Cevennen in Frankrijk
Natuurvakantie Frankrijk - In het zuidoostelijke deel van het Central Massif in Frankrijk liggen de Cevennen (Cévennes) en de Grands Causses: een desolaat, bergachtig en ongerept gebied met een schitterende natuur én een perfect klimaat. Geen mistral zoals in de Provence en veel zonuren. Een natuurvakantie in de Cevennen staat voor genieten van een Frans bosrijk gebied, kajakken, wandelen, vale gieren observeren en diepe kloven fotograferen.
Natuur in de Cevennen
Het landschap in de Cevennen is enorm gevarieerd; de bergen zijn bedekt met wouden, graslanden en afgelegen riviervalleien en wisselen af met grotten en diepe kloven, zoals de Gorges du Tarn. Wat het meest opvalt aan de Cévennes, is dat het landschap nog bijzonder ongerept is. Slechts rond de pittoreske middeleeuwse dorpjes vind je bewerkte akkergrond.
De kalkstenen bodem in de rest van het gebied is nooit erg bruikbaar geweest voor landbouw of industrie, waardoor de natuur in de Cevennen altijd ongestoord kon verder woekeren. Kenmerkend verder is dat het het enige bewoonde natuurpark van Frankrijk is en dat het ook voornamelijk door mensen is gecreëerd; het is een agropastoraal cultuurlandschap. Met name om die reden staan de Cevennen sinds enkele jaren op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Mooiste plekken in de Cévennes
Wat zijn de mooiste plekjes in de Cevennen? Wat zijn de hoogtepunten, die je niet mag missen tijdens een rondreis of wandelvakantie in het Franse gebied?
1. Cirque de Navacelles
Bij St.-Maurice-Navacelles en Blandas ligt het toeristische hoogtepunt van de Cevennen; het keteldal "Cirque de Navacelles". De hoefijzervormige krater werd gevormd door de rivier de Vis. Niet te missen is de wandeling naar de Moulin La Foux de la Vis. Halverwege de afdaling vind je een kleine parkeerplaats, waarvandaan je naar de molen kan wandelen (1,1 km heen). De ondergrondse rivier komt tegenwoordig weer boven de grond en spuit nu bij de eeuwenoude molen met volle kracht uit de grond.
2. Mont Aigoual
Met 1.567 meter is dit de tweede hoogste berg van de Cevennen. Op de ooit kale berg vind je nu prachtige bossen. Ook staat hier het enige nog bemande weerstation van Europa. Over enige tijd zal ook het eerste centrum voor klimaatverandering hier opgezet worden. Voor jong en oud is een bezoek aan het observatorium de moeite waard.
Réserve de ciel étoilé: het nationaal park is een eldorado om sterren te kijken. De donkere omgeving en heldere sterrenhemel hebben sinds 2018 de Cevennen het exclusieve label "Dark Sky Preserve" opgeleverd.
3. Gorges du Tarn
De Gorges du Tarn is een indrukwekkende, diepe kloof van de rivier de Tarn. Deze bevindt zich tussen de Causse Méjean in het zuidoosten en de Causse de Sauveterre in het noordwesten van de Cevennen, twee grote kalkplateaus. Daartussen een scheur in de aardkorst, op sommige plaatsen maar liefst 500 meter! De Gorges du Tarn begint bij Le Rozier en eindigt bij het plaatsje Ispagnac: ze heeft een totale lengte van 50 kilometer.
De weg voert in tegenstelling tot andere bekende kloven in Frankrijk (Ardèche) door het onderste van de kloof, waardoor je continu omringd wordt door massieve steile rotswanden. Bij Ste-Enimie vind je het steilste en smalste deel: ongeveer 1200 meter breed. Ook kan je op de Tarn kajakken en er zijn een aantal grotten te bezoeken.
4. Hérault rivier - kajakken
Laroque is de uitvalsbasis voor één van de leukste uitjes in de zuidelijke Cevennen; kajakken op de Hérault. Minder toeristisch dan de Tarn en de Ardèche, maar net zo mooi. Bij een van de aanbieders langs de weg kan je een kano of kajak huren en kiezen voor een route van bijvoorbeeld 8, 10 of 18 km. Gedurende enkele uren peddel je over het heldere water van de Hérault, tussen steile rotswanden en het geluid van tjirpende krekels. De vele kiezelstrandjes en rotsplateaus bieden een aangename plek om te picknicken bij het water.
5. Grotten in de Cevennen
Een dagje slecht weer of ben je op zoek naar verkoeling? Breng dan zeker een bezoek aan een van de ondergrondse schatkamers van de Cévennes. Verscheidene indrukwekkende grotten bieden een onvergetelijke ervaring voor jong en oud; van de beroemde Aven Armand tot de nog mooiere Grotte des Demoiselles (bij Ganges).
6. Notre-Dame-de-la-Rouvière
Notre-Dame-de-la-Rouvière is het zonnigste dorp van Frankrijk, met gemiddeld 320 dagen zon per jaar! De inwoners worden dan ook "les ensoleillés" genoemd. Niet alle plaatsen in de Cevennen bieden even veel zon, slechts 10 km verderop valt er behoorlijk wat regen per jaar. In dit dorp hebben de Belgische Jo en zijn vrouw Didi een schitterend domein, de Gîtes Mas Tidouls. Een oase van rust en ideaal vertrekpunt om de regio te ontdekken.
7. Grands Causses
Wanneer we het hebben over mooie natuurgebieden mag de Grands Causses niet ontbreken: dit is een ruig en desolaat kalkstenen plateau, doorkliefd met spectaculaire kloven die gevormd werden door de Lot, de Tarn, de Jonte en Dourbie. Tussen de rivieren liggen hoogvlakten, de Causse de Sauveterre, de Causse de Méjean, de Causse Noir, de Causse du Larzac en nog enkele kleinere plateaus.
Wandelen in de Cevennen
Te voet geniet je veel meer van de vele geuren en kleuren van de Cevennen. Lees onze tips om te wandelen in de Cevennen.
Vakantie in de Cevennen
Kortom, de Cevennen en de Grands Causses hebben vele mooie plekjes te bieden, met een enorme rijkdom aan planten en bloemen en dit alles in een schitterende omgeving. In dit gebied kan je dagen rondstruinen, wandelen in de natuur of een rondreis maken met een huurauto of eigen auto over de slingerende wegen. Een vakantie in de Cevennen kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan de nabijgelegen Camargue, de Auvergne, de Côte d'Azur, de Provence of de Vercors.
Bloemen en vlinders in de Cevennen
De flora in de Cevennen is indrukwekkend. Alleen de grote verscheidenheid aan verschillende soorten bloemen is al de vermelding waard. Vanaf de laaggelegen delen tot de hoogste punten op 1700 meter hoogte bloeien tal van wilde bloemen. Vooral mei en juni zijn bijzonder mooie maanden, omdat dan vele mossen, wildemanskruid, zonneroosjes, lelies en orchideeën bloeien. In de zomer wemelt het gebied van de vlinders. De Cevennen en de Grands Causses vormen een van de gebieden in Frankrijk met de meeste vlindersoorten.
Vogels in de Cevennen
De vogelsoorten in de Cevennen variëren van mediterrane - tot alpensoorten. Een van de voornaamste redenen voor velen voor een natuurvakantie in de Cévennes zijn de grote aantallen vale gieren en monniksgieren die broeden in de kliffen en bossen. Tijdens een wandeltocht maak je veel kans om deze imposante vogels te zien. Andere vogels die er voorkomen zijn steenarenden, de citroenkanarie, rotsmussen, de ortolaan en tal van andere vogelsoorten.
Streekproducten
De Cevennen staan bekend om de zoete uien, "les oignons doux", maar ook om de kastanjes, die in arme periodes een belangrijke voedselbron vormden. Nog steeds kan je veel broodovens zien waar men van het meel brood maakte.