Ga naar content

Wandelen in het Juragebergte

Wandelaars en liefhebbers van ongerepte natuur (en wijn en kaas) kunnen het hele jaar door hun hart ophalen in de Franse Jura. In het grensgebied met Zwitserland zijn honderden kilometers aan wandelpaden uitgezet.

De Grande Traversée du Jura (een combinatie van de langeafstandswandelroutes GR5 en GR9) is een schitterend traject van meer dan 400 (!) kilometer trails langs steile afgronden, over bergen, langs meren, watervallen en door diepe bossen. 

Wandelroutes in de Jura

Waar wandelen in het Juragebergte? Ons team trok er reeds verschillende keren op uit in de natuur en op basis van deze ervaringen hebben we de allermooiste hikes in de drie departementen op een rij gezet.

1. Lac de Saint-Point

Als opwarmertje starten we op ruim 850 meter hoogte met een rondwandeling om Lac de Saint-Point, een van de grootste natuurlijke meren van Frankrijk. Langs de oevers van het meer loopt een goed toegankelijk wandelpad van bijna twintig kilometer lengte, de Sentier Tour du Lac. Het parcours gaat voor een deel vlak langs het meer en een stukje verderop tussen weilanden en dan weer door bossen. 

Tour du lac
© Nathalie van Koot
Deel op Pinterest

Maak zeker een tussenstop in het pittoreske Port-Titi, een voormalig vissershaventje. Of maak foto’s vanaf het uitzichtpunt. Langs het meer staat ook de zwarte toorts met zijn lange stengels en prachtige gele bloemen van juni tot september in volle bloei.

Lac de Saint-Point
© Nathalie van Koot
Deel op Pinterest

Mocht je je voeten even rust willen gunnen en het Lac de Saint-Point vanaf het water willen ontdekken, stap dan aan boord van een elektrische boot.

2. Crêt de Chalam

Voor veel wandelaars is de beklimming van de Crêt de Chalam een van de hoogtepunten van het Juragebergte. Deze berg met een kenmerkende spitse top is 1.545 meter hoog. Om er te komen loop je via het bergdorpje la Pesse naar de beroemde grenspaal Borne au Lion, een belangrijke historische plek in de geschiedenis van het gebied. Dit was in de 17e eeuw de grens. In de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk toevluchtsoord voor het verzet.

Borne au Lion
© Nathalie van Koot
Deel op Pinterest

De beklimming van de kam kun je alleen met goed weer doen. Trek voor de rondwandeling vanuit de Borne au Lion zeker twee uur uit. Indrukwekkende uitzichten zijn gegarandeerd: diepe dalen, steile berghellingen en (soms) bergtoppen die in nevelen zijn gehuld. Onderweg zie je rood-wit gevlekte Montbéliarde koeien met grote bellen om hun nek vredig grazen. Alleen van hun melk mag de beroemde Comté kaas worden gemaakt die uit deze streek komt.

3. De Absinthroute

Pontarlier, op 850 meter hoogte, is de absinthoofdstad van de wereld. Vanuit hier kun je de Route de L’Absinthe wandelen, die in Zwitserland eindigt. Liefhebbers van het sterke anijsdrankje kunnen langs de route een bezoek brengen aan een van de distilleerderijen. Maar we komen natuurlijk vooral om te hiken. 

Route de l'Absinthe
Absinthroute
Deel op Pinterest

Een van de tussenstops op de absinthroute is la Cluse-et-Mijoux. Maak vanuit hier zeker een wandeling naar het middeleeuwse Kasteel van Joux, dat op een bergtop prijkt op zo’n 1.100 meter hoogte. Je kunt ook vanuit Pontarlier een wandeling maken naar Fort Mahler, een militair fort dat tegenover het kasteel van Joux is gebouwd. 

Kasteel van Joux
Blik op het kasteel
Deel op Pinterest

Na een pittige klimtocht over smalle paden door dichte, feeërieke bossen, word je beloond met een hemelse aanblik op het middeleeuwse kasteel en het omringende dal. Wij hadden het geluk om tijdens de wandeling rode wouwen te zien en we konden ons geluk niet op toen we tijdens de afdaling een groepje gemzen zagen.

4. De top van de Mont d’Or

Je hoeft echt niet alleen in de winter naar het skioord Métabief in het middelgebergte te gaan. In de zomer pak je de stoeltjeslift voor een beklimming van de Mont d’Or. Waar ’s winters de skiërs voorbij zoeven, zie je nu Montbéliarde koeien die zich tegoed doen aan de vele kruidenrijke bloemen op de hellingen. 

Gemzen spotten
© Nathalie van Koot
Deel op Pinterest

Tijdens de wandeling, die langs hele diverse landschappen voert, vertelt onze gids Troudix in geuren en kleuren over de planten die hier voorkomen, zoals gele gentiaan. Hij laat ons proeven van het blad van de pimpernelplant, dat een beetje naar komkommer smaakt. 

Onderweg horen we leeuweriken met hun melodieuze gezang en ook zien we apollovlinders die je kunt herkennen aan de witte vleugels en opvallende oranje rode stippen.

Na een klim naar de top op ruim 1.400 meter heb je een spectaculair 360˚ uitzicht op de Alpen en ook op Zwitserland. Vanaf de top hebben we ook met onze verrekijkers een paar gemzen gespot die zo’n 100 meter onder ons van de struiken aan het eten waren.

Top bereikt
© Nathalie van Koot
Deel op Pinterest

Wandelen op de Mont d’Or is geschikt voor wandelaars van alle niveaus. In juli en augustus kun je een begeleide natuurwandeling maken.

5. De Echappée Jurassienne

Om ervoor te zorgen dat je de mooiste natuurparels in de Jura niet mist, is een 350 kilometer lange afstandswandelroute ontwikkeld: de Echappée Jurassienne. Je kunt deze meerdaagse wandeltocht natuurlijk ook in delen opknippen. Een van de etappes komt langs de watervallen van Hérisson, waar onze collega Janneke is geweest en over vertelt op onze algemene Jura pagina.

Cascasdes du Hérisson
Deel op Pinterest

De Cascades du Hérisson vormen de bekendste watervallen van de regio. De eerste waterval, de Saut Girard, is vanaf een uitkijkpunt langs de D75 te bewonderen. Je kunt een rondwandeling maken in 3-4 uur tijd, waarbij je langs zeven watervallen komt. Le Grand Saut (60 meter) en l’Éventail (65 meter) zijn de hoogste cascades. Deze hike kan je beginnen vanaf drie parkeerplaatsen, in Ilay, Bonlieu of Doucier. De Echappée Jurassienne werd de afgelopen jaren uitgebreid. Je kunt inmiddels zelfs de grens over en eindigen bij het meer van Genève.

6. Avondwandeling langs ‘een wilde rivier’

Vlakbij het mooie bergdorpje Mijoux stroomt de rivier Valserine, een zijrivier van de Rhône. De Valserine was in 2014 de eerste rivier in Frankrijk met het label voor wilde rivieren (Rivières Sauvages), een initiatief van onder andere het Franse Wereld Natuur Fonds om rivieren wild te houden en te beschermen. 

Deze rivier stroomt in het regionaal natuurpark van de Haut-Jura, waar je dan ook nog echt ongerepte natuur vindt. Maar liefst twee derde van dit gebied bestaat uit bos.

Valserine
Rivier Valserine
Deel op Pinterest

Onder begeleiding van berggids Mathieu Gevertz maken we een avondwandeling langs het stroomgebied van de Valserine. Hij leidt ons over soms glibberige paadjes en keien door een bosachtig gebied. 

De bevlogen berggids vertelt ons ook over het lot van het zeldzame auerhoen. Deze vogel lijkt een beetje op een korhoen, maar is veel groter. Er zijn er niet zo veel meer en dus doen ze hier van alles aan bescherming. De kans is klein om ze te spotten, maar zeker in het voorjaar kun je ze wel horen als de mannetjes gaan baltsen om in de smaak te vallen bij een of meerdere vrouwtjes.

Een ander legendarisch dier dat tegenwoordig weer overal in de bossen in de Montagnes du Jura voorkomt is de lynx. Let tijdens wandelingen op of je krassen in de boomstammen ziet. Dan is de kans groot dat er een lynx in de buurt is geweest.

Mathieu Gevertz organiseert het hele jaar natuurwandelingen en survivaltochten (ook geschikt voor kinderen van 6-12 jaar).

Bereikbaarheid Juragebergte

Wil jij nu ook wandelen in de Jura? Met de Eurostar ben je binnen een paar uur in Parijs en vanuit daar kun je bijvoorbeeld naar Dole of Bellegarde-sur-Valserine. Hier start je reis door het Juragebergte.

Meer informatie over het Juragebergte en wandelroutes vind je op de website van Montagnes de Jura. De wandelreis van Nathalie werd mede mogelijk gemaakt door het Frans Bureau voor Toerisme. Bekijk ook de tips van Nathalie over fietsen in de Jura

Afbeelding van Nathalie van Koot
Geschreven door
Nathalie van Koot
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!