Wandelen in Mechelen
Mechelen kan gerust de fiets- en wandelstad van Vlaanderen worden genoemd. Geen enkele andere Vlaamse stad biedt zoveel opties om de attracties te ontdekken, zowel te voet als op de fiets. Bij het VVV-kantoor zijn er tal van uitgezette routes te vinden, zowel in de stad als daarbuiten, elk met een uniek thema of focus.
Mooie wandelroutes in en rond Mechelen
Mechelen kent net als de meeste plaatsen een netwerk van knooppunten. Hiermee kun je een uitgezette wandelroute volgen of je eigen pad samenstellen van punt naar punt.
1. Wandelroute Heffen - Battel
Deze route start bij knooppunt 143 ten westen van Mechelen en is 11,8 kilometer lang. Wandel door het Hombeeks Plateau. Je wandelt langs de rivier de Zenne en passeert diverse historische gebouwen, waaronder de Sint-Amanduskerk en de oude Brouwerswoning. In de 15de eeuw was dit een rijk gebied, dankzij de tolheffingen en stapelrechten. Onderweg kom je langs mooie akkers, zoals de Bleukensweide, een belangrijk overstromingsgebied, waar je watervogels kunt observeren. Voorbij knooppunt 66 kom je langs het natuurgebied Robbroek, waar bijzondere planten als koekoeksbloem en orchideeën bloeien.

2. Wandelroute Leest - Paardenmelk drinken
Dit pad start bij knooppunt 63 ten westen van Mechelen en is 10,2 kilometer lang. Wandel langs knotwilgen, thuis van het steenuiltje. Verderop bij knooppunt 60 vind je een aangeplant bos met zomereiken en essen en een 2 km lange haag, die onderdak biedt aan verschillende zangvogeltjes. De route voert ook langs Paardenmelkerij De Beck, waar je terecht kunt voor een gezond glas verse paardenmelk.
3. Wandeling Hombeek - Nostalgie en streekproducten
Een wat langere route van 15 kilometer, die aanvangt bij knooppunt 36, ook ten westen van Mechelen. Langs deze route bevinden zich ook weer de nodige cultuurhistorische gebouwen, waaronder een smoutmolen, kasteel Expoel en het waterkasteel van Relegem. Hou je van ambachtelijk gebak of brood dat gebakken werd in een hout gestookte oven? Tussen knooppunt 290 en 39 kan je artisanale producten kopen bij Hoevebakkerij van Doren.
Voorbij knooppunt 31 ligt een 18de-eeuwse hoeve, met daarachter volkstuinen, waar de locals hun eigen groenten verbouwen. Bij Het Laatste Huis kan je tevens workshops volgen over oude fruitrassen, zoals de Mechelse Peer. Rondom de boerderij krioelt het van de vlinders, insecten, vogels en kleine zoogdieren. Tot slot leidt de wandeling nog langs de Eglegemvijver, waar naast vogels, ook bevers voorkomen. In de zomermaanden kan je hier zeilen of surfen.
4. Rondje Mechelen - Vrijbroekpark
Een 6,5 kilometer lange wandeling, die je makkelijk halverwege kunt inkorten indien gewenst. Je bezoekt het Vrijbroekpark met de hotelruïne en Rozentuin. In de stad passeer je de Brusselpoort, de Kruidtuin en loop je over het Dijlepad.

Het Vrijbroekpark is een van de favoriete plaatsen van Mechelaars. Er zijn fijne paden om over te wandelen, horeca gelegenheden om even neer te strijken op een terras en uitdagende plekken om kinderen te vermaken.
5. Rondje Muizen - Ooievaars spotten
Een van de mooiste natuurwandelingen in Mechelen is de 9 kilometer lange tocht die aanvangt in het centrum van Muizen. Je komt eerst langs de Barebeekvallei, een oase van stilte. Dit weidse landschap bestaat uit akkers en wetlands, die een trekpleister zijn voor eenden en weidevogels. Je vervolgt het pad langs het Kanaal Leuven-Dijle en over de Dijledijk. Ter hoogte van de Beukenboomstraat zijn er vanaf maart tot in het najaar ooievaars te zien, dus hou je verrekijker of camera klaar. De route komt ook langs Zoo Planckendael.

Rondwandeling Mechelen
Wil je graag een rondleiding in de stad, dan kan je terecht bij Visit Mechelen voor brochures of het reserveren van een rondwandeling met gids.