Pindosgebergte in Griekenland
Natuur Griekenland - Het Pindosgebergte loopt van de grens met Albanië naar het zuidoosten van het Griekse vasteland en is ca. 160 km lang.
Mooiste plekken in de Pindos
Het Pindosgebergte wordt beschouwd als de ruggengraat van Griekenland en omvat prachtige natuur. In de nationale parken komen beren en wolven voor, al zie je die normaliter niet. Af en toe kan je nog wel eens pootafdrukken of uitwerpselen van een beer zien, maar daar blijft het verder bij. In het hele gebied zijn veel verschillende bloemen en vlinders die je wél vaak ziet. Een overzicht van de mooiste plekken in het Pindosgebergte.
1. Noord-Pindos of Zagoria
Het gedeelte ten noorden van Ioannina wordt de Noord-Pindos genoemd. Dit gebied is bekend vanwege de Zagoria-dorpen of Zagorochória, en "Zagoria" of "Zagori" wordt vaak als synoniem gebruikt voor de regio Noord-Pindos. Het is een ruig gebied met sneeuw op de toppen van oktober tot eind mei. Het is hier dat bruine beren en Europese wolven nog in het wild voorkomen.
Ten noorden van Konitsa ligt de Smolikas (2.631m) met een berghut op 1.700 meter hoogte en een Drakenmeer op 2.150 meter hoogte. Er loopt een wandelroute heen.
Ten zuiden van Konitsa ligt het Tymfi massief met de toppen Astrakas (2. 432 m), Gamila (2.466 m) en Tymfi of Goura (2.467 m). Ook bij de Gamila is een Drakenmeer. Volgens een van de legendes zaten in beide meren draken die elkaar bestookten met stenen en boomstammen. In dit gebied zijn veel wandelingen te maken, met Konitsa, Papingo of Tsepelovo als uitgangspunt. Van mei tot eind oktober kun je terecht in de Astrakas berghut.
Drakenmeren
De drakenmeren of "pingos" zijn eigenlijk een soort van putten die ontstaan zijn in de laatste IJstijd. In deze meren ligt een dikke laag klei, waar het mooie donkerblauwe water het hele jaar door in blijft staan. In deze meertjes leven salamanders die een beetje lijken op draken. Hieraan danken de meren hun naam.
2. Vikoskloof
In het westen van de Zagoria (ook in de Noord-Pindos) liggen de kloven van de Vikos en Voidomatis. De Vikos kloof in Griekenland (in het Nationaal Park Vikos-Aoös) is volgens sommige bronnen de diepste kloof ter wereld (diepte-breedteverhouding): 900 m diep en 1.100 m breed. Door beide kloven is een fraaie wandeling te maken, b.v. vanuit Monodendri, Vikos of Klidonia. Kenmerkend zijn de steenformaties, die wat weg hebben van een stapeltje munten.
3. Zuidelijke Pindos
Ook in het zuidelijke deel van het Pindosgebergte vind je prachtige hoge bergtoppen, zoals het Lakmosmassief met de Peristeri (2.295 m) en de Athamanon / Tzoumerka (2.393 m). De Zuid-Pindos is minder bekend dan de Noord-Pindos, maar zeker niet minder mooi. De berghellingen zijn er minder steil en wandelen is hier wat makkelijker. Door de Arachthoskloof kan je alleen per boot: ideaal voor een dag raften of kajakken.
Een van de mooiste bezienswaardigheden is het plaatsje Agrafá, waarvandaan je schitterende voettochten kunt maken. Nog verder naar het zuiden kan je een bezoek brengen aan de tempels in Delphi en relaxen bij de zee in het sfeervolle Galaxidi.
Wandelen in het Pindosgebergte
Een van Annelies’ favoriete wandelingen start in Papingo en loopt eerst naar Ano Klidonia, een bijna verlaten bergdorp met 5 inwoners en pension-taverna Zagori. Een uitstekende plek voor een vroege lunch of om te overnachten! Vandaar daal je af naar de boogbrug van Klidonia, waar de wandeling verder gaat door het platanendal van de Voidomatis. Je eindigt bij de brug van Aristi, waar je vervoer geregeld moet hebben om terug te keren naar Papingo of Ano Klidonia.