Wandelen aan de Belgische Kust
Tijdens een wandelvakantie aan de Belgische kust kan je heerlijk genieten van de frisse zeelucht, uitgestrekte stranden, prachtige duinlandschappen en polders vol vogels. Met een kustlijn van 67 kilometer biedt de Vlaamse regio (Wallonië heeft geen kust) talloze wandelmogelijkheden, van ontspannen strandwandelingen tot avontuurlijke routes door natuurreservaten, zoals Het Zwin.
Langs de kustpromenades van populaire badplaatsen zoals Oostende, Knokke-Heist en De Panne vind je terrasjes, waar je even kunt pauzeren voor een Belgisch biertje of versnapering.
Wandelroutes aan de kust in België
Wat weinigen weten is dat de Belgische kust rijk is aan cultuur en geschiedenis. Wandelroutes leiden je langs charmante vissersdorpjes, historische vuurtorens en indrukwekkende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.
Een groot voordeel van de kust in België is dat je dankzij het uitgebreide netwerk van kusttrams gemakkelijk van de ene badplaats naar de andere kunt reizen en zo meerdere wandelroutes combineren. Zo kan je prima een stevige tocht door de duinen combineren met een korte strandwandeling bij zonsondergang.

Wandelen aan de Belgische Oostkust
We leggen onze focus voor nu even op de Oostelijke kant van de Belgische kust. Later zullen we meer toevoegen over de Westelijke kant.
Het relatief ontbreken van hoogbouw en het groene karakter maken de Oostkust van België een ideale bestemming om te voet te verkennen. Of je nu van strand, duinen en bossen of de polders houdt, in het stuk kust tussen Knokke-Heist, Blankenberge en De Haan vind je altijd wel mooie wandelgebieden. En ook voor zij die een interesse hebben in architectuur, biedt de regio een aantal mooie wandelingen. Uiteraard vormt het Landschapspark het Zwin het absolute hoogtepunt van dit stukje Belgische kust.

Valerie tipt een aantal mooie wandelroutes.
1. Duinwandelingen
De Haan heeft, in vergelijking met de meer bebouwde westelijke kustplaatsen, een groene gordel met veel duinen en bossen. De gemeente staat bekend om de brede, schone stranden. Natuurreservaat De Kijkuit, dat meteen achter het strand ligt, is niet vrij te betreden omdat het een kwetsbaar gebied is.

Wij wandelden hier de Duinbossenroute, die vertrekt in De Haan. Vanuit het centrum wandel je naar La Potinière, een kindvriendelijk stadspark met vele ontspanningsmogelijkheden. Van hieruit leidt de wandeling je over de duinen naar het brede strand. Op winderige dagen waan je je hier alleen op de wereld.
Over de strandstrook gaat het 3 kilometer lang verder richting Wenduine. De ‘Spioenkop’, een wit paviljoentje met rood dak, is daarbij het ijkpunt dat steeds dichterbij komt. Dit huisje staat op de tweede hoogste duin van de Belgische kust, op een hoogte van 31 meter.

In Wenduine draait de route terug en vanaf hier loop je door de eigenlijke Duinbossen, uitgestrekte beboste duinenheuvels. De wandeling eindigt met een korte passage door de Concessiewijk, een historische villawijk waar Albert Einstein in 1933 enkele maanden verbleef. Alvast een voorproefje van wat de erfgoedwandeling te bieden heeft.
De Fonteintjes, een andere duinengordel tussen Blankenberge en Zeebrugge, is ook een mogelijkheid om de duinen in dit gebied te verkennen. Doe hierbij zeker schoeisel aan dat waterbestendig is! Je kan rekenen op veel duinplassen en natte duinvalleien.
2. Erfgoedwandelingen
Heb je een interesse in vooroorlogse architectuur, dan zijn de erfgoedroutes in De Haan, Blankenberge en Duinbergen zeker ook een aanrader. Daar waar het slot van de Duinbossenwandeling al een aantal pareltjes prijs gaf, bieden deze wandelingen nog veel meer van dit moois!

Op een vroege zondagmorgen ontdekten wij tijdens de erfgoedwandeling in De Haan verscheidene huizen met de typerend elegante Belle époque gevels, de glas-in-loodramen en de schattige balkons. De Concessiewijk is als het ware een openlucht architectuurmuseum. Statige historische hotels, het bijzonder bekende tramstation, het Leopoldplein en veel meer moois voeren je terug naar de grandeur van weleer. De wandelroute is een aaneenschakeling van architectonische vondsten.
3. Polderwandelingen
De zone achter de kuststrook wordt gevormd door de Polders. Dit zijn laaggelegen stuk land die door dijken worden beschermd tegen het water van de zee. Je herkent een polder aan het vlakke landschap, natte weilanden, de rechte sloten, kreken, vaarten en molens. Deze helpen allemaal om het water te regelen. Door de combinatie van zoet en zout water ontstaan er vaak bijzondere biotopen.

De Uitkerkse Polder is hier een voorbeeld van en ligt in het achterland van Blankenberge. Wij trokken op verkenning door deze polder en startten onze wandeling vanuit het bezoekerscentrum, dat beheerd wordt door Natuurpunt. Van hieruit vertrekken verschillende wandelroutes. De Uitkerkse Polderwandelroute is 8,7 kilometer lang en kan, indien gewenst, halverwege ingekort worden. Daar waar het grootste deel van de tocht over verharde weg loopt, was het middenstuk, de eigenlijke Uitkerkse polder, bijzonder modderig op het moment dat wij hem liepen. Maar dat zal anders zijn wanneer je hier in de zomer komt wandelen.

De polder zelf is een waar paradijs voor weidevogels! We konden de grutto, de wulp, de tureluur en de kievit spotten. En uiteraard duizenden ganzen en ook een aantal reigers. Talrijke soorten kustvogels vinden hier een geschikte broedplaats of komen er om te overwinteren.
In het bezoekerscentrum zelf is er heel wat aandacht voor educatie en met name voor kinderen. En er zijn zelfs speciale routes ontworpen voor de kleinsten. Het Kievitspad vlak bij het centrum richt zich met tien verrassende opdrachten op kinderen van 6 tot 12 jaar.
4. Wandelen in het Zwin
Aan dit stukje kust is Het Zwin de absolute topper! Dit beschermd natuurreservaat bij Knokke, op de grens met Nederland, is een uniek getijdengebied en een belangrijk vogelreservaat. Via het Zwin Natuur Park met het geweldige bezoekerscentrum krijg je, na de betaling van het entreeticket, toegang tot de Zwinvlakte. Van hieruit kan je vrij wandelen over de slikken en schorren.

Slikken zijn de lage, modderige gebieden die bij vloed onder water lopen. Bij eb vallen deze droog. Omdat slikken nat en zacht zijn, is er weinig begroeiing. Maar het slik zit vol voedingsstoffen en daardoor vormt het een belangrijke voedselbron voor vogels zoals steltlopers. Schorren liggen dan weer hoger dan slikken, waardoor ze enkel overstromen bij springtij. Ze vormen natuurlijke buffers tegen overstromingen en zijn ook belangrijke broedgebieden voor vogels.

Op de Zwinvlakte zijn er twee wandellussen van beide 2 km, een groene en een blauwe lus. Ze kunnen gecombineerd worden en afhankelijk van het tijdstip van je bezoek (bij eb of vloed dus) zullen bepaalde plekken al dan niet toegankelijk zijn. Waterdichte schoenen zijn dus ook hier zeker aan te raden. Loop je liever op blote voeten, dan is er ook een nog een blotevoetenpad. Uiteraard bijzonder in trek bij de kinderen.

De Zwinwandelroute (13,3 km) loopt niet door de eigenlijke Zwinvlakte, maar komt er wel langs. Vanop het uitkijkpunt bij ‘De Haas’ heb je een geweldig uitzicht over de vlakte. Deze hike is bijzonder gevarieerd: je wandelt zowel door duinen, bos en polders als over oude zeeweringsdijken. Onderweg, in de Kleyne Vlakte, kom je de Schotse Hooglanders tegen en ook Konikpaarden.

Valerie en Leen liepen enkele wandelroutes aan de Belgische Oostkust in opdracht van Toerisme Vlaanderen en Westtoer.