Serre Chevalier
Natuur in de Franse Alpen - Als liefhebber van natuur en outdoor activiteiten kun je je hart ophalen in Serre Chevalier in de Franse Alpen. Het is een fantastisch mooie vallei, omringd door hoge bergen. Wat heeft deze regio veel te bieden! In de winter kun je je hier uitstekend vermaken in het skiparadijs. Maar de zomer is ook absoluut de moeite waard: zo schijnt de zon hier 300 dagen per jaar en zijn er tal van mogelijkheden en activiteiten in het prachtige gebied om je vakantie door te brengen. Er is voor elk wat wils, het hele jaar door.
De vallei van Serre Chevalier
Aan het begin van de vallei (of aan het einde, het is maar net van welke kant je het bekijkt) ligt Briançon. Het is een oud vestingstadje en met 1.330 meter één van de hoogst gelegen steden in Europa. Het stadje had vroeger een zeer strategische ligging, omdat er vijf valleien samenkomen. Hiervandaan konden de toegangswegen in de Alpen scherp in de gaten gehouden worden.
Van de vijf valleien is die van de regio Serre Chevalier de grootste. Als je het dal inrijdt, kom je de dorpen Chantemerle (officiële naam Saint Chaffrey), Villeneuve (officiële naam La Salle les Alpes) en Le Monêtier les Bains tegen. Elk dorp is weer wat anders en heeft zijn eigen charme. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat de bijna 28 km lange rivier de Guisane er doorheen stroomt. De Guisane ontspringt in de buurt van Col du Lautaret en kronkelt de hele vallei door naar Briançon, alwaar deze uitmondt in de rivier Durance, op weg naar de Rhône.
Mooiste plekken in Serre Chevalier
Er zijn zoveel mooie plekken in en rond dit dal, onderstaand is slechts een greep uit de highlights. Meer informatie over topplekken is te vinden op de pagina's wat te doen in Serre Chevalier en wandelen in Serre Chevalier.
1. Briançon
Briançon is al eerder genoemd en vormt met meer dan 10.000 inwoners de hoofdstad van de vallei. Vanwege de strategische ligging werden er in de 18e eeuw verschillende forten gebouwd door Vauban, een bekende bouwmeester die veel opdrachten heeft uitgevoerd voor Lodewijk XIV. Tegenwoordig vallen de indrukwekkend gelegen forten onder de Unesco Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan dit stadje is dan ook zeker de moeite waard. Binnen de muren van het fort kun je door de mooie, eeuwenoude straatjes zwerven en heb je tussendoor mooie uitzichten op de bergen.
2. Nationaal Park des Écrins
Aan de westkant van Serre Chevalier ligt het Nationale Park des Écrins, één van Europa’s mooiste en meest indrukwekkende natuurparken. In het park vind je meer dan 150 bergtoppen van 3.000 meter of hoger. De hoogste top van het park is de Barre des Écrins met een hoogte van maar liefst 4.102 meter.
Het hooggebergte herbergt veel sneeuw en ijs, waarvan 10.000 m² aan gletsjers. Het is er ruig en ongerept. De beste manier om dit park te verkennen is te voet. Er zijn enkele lange afstandswandelingen die het park doorkruisen en vanaf Serre Chevalier zijn er verschillende wandelpaden die je het nationaal park in voeren. De vallei vormt zo een uitstekende uitvalsbasis om je kennis te laten maken met de ongerepte natuur.
3. Col du Galibier
Aan het einde van de vallei kom je uit bij de, voor wielerliefhebbers zeker bekende, Col du Galibier, een bergpas gelegen op 2.642 meter hoogte. De pas verbindt Saint-Michel-de-Maurienne in het noorden met Briançon in het zuiden. Er zijn al heel wat Tour de France deelnemers over de loodzware, slingerende bergweg naartoe gefietst.
Het is een populaire route die veel bereden wordt door fietsers en motorrijders, vanwege de uitdaging en spectaculaire uitzichten onderweg. Je hebt de weg dan ook niet voor jezelf alleen, er staan zelfs fotografen langs de weg om een foto van je te nemen tijdens de zware beklimming, maar wat is het er fantastisch mooi! Er zijn langs de route een aantal startpunten voor wandelingen. Zodra je de grote weg verlaat, zal je al snel wat meer stilte vinden.
4. Jardin du Lautaret
Bovenaan de Col du Lautaret, vlak naast het beginpunt van de route naar de Col du Galibier, bevindt zich de Jardin du Lautaret. Het is een botanische tuin en wel de hoogste van Europa. Op een hoogte van 2.100 m wordt hier een enorme collectie van ruim tweeduizend alpine en sub-alpine planten gehouden.
De soorten komen uit berggebieden van over de hele wereld. De tuin bestaat uit verschillende secties: zo is er een deel met planten uit het Himalaya gebergte, een ander deel met planten uit de Andes, enz. De tuin is in 1899 opgestart om collecties te bewaren en het belang en schoonheid ervan te laten zien aan het publiek. Daarnaast wordt er wetenschappelijk onderzoek verricht, niet alleen naar alpine ecosystemen, maar ook naar klimatologische veranderingen.
In de zomer zijn er driemaal per dag rondleidingen, op donderdagen in het Engels, maar je kunt ook zelfstandig door de tuin wandelen. Omdat de tuin zo hooggelegen is, bovenaan de col, is het uitzicht er fenomenaal. Je hebt zicht op de bergen van Nationaal park des Écrins, de Col du Galibier en het dal van Serre Chevalier.
5. Col du Granon
De weg naar Col du Granon is grandioos en is af te leggen per auto, maar voor de sportievelingen onder ons die wel van een uitdaging houden, is het een aanrader om te fietsen. Al kronkelend baant de weg zich omhoog, waarbij het uitzicht na elke bocht mooier wordt en je steeds verder weg kunt kijken.
Het eindpunt van deze weg is Col du Granon en gelegen op 2413 meter. Het is er werkelijk prachtig, uitzicht alom en je kijkt er uit op onder andere Barre des Écrins. Het vormt een uitstekend startpunt voor verschillende wandelroutes.
Flora en fauna
De vallei kent een rijke flora en fauna en heeft verschillende ecosystemen, afhankelijk van de hoogte, waarbij elk ecosysteem zijn eigen vegetatie heeft.
Bloemen en planten
Als je van bloemen houdt, is juni, met name de tweede helft, de beste maand om Serre Chevalier te bezoeken. De hele berg lijkt in bloei te staan en tijdens de wandelingen blijf je je verbazen over de prachtige kleuren die je overal ziet, van gentianen tot alpenviooltjes, van adderwortel tot salie.
Op de hellingen groeien veel lariksen, de enige naaldboom in Europa die in de herfst zijn naalden verliest. De bewoners van Serre Chevalier zijn maar wat trots op de boom, ze maken van de bloemen zelfs een likeur. In de herfst zorgen de lariksen dat de bergen in een gouden deken worden omhuld, doordat hun naalden geel en oranje kleuren. Hierdoor is het najaar ook een prachtige tijd om de regio te bezoeken en bovendien is de lucht dan vaak kraakhelder.
Dieren in Serre Chevalier
Er leven verschillende diersoorten. Je kunt er herten, vossen en hermelijnen spotten. Langs de rivier Guisane zie je de waterspreeuw. Dit vogeltje kun je herkennen aan het bruine verenkleed en witte borst. Je ziet hem regelmatig op de rotsen langs de rivier zitten, om daar vandaan in het ijskoude water te duiken. Al zwemmend tegen de stroom in gaat hij op zoek naar ongewervelde waterdieren, die zijn voedsel vormen.
Zodra je de alpenweides betreedt, is de kans dat je alpenmarmotten ziet heel groot. Ze zitten overal en als je even stil staat en om je heen kijkt, zal je er al snel een ergens zien zitten: op de uitkijk, zijn kostje bij elkaar scharrelend of de buurmarmot van zijn territorium jagend. Soms hoor je ze eerder dan dat je ze ziet, en laten ze hun alarmroep (klinkend als een hoog fluitgeluid) horen.
Als je verder de hoogte van de bergen in trekt, heb je kans om gemzen of steenbokken waar te nemen. Het blijft bijzonder hoe behendig deze dieren zich over de rotsen weten te verplaatsen.
Vergeet niet om ook af en toe eens in de lucht te kijken, want wie weet zie je een steenarend of een lammergier voorbij zweven!
Duurzaamheid
Wat duurzaamheid betreft staat Serre Chevalier voorop in de regio. Al sinds 2006 zetten zij zich in om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en de biodiversiteit te behouden, een zoektocht naar de juiste balans tussen gebruik en behoud van het gebied.
Wat gelijk opvalt, is dat de skipistes zich alleen aan de westkant van de vallei bevinden. Er komen geen nieuwe skipistes meer bij en de huidige skipistes worden op zo’n manier onderhouden dat de impact van het gebruik zo klein mogelijk wordt gehouden. Zo wordt er gebruik gemaakt van elektrische sneeuwschuivers om de pistes bij te houden. Ze blijven innoveren en zijn constant op zoek naar verbeteringen om de impact op het gebied zo laag mogelijk te houden.
Sinds 2014 wordt de natuur in het gebied gemonitord en wordt er ingespeeld op de waarnemingen die gedaan worden. Er zijn 261 diersoorten geïnventariseerd in het skigebied, waarvan 104 soorten beschermd zijn. De gebieden die aangetast zijn, wil men weer herstellen. Wil je meer weten over de duurzame ontwikkelingen in de vallei, neem dan een kijkje op de website van Tous Engagés Serre Chevalier.
Bereikbaarheid Serre Chevalier
Natuurlijk is Serre Chevalier gewoon per auto bereikbaar. Maar wil je duurzamer op reis, denk ook eens aan de trein als optie. Briançon heeft een eigen treinstation en is zeer goed te bereizen per trein. Vanuit Amsterdam neem je de Eurostar naar Parijs.
In Parijs heb je een overstap van Gare du Nord naar Parijs Austerlitz. Je kunt hiervoor de metro pakken. Dit is goed te doen, zeker als je de metrokaartjes al in de trein hebt gekocht, verloopt dit traject zeer vlot. Vanaf Parijs Austerlitz vertrekt eens per dag een Intercités trein van SNCF naar Briançon. Dit is een nachttrein die 's avonds om tien voor negen vertrekt en 's ochtends om half negen in Briançon aankomt.
Een nachttrein heeft voordelen ten opzichte van een dagtrein. Als je kiest voor een slaapcoupé, kun je de hele nacht slapen, terwijl je reis zich voortzet. Als je ’s ochtends wakker wordt, zie je dat je ineens in de bergen bent beland. Als je vroeg in de ochtend op het station aankomt, kun je gelijk uitgerust aan je dag beginnen. Wat ons betreft in ieder geval een aanrader!
Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door het toeristenbureau van Serre Chevalier.