Ga naar content

Troodosgebergte

Tijdens een natuurvakantie op het mediterrane eiland kan je niet om het Troodos Nationaal Park heen. De bergen domineren het hele centrale gedeelte van het eiland en nodigen uit om verkend te worden. Met de wagen, te voet of op de fiets. Wij lieten ons een dag begeleiden door natuurgids Thalia, die ons alles vertelde over de natuur in het gebied, de overige dagen trokken we er zelf op uit.

Mooiste plekken in Troodos

In het Troodosgebergte komen duizenden jaren aan menselijke en natuurlijke geschiedenis samen. Naast prachtige bergen, een grote hoeveelheid aan soorten bomen, planten en bloemen, vind je hier cultureel erfgoed, waaronder oude kloosters en kerken met schitterende fresco's.

Uitzicht op de bergen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het hoogste punt is de top van de Olympus, op 1952 meter hoogte. Hoewel een weg naar de top voert, kan je niet helemaal bovenaan komen, hekken versperren de weg en op de top ligt een militair oefenterrein. Gelukkig is dit niet het enige punt met een schitterend uitzicht, vanaf diverse plekken in het Troödos heb je zicht op de omliggende bergen en in de verte zie je vaak de Middellandse Zee liggen. Soms zie je zelfs de scherpe richel van het Kyreniagebergte in het door Turkije bezette deel. 

In de winter en zelfs tot in de lente kan er sneeuw liggen op de bergen in het Troodos. Wanneer de lager gelegen gebieden dan al baden in de zon, kan je op een zelfde dag soms zwemmen in zee en wandelen in de sneeuw. Hoe bijzonder is dat?

1. Natuur in Troodos - Bomen en planten

Waar veel mensen een dor beeld hebben van Cyprus, bewijst Troodos Nationaal Park het tegenovergestelde. Tal van groenblijvers zorgen hier het hele jaar door voor groen. Zeldzame bomen en planten komen hier juist veelvuldig voor.

Denk aan de nationale boom - de gouden eik - die vooral op midden- en grote hoogte voorkomt. Daarnaast zijn ook de Turkse den of Calabrian Pine en de Black Pine zeer algemeen. Een ondersoort van de zwarte mees zoekt in deze bomen naar voedsel. Jeneverbessen kronkelen hun stammen alle richtingen op en de mastiekbomen kenmerken zich door zijn leerachtige bladeren en rode helmknoppen. Naast bomen groeien hier ook vele prachtige planten met de meest kleurrijke bloemen. Lees alles over de bomen en planten op Cyprus.

Bloemen in Troodos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tips voor fly-drive reizen

2. Platres - Watervallen op Cyprus

Twee tochten die je zeker niet mag overslaan zijn de relatief korte wandelingen naar de watervallen. De Kalidonia Trail vangt voor veel wandelaars aan bij de forellenvijver bij restaurant Psilo Dendro in Platres en voert 1,5 kilometer bergopwaarts langs een riviertje tot bij de Kalidonia waterval. Let wel, je moet daarna ook weer terugkeren, maar de terugweg is bergafwaarts en dus een stuk makkelijker. Onderweg waande ik me bijna in Thailand, zo mooi is het hier.

Kalidonia waterval
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het pad voert langs grote rotsblokken, via houten bruggetjes en over tal van watervalletjes en stroomversnellingen tot bij de 12 meter hoge waterval. Het water stort hier van de rotsen in de poel en bij goed weer kan je hier even baden. Langs de westkant is nog een pad waarlangs je verder kunt wandelen en de waterval van de bovenkant bekijken. Maar let wel op, dat is niet zonder gevaar.

De 15 meter hoge Millomeris waterval is bereikbaar op verschillende manieren, maar erg duidelijk is de weg ernaartoe niet aangegeven. Volg je de grote weg vanaf Kalidonia naar het oosten, dan kan je een zijweg inslaan om bij de parkeerplaats te komen. Deze ligt vrij dicht bij de waterval en hiervandaan is het slechts een kort stukje lopen.

Millomeris waterval
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rijd je echter naar het westen, dan kan je parkeren in Platres en een 4 kilometer lange wandeling (heen en terug) maken. Onderweg is het pad ook niet goed aangegeven. Na de groene brug over de Kryos rivier, sla je rechtsaf en vervolg je het pad. Op een gegeven moment hoor je het water en denk je er te zijn. Maar dan lijkt het alsof je van de waterval weg loopt, toch moet je dit pad blijven volgen. Uiteindelijk kom je toch bij de Millomeris. Deze waterval is nog indrukwekkender dan de eerste, maar het pad ernaartoe is minder mooi. 

3. Geopark

Geologisch gezien is het Troödosgebergte bijzonder interessant. Door een zeldzaam proces waarbij een zware oceanische korst over lichtere continentale korst schoof kom je hier bijzondere gesteenten tegen. Cyprus was eeuwen geleden al een grote koper exporteur en ook voor andere mijnbouw was de regio bijzonder aantrekkelijk. De meeste mijnen zijn sinds eind 20ste eeuw gesloten, maar alleen de Skouriotissa mijn is vandaag de dag nog in werking.

Troodos Geopark Pano Amiantos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In het Troodos Geopark in Amiantos krijg je een interessante inkijk in dit mijnverleden van Troodos. Zo zie je hoe hier vroeger ook asbest werd gewonnen uit gesteente, kan je slack (afval van de productie) bekijken en leer je alles over de unieke processen die de aarde hier heeft ondergaan. In het informatiecentrum kan je terecht voor extra toelichting, filmpjes en het bekijken van de vele gesteenten die hier voorkomen.

4. Cedar Valley

Het Paphos Bos in het westelijke deel van Troodos staat vooral bekend om Cedar valley, de vallei van de Cyprusceder (Cedrus brevifolia). Wij hadden het idee dat je dit gebied echt kon bezoeken, maar dat is dus niet zo. Het is eigenlijk een vallei waar je doorheen rijdt tijdens je rondreis door Troodos. De weg op de GPS toont de naam Cedar Valley Road en mocht je aan de kenmerkende bomen langs de weg nog niet gezien hebben dat je er bent, dan weet je hieraan dat je door Cedar Valley rijdt. Er is wel een wandelpad vanaf een kleine parkeerplaats, maar door gebrek aan tijd hebben wij hier niet ver kunnen wandelen. 

Cedar Valley Cyprus
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Wandelroutes

Wil je de natuur volledig in je opnemen, trek dan de wandelschoenen aan! Zorg wel voor verschillende laagjes kleding, want het weer in Troodos kan snel omslaan. Neem ook voldoende water en een zaklamp mee. Zelf nemen we altijd een plastic zak mee voor ons eigen afval, en eventueel andermans afval langs de weg. Zo draag je tijdens een reis toch ook een beetje bij aan het opschonen van de omgeving.

Trail Troodos
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij Kyperounda vind je een parkeerplaats waar verschillende wandelpaden aanvangen. Een schitterende, doch pittige tocht is de 13 kilometer lange Madari Circular Trail. Je wandelt hier over de E4 langeafstandsroute. De rondwandeling combineert twee kortere routes, dus als je denkt dat de lange tocht te zwaar is voor je, kan je de 3 km lange Teisa Tis Madaris of de 8 km lange Doxa soi o theos lopen.

Deze uitdagende trail over steile rotsachtige paden neemt je mee in het gebied rond de Madari berg. Het is een rondwandeling van het moeilijkste niveau. Het pad loopt eerst constant omhoog richting de top van de Madari. Tijdens de klim omhoog word je rechts getrakteerd op uitzichten over de dorpen Kyperounta en Chandria en hun waterreservoirs en links op uitzichten tot aan de zee. Net onder de top van Madari sla je af en vervolg je je weg naar beneden, over rotsachtige paden omzoomd door bossen met dennenbomen, strawberry trees en golden oaks. Een leuk picknickplekje met hangmat nodigt uit voor een pauze. 

    Wandelen op Cyprus
    © Naturescanner
    Deel op Pinterest

    Het is een prachtige tocht, maar bereid je voor op een felle eindsprint. Tijdens het laatste stuk route loop je namelijk in een rechte lijn nog eens 1,5 kilometer omhoog terug naar het startpunt. Het is echt pittig, maar als je de tijd neemt en fit bent is het te doen. En de uitzichten onderweg zijn absoluut de moeite waard. 

    6. Moeflons

    De zeldzame Cypriotische moeflon (Ovis gmelini ophion) leeft in het Troodosgebergte, meer precies in het Paphos Forest. De dieren zijn uiterst schuw, dus de kans om ze in het wild te zien is klein. In het Mouflon enclosure in Stavros tis Psokas kan je de dieren echter van dichtbij bekijken. 

    Moeflons Cyprus
    © Naturescanner
    Deel op Pinterest

    Meer weten over wildlife in het algemeen, bekijk dan onze informatie over dieren op Cyprus.

    7. Kloosters en ander Byzantijns erfgoed

    Verspreid over Troodos liggen tal van Byzantijnse kerken en kloosters van de 11de tot de 17de eeuw. 10 daarvan staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wanneer je dit erfgoed binnenloopt kom je ogen tekort. De muren en plafonds zijn gedecoreerd met prachtig bewaarde fresco's. 

    Agios Ioannis Lampadistis
    © Naturescanner
    Deel op Pinterest

    Het bekendste klooster in Troodos is Kykkos. Zowel het binnenplein als de gangen in het klooster zijn verfraaid met kleurrijke mozaïeken, fresco's en andere schilderingen. Het bladgoud doet bijna pijn aan de ogen, zo mooi is het.

    Entree Kykkos
    © Naturescanner
    Deel op Pinterest

    In het museum liggen tal van archeologische vondsten en historische voorwerpen, waaronder potten, oude geschriften met uitbundig gedecoreerde kaft, orthodoxe gewaden en fresco's.

    Ben je klaar met je bezoek, vervolg dan de weg naar de top van de berg, waar het Mausoleum staat met het graf van Makarios III, aartsbisschop in het begin van de 20ste eeuw en tevens de eerste president van het eiland.

    Makarios III
    © Naturescanner
    Deel op Pinterest

    Andere bekende kloosters op Cyprus zijn Panagia Trikoukiotissa, Trooditissa, Timios Podromos, Machairas en Panagia Chrysokourdaliotissa. Een die grote indruk op ons maakte, was het Agios Ioannis Lampadistis, een klooster in Kalopanagiotis. Agios betekent overigens Sint, dat hebben we ook weer bijgeleerd hier. In Kouka kan je het Byzantine Heritage Centre bezoeken voor meer informatie over al dit erfgoed.

    8. Troodos Square

    Centraal gelegen vind je een pleintje, met een parkeerplaats en enkele shops en eetgelegenheden. Het stelt niet veel voor, maar het is een fijne plek om even uit te rusten en iets te eten of te drinken. Er is een informatie- en een sportcentrum.

    Troodos Square is het startpunt van aantal nature trails, waaronder de Atalanti trail. Deze 14 km lange route is heel erg mooi. Hij begint hoog en blijft hoog, dus weinig hoogteverschil te overbruggen hier. De korte versie, de Artemis trail, is 7 km lang en begint bij de afslag naar Mt Olympus. Ook de Persephone route start vanaf Troodos Square.

    9. Wijn

    De zonovergoten hellingen vormen een uitstekend gebied voor druiventeelt. Volg een van de speciaal uitgezette wijnroutes, langs wijngaarden en wijnboerderijen. Drie van deze routes voeren vanaf Limassol door Troodos: de Krasochoria route (de meest uitgebreide, nummer 4), de Koummandaria route (5) en de Pitsilia route (6). Meer weten over de wijnroutes en andere roadtrips? Lees dan ook onze pagina over fly-drive reizen op Cyprus.

    Bijzonder overnachten in Troodos

    Troodos is bezaaid met authentieke dorpen en traditionele architectuur. In lokale hotels, agritourismo en bed and breakfasts word je hartelijk ontvangen door je gastheer of gastvrouw. Het ontbijt voorziet in lokale producten, zoals halloumi, feta, en heerlijke yoghurt met honing.

    Veelgestelde vragen

    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!