Wandelen op de Peloponnesos
Daar waar zonaanbidders hun heil zoeken op de vele Griekse eilanden, zien we dat natuurliefhebbers steeds vaker kiezen voor een vakantie op de Peloponnesos, ook bekend als Moria. Natuur, cultuur en het authentieke Griekenland zijn hier alom vertegenwoordigd. Henk van Wijngaarden van STAP Reizen neemt ons mee op een verrassende wandelvakantie: lees zijn tips over wandelen op de Peloponnesos en laat je verwonderen over de mooie foto's van dit gebied!
Mooiste plekken op de Peloponnesos
Wat zijn de bezienswaardigheden van de Peloponnesos en welke natuurgebieden zijn er? Het is moeilijk om een beeld te schetsen van de mooiste gebieden op het Griekse schiereiland. De regio heeft het meest afwisselende landschap dat Griekenland te bieden heeft: ruig hooggebergte in het centrum, vruchtbare dalen vol fruit en olijven rond Sparta, steile klifkusten in het zuiden, eindeloos lange zandstranden in het westen, halve woestijn in het kale en waterarme schiereiland Mani.
Natuurreservaten zijn er niet veel op de Peloponnesos, wel regio's met de status van beschermd landschap. Waardevol en essentieel voor de vogeltrek is de hele westkust, die nog weinig toeristisch ontwikkeld is, maar ook het centrale bergland van de Peloponnesos ontvangt tot nu toe nauwelijks toeristen.
Klinkende namen als Olympia, Sparta en Mycene hebben veel te bieden aan wandel- en fietsmogelijkheden. Het ongerepte maakt dit gebied des te interessanter. Hier wandel je nog in mooie natuur zonder "files".
Trektochten op de Peloponnesos
Dat wandelen op de Peloponnesos hot is bewijst het aantal wandelkaarten bij Reisboekhandel De Zwerver. De Europese langeafstandsroute E4 gaat dwars door de Peloponnesos van Diakopto in het noorden tot Githion in het zuiden (totale lengte ca. 310 km). Het is een pittige wandelroute door het hooggebergte van Gramos, Helmos en Taigetos.
Een goede voorbereiding is vereist en complete uitrusting is noodzakelijk, want er zijn weinig overnachtingsplaatsen. Markering laat vaak te wensen over, GPS-tracks van delen van de tocht zijn wel te downloaden. Er zijn twee aftakkingen van de E4: het langeafstandspad no. 32 naar Kardamili in de Mani (middelste schiereiland) en no. 33 door het Parnon-gebergte naar Monemvasia (oostelijk schiereiland). We raden een goede wandelkaart aan, want de markering is schaars.
Dagwandelingen op de Peloponnesos
Wie slechts enkele uren of een dag wil wandelen op de Peloponnesos kan ook kiezen voor een van de vele kortere wandelroutes. Overal op de Peloponnesos zijn korte hikes en rondwandelingen uitgezet, meestal het initiatief van particulieren. De kwaliteit van de routes en de markeringen is erg wisselend. Mijn favoriete wandelgebieden op de Peloponnesos zijn:
1. Mystras
Is de Byzantijnse ruïnestad Mystras al indrukwekkend, de hellingen van het Taygetosgebergte daarboven zijn dat zeker ook. Van hieruit lopen prachtige, gerestaureerde muilezelpaden de bergen in. Zo volg je een oude karavaanroute naar het leerlooiersdorp Anavriti of loop je langs twee kloosters naar Taygeti. De bergsportvereniging van Sparti organiseert iedere 2 weken wandelingen in de hele provincie Lakonia en SNP heeft ook wandelingen in hun programma. De wandelroutes hier zijn echte aanraders.
2. Mani
Hou je van een ruig en droog landschap vol verhalen over piraterij en bloedige vetes, loop dan boven Gerolimenas over smalle paden vol stekels en cactussen naar afgelegen dorpen vol woontorens, zoals San Gimignano in Toscane. Een mooie tocht is ook de wandeling naar kaap Tenaro via de 'ingang naar de onderwereld'. Het mooiste wandelgebied met heel veel wandelmogelijkheden is in Noord-Mani boven Stoupa en Kardamili. Prachtige tochten langs traditionele dorpen en door de indrukwekkende Viros-kloof.
3. Vatika (Monemvasia)
Geheimtip: het meest oostelijke schiereiland van de Peloponessos, Vatika, een nog door het toerisme overgeslagen deel van Griekenland, wandelingen over oude paden vanuit het authentieke dorp Velanidia, een kustwandeling naar het afgelegen klooster Agia Irini, naar kaap Malea of een Venetiaanse handelsweg naar het middeleeuwse Monemvasia.
4. Lousios kloof
Een van onze favorieten is de Lousios kloof in het binnenland van de Peloponnesos, een korte maar spectaculaire kloof. De 5 kilometer lange canyon werd uitgesleten door de gelijknamige Lousios rivier. Op het nauwste deel is de kloof 300 meter diep. Verscheidene authentiek gebleven kloosters en kerken vormen bolwerken in dit onherbergzame gebied.
De afgelopen periode werden steeds meer wandelpaden uitgezet langs de hoogtepunten van de Lousios - bekijk zeker de wandelvakantie van SNP Natuurreizen - en je kan er deelnemen aan leuke excursies, zoals raften, kanoën en canyoning.
Beste tijd om te wandelen op de Peloponnesos
Wat is de beste tijd om te wandelen op de Peloponnesos? April en mei, september en oktober. Dat geldt voor de lagere wandelingen in de buurt van de zee, waar het in de zomermaanden onverantwoord is om te lopen. In het hooggebergte ligt de sneeuw nog tot ver in mei. Daarom is de beste tijd om de langeafstandswandeling E4 te lopen mei en juni, zelfs in juli is het op de hogere flanken nog prettig wandelen.