Ga naar content

hEERLIJK eten in Finland

Lekker eten, dat kun je in Finland! Het land maakt veel gebruik van lokale producten, want wat je van dichtbij haalt is vers én eerlijk. Waarom eten importeren van ver weg, als er bessen, paddenstoelen en kruiden in het bos groeien en vis als zalm, forel en kleine marene zo uit het meer kan worden gehaald?

Finse gastronomie

Roggebrood en rijstpasteitjes als ontbijt, een stoofpot voor lunch en vlees of vis bij het diner. Finnen weten wel wat lekker is. En wist je dat het gebied rondom het Saimaameer in het zuidoosten van het land in 2024 is verkozen tot Europese regio van de gastronomie

Reporter Janneke bezocht de regio en proefde veel lokale specialiteiten. Hiervoor is zelfs een keurmerk voor restaurants in het leven geroepen; D.O. Saimaa, ofwel Designation of Origin Saimaa. Ze tipt je de beste plekjes om (h)eerlijke producten en gerechten te proeven.

Gerookte zalm
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

1. Rieska bij Kenkavero

Rieska is een Fins platbrood. Dit flatbread eet je bijvoorbeeld met zalm of kaas en er wordt ook aardappel in verwerkt. Bij restaurant Kenkävero in Mikkeli weten ze er wel raad mee. Bovendien kiezen zij altijd voor puur en vers en maken deel uit van het Green Key program.

Fins platbrood
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Vergeet ook zeker niet een biologisch vruchtensapje erbij te bestellen! Ga je voor aardbei, framboos of rabarber? Bezoek na je lunch het zomerverblijf van de kerstman, de handwerkwinkeltjes en de groentetuin op het terrein van dit oude gemeentehuis.

2. Bessenwijn van Ollinmäen viinitila

Wijn van druiven? Niet in Finland! Vanwege de koude winters gedijt de druivenstruik hier helemaal niet, maar wat er wel groeit zijn talloze soorten bessen in de bossen. Het meest populair voor het maken van wijn is de lignjesbes, maar ook diverse soort bosbessen en kruisbessen zijn zeer geschikt. 

Wijn van bessen
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Je drinkt de bessenwijn bij lekkere hapjes met vlees, vis, kaas of iets zoets. Je kunt ze proeven bij wijnmakerij Ollinmäen viinitila in Anttola, niet ver van Mikkeli.

3. Karjalan Piirakka maken met Paula

Karelien Pie is een pasteitje van roggemeel, dat wordt gevuld met aardappel of rijstpap van de vorige dag. Geen voedselverspilling dus! Ingesmeerd met flink wat boter en geserveerd met een mengsel van gekookt ei en boter, is het een heerlijke snack voor tussendoor of bij de lunch.

Karelien Pie
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wil je zelf Karjalan Piirakka leren maken? Vraag dan aan Voigt Travel om een workshop te regelen bij Paula thuis op het eilandje Niinisaari. Zo zie je gelijk hoe een lokale Finse leeft én leer je deze lekkernij zelf rollen, vullen en bakken in de kacheloven.

4. Verrassingsdiner bij restaurant Sumu

Vind je het leuk om je te laten verrassen? Ga dan eens dineren bij restaurant Sumu in Lappeenranta. Je krijgt de heerlijkste gerechtjes in combinatie met een goed glas biologische wijn. De producten komen zowel van land als uit het water in de omgeving van de Saimaa Archipel. Scandinavische smaken met een moderne twist. 

Fijne gerechtjes
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Een kroketje met vlees van wolvarken, dragonmayonaise, ijs van cantharellen (vers uit het bos!) en frambozen is slechts een van de voorbeelden. Een adresje dat maar weinig toeristen weten te vinden!

5. Lokale producten bij Koskivahti

Het terras van Sahanlahti Resort in Puumala heeft het mooiste uitzicht van Finland. Je kijkt uit over het Saimaameer en geniet van (h)eerlijk eten in restaurant Koskivahti. Bij het ontbijt kies je uit de huisgemaakte, traditionele Karelische pasteitjes, gerookte ham van een varkensboerderij in Juva en biologisch gerstpap die 's nachts langzaam wordt gekookt en waarvan het graan door hen zelf gemalen wordt. 

Mooiste Finse terras
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Voor lunch en diner worden ingrediënten van kleine, lokale producenten gebruikt. Op het menu staan onder andere Tiisanmäki-lam uit Savonlinna, varkensvlees van Kaartila Mallaspossu uit Juva en natuurlijk de beroemde regenboogforel uit Puumala.

6. Vers gebrande koffie

In de omgeving van Lappeenranta zijn twee koffiebranderijen te vinden. In de haven van de plaats brandt Lehmus Roastery koffie, waarmee al een aantal prijzen zijn gewonnen op het Helsinki Coffee Festival. Ga je voor lichtgeroosterd of dark roast? Van bonen uit Italië, Ethiopië of Brazilië? Aan jou de keuze.

Vers gebrande koffie
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Ook de koffie van B&B Pulsan Asema, in een oud treinstationnetje in de bossen bij Lappeenranta, is niet te versmaden. Voor de lekkerste ontbijtjes kun je hier zeker ook terecht!

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!