublin en Cork te bereiken. Vanuit Schiphol en Eindhoven Airport zijn er dagelijks meerdere vluchten naar Dublin. De vluchttijd bedraagt ruim een uur.
Vanuit station Dublin Hueston vertrekken dagelijks meermaals comfortable treinen richting de westkust. De reistijd is ruim drie uur. Je fiets kan mee in de trein tegen betaling.