Ga naar content

Loire-Atlantique

De Atlantische Oceaan in Frankrijk heeft nog heel wat ongerepte plekken. Naturescanner reporter Jeanine bezocht verschillende bezienswaardigheden bij de kust van het departement Loire-Atlantique en de Vendée. Vanuit de Franse stad Nantes reed ze in een uurtje met de auto naar Saint-Brevin aan de Atlantische kust. Nantes is ook te bereiken met de trein of het vliegtuig.

Mooie plekken in de Loire-Atlantique

Hoe is de natuur in de Loire-Atlantique? Waar overnachten en wat zijn de mooiste plaatsen om te bezoeken en wat kun je doen bij de Atlantische kust tijdens een actieve vakantie? Zelf verbleven we reeds meerdere keren bij Huttopia en dat beviel erg goed. Dit en meer tips voor jouw reis naar het Franse departement aan de westkust. 

Saint Brévin

Onze eerste kennismaking met de kust van Loire-Atlantique begint op het strand van Saint-Brevin-les-Pins. Het plaatsje zelf is weliswaar niet heel bruisend, maar de omgeving biedt mogelijkheden voor een afwisselend verblijf en voor gave activiteiten op het strand en in de natuur.

1. Strandzeilen

Saint-Brevin heeft een prachtig zandstrand. Het indrukwekkend brede strand aan de Atlantische Oceaan is bij uitstek geschikt voor strandzeilen. Met een beetje wind in de zeilen voel je je onderdeel van de elementen. Nog nooit gedaan? Na een korte instructie ben je er klaar voor.

Strandzeilen in Frankrijk
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

2. Kustwandelen

Een fijne kustwandeling van ongeveer 5 kilometer brengt je van Saint-Brevin naar een unieke sculptuur die uit de zee oprijst. Alsof een acteur uit Jurrasic Park achtergelaten is, ligt daar het gigantische ijzeren skelet met gapende muil. Dit is ‘Le Serpent d’Océan’, wat ons betreft meer dan een kunstwerk. Aan de horizon zie je hier de brug van Saint-Nazaire en de scheepswerven, waar enorme cruiseschepen zo groot als flatgebouwen in het dok liggen. 

Serpent d'Océan
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

3. Paardrijden

Wanneer je vanaf Saint-Brevin 12 kilometer naar het zuiden gaat vind je, nogal afgelegen, het Centre Équestre de la Côte de Jade. Dit is een prachtig gelegen en goed verzorgde manege met rijbak van waaruit je mooie paardrijtochten kunt maken door de groene omgeving. Zorg dat je van tevoren afspreekt als je komt paardrijden.

Paardrijden Atlantische kust
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Rijd langs het strand of vanuit de manege het mooie landschap in. In de directe omgeving kom je door een gebied van 25 hectare weilanden en bos. Je bevindt je ook aan de rand van de moerassen van de Boivre, een beschermd gebied waar het in mei al gonst van de cicaden en waar het het hele jaar door een komen en gaan is van vogels. Ook als onervaren ruiter kun je deze tocht onder begeleiding maken, het is schitterend!

Guérande

30 kilometer naar het noorden, ook bij de Atlantische kust, ligt Guérande. Deze plaats is zo’n Frans pareltje dat je niet mag missen. Om meerdere redenen.  Enkele van de leukste bezienswaardigheden in Guérande op een rij;

1. Guérande stad

Boven aan de lijst bezienswaardigheden staat de historische stad zelf. Als je eenmaal de stadspoort door bent, waan je je terug in de tijd. Een prachtige poort geeft een mooi doorkijkje in de stad. De eerste déjà vu die je krijgt is: Carcassonne. De stad doet qua sfeer niet onder.

Guérande stad
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Waar ooit de hoofdpoort en het woonhuis van de kapitein stonden, is nu een fraai ingericht museum. Kerken en huizen zijn rijkelijk gedecoreerd. De middeleeuwse overdekte markt is nog in gebruik en open op woensdag en zaterdag.

2. Zoutvelden van Guérande

Rondom Guérande stroomt de zee via talloze kreken landinwaarts en zo komt het zoute water mee de kleigronden in. Al eeuwenlang maakt de mens hiervan gebruik om zout uit dit water te winnen. Dit levert niet alleen een ambachtelijk product, maar ook een uniek beeld op! 

Zoutvelden Guérande
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Deze manier van zoutwinning vind je elders langs de Atlantische kust ook, maar dit is het meest noordelijke plekje. Hier zijn de voorwaarden goed: kleigrond waar het water op blijft staan, genoeg wind en voldoende zon om het water te verdampen. Het zoute water wordt opgevangen in bassins die als een doolhof gegroepeerd zijn rondom de binnenste oogstvelden.

Daar blijft het water staan in de bassins van klei en verdampt het. Het mooiste zout is datgene dat vanaf het oppervlaktewater wordt geoogst: het witte ‘sel de fleur’. Het overige zout, iets grijziger van kleur, is ‘sel de Guérande’. De zoutmoerassen zitten vol leven. Natuurliefhebbers raken er, zeker in de lente, niet uitgekeken op de vogels: 280 soorten waaronder blauwborst, lepelaar, grutto, stern, bruine kiekendief, steltkluut, kluut en strandgans.

© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Ook de variatie in planten is enorm. Door het hoge zoutgehalte langs het water vind je behalve reguliere begroeiing ook veel zoutminnende planten. Het gebied waar zout wordt gewonnen is niet vrij toegankelijk maar bij Les Salines de Guérande geven ze je zeer graag een rondleiding.

Wanneer je dit gebied in Google opzoekt en inzoomt, krijg je pas echt een indruk van het doolhof aan water in dit uitgestrekte gebied.

Fietsen langs de zoutvelden van Guérande
Wil je genieten van de natuur rond de zoutmoerassen, dan is de fiets de beste optie. Vanuit het centrum van Guérande fiets je in 10 minuten naar je bestemming. Vogelboekje, plantengids en verrekijker mee!

Saint-Nazaire

Wanneer je bij Saint-Brevin de meer dan 3 kilometer lange brug neemt, kom je in Saint-Nazaire. De stad Saint-Nazaire is moeilijk in een woord te omschrijven. We gaan erheen om de bijzondere sfeer te proeven en een duik te nemen in de historie van de stad.

1. Fietsen in Saint-Nazaire

Op verschillende plaatsen in de stad kun je (met behulp van de app) elektrische fietsen huren voor € 1,25 per uur. Onze fietsen pikten we op bij de haven voor onderzeeërs uit WOII. 

Op de fiets in Saint-Nazaire haven
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Ooit was Saint-Nazaire een havenstad van waaruit gevaren werd naar Midden-Amerika. Eind 19de eeuw kwamen reizigers aan op het gracieuze station om vervolgens in de haven de boot over de Atlantische Oceaan te nemen. Het station is gedeeltelijk bewaard gebleven. In gedachten kun je er de mensen met hun hutkoffers zien aankomen.

De haven heeft een ander lot ondergaan. In 1942 hebben de Duitsers de oude haven vernietigd om er vervolgens een nieuwe haven voor onderzeeërs te bouwen. De enorme kolos van beton, 301 meter lang, is even indrukwekkend als een middeleeuws kasteel. Minder fraai wel, maar dit bouwwerk is dan ook in 16 maanden tevoorschijn getoverd. 

Saint-Nazaire
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

De reusachtige constructie roept ongeloof en emotie op. De sfeer van de onderzeehaven van weleer komt tot leven in het bijhorende museum. Daar kan je een onderzeeër bezoeken. Een aanrader voor jong en oud, maar let op, de ruimtes zijn zeer klein. Tot jaren na de oorlog heeft de bevolking van Saint-Nazaire de betonnen haven gemeden. Toch is er een moment geweest waarop de geschiedenis van deze muren belangrijk genoeg gevonden werd om het te herdenken, behouden en een doel te geven. Een goede beslissing als je het mij vraagt. Je vindt hier nu onder andere het Écomusée dat de geschiedenis van de stad vanaf de prehistorie laat zien.

Fietsend door de stad zie je mooie historische wijken en even later oude en nieuwe industrie. Alles bij elkaar een heel unieke sfeer. Typisch voor de Atlantische kust zijn de vissershuisjes op een hoge steiger. Je vindt ze ook hier in Saint-Nazaire aan het einde van ‘La Grande Plage’ . Een vierkant net wordt vanaf hoogte neergelaten en af en toe opgehaald. Als je geluk hebt vang je wat. De huisjes zijn te huur voor een paar uur zodat je ook zelf kunt vissen. Niets gevangen? Er zit een geweldig visrestaurant aan het begin van ‘La Grande Plage’.

Deel op Pinterest



Fietstip
: maak een rondje door de stad langs gebouwen met street art. Een speciale fietsroute is beschikbaar.

2. Natuur bij Saint-Nazaire

Een van de grootste moerasgebieden vind je vlak bij Saint-Nazaire, in Bréca: Natuurpark Brière (Parc naturel régional de Brière) omvat maar liefst 50.000 hectare aan moeras. Het beschermde natuurgebied is een walhalla voor vogels. Je komt er blauwborstjes, diverse soorten reigers, lepelaars en, voor het geoefend oog: de roerdomp, tegen. 

Brière parc naturel
Deel op Pinterest

Je kunt het gebied verkennen met een platbodem, in een rijtuig of met de fiets. Ook een combinatie is mogelijk.
Wanneer je van tevoren keuzes maakt kun je Saint-Nazaire in een dag bezoeken. Wil je alles zien en doen, dan raad ik aan om een overnachting te boeken.

Lees ook meer over de plekken die Jeanine bezocht in de Vendée.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!