Berat
Één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Albanië is het historische stadje Berat. Het ligt in het centrale deel van het land, ten zuiden van de hoofdstad Tirana. Hoewel het qua oppervlakte goed te behappen is, heeft het een zeer rijke en interessante geschiedenis en heb je voldoende tijd nodig om alle hoogtepunten te ontdekken. En heb je even genoeg cultuur gesnoven, trek dan de omringende natuur in, want ook hier is genoeg te zien en te doen!
Historische stad
Om meer te weten over de oorsprong van Berat, moeten we meer dan 2500 jaar terug in de tijd. Men vond al aanwijzingen in documenten van de 6de eeuw voor Christus en het is hiermee een van de oudste steden in Albanië. Door de centrale ligging in Zuid-Europa was het hier steeds een komen en gaan van volkeren. Diverse culturen en religies vestigden zich in de loop der eeuwen op deze strategische ligging en elk volk heeft zijn stempel op de stad gedrukt.
Je vindt invloeden van het Byzantijnse Rijk, de Grieken, de Romeinen, de Ottomanen en Slavische volkeren. In de tiende eeuw behoorde het zelfs tot Bulgarije. Het mag geen wonder wezen dat het oude centrum van Berat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
Reistips Berat
Bezienswaardigheden Berat
Wat zijn de mooiste plekken in Berat en wat zijn de plaatsen om te zien tijdens je bezoek? Als je slechts enkele uren de tijd hebt, maak dan zeker een korte wandeling. Loop eerst naar het kasteel en het uitzichtpunt en struin daarna nog even door de straten met oude huizen.
1. Stad van 1000 ramen
De Osum rivier slingert als een blauw lint tussen de twee stadsdelen, met aan de linkeroever de christelijke wijk Gorica, en aan de rechteroever de islamitische wijk Mangalem. De stenen Gorica brug (Ura e Goricës) dateert uit 1780, maar werd gerenoveerd in 1922 en verbindt de twee delen met elkaar.
Op 187 meter hoogte waakt een citadel over de omgeving. De rode Albanese vlag met tweekoppige adelaar wappert boven het fort.
Op de groene hellingen aan weerszijden van de rivier zijn de kenmerkend Ottomaanse huizen gebouwd. Het gelijkvloers is meestal opgebouwd uit stenen muren, de eerste verdieping witgekalkt. Deze verdieping telt veel ramen, onderverdeeld in kleinere vensters en afgewerkt met houtwerk. Hieraan dankt Berat haar bijnaam. Sommigen zeggen Stad van 1000, anderen van 1001 ramen. Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er veel!
2. Citadel: het Kasteel van Berat
Het kasteel op de heuvel staat lokaal bekend als de Kala. Het werd grotendeels gebouwd in de 13e eeuw, hoewel de oorsprong teruggaat tot de 4e eeuw voor Christus, in de tijd van de Illyriërs, een Indo-Europees volk dat toen de Balkan bewoonde.
Er is een algemene entree met parkeerplaats, waar een bezoek aan Berat kan beginnen. Net naast de ingang zit de St. Theodore Kerk. Verschillende geplaveide straatjes voeren hiervandaan langs de bezienswaardigheden van de citadel. Je wandelt tegen de berg op langs een Byzantijns kerkje en de oude moskeeën naar het uitzichtpunt van Berat.
Tegen de muren van de nog bewoonde huizen hangen borduursels, jurken, armbandjes en kleedjes, die vrouwelijke verkopers aan langsslenterende toeristen proberen te verpatsen. Verderop zitten hun mannen aan een tafel, met fruit en zelfgemaakte producten.
Vanaf het uitkijkpunt van de citadel kijk je uit over beide stadsdelen en de weidse omgeving. Bij goed weer tekenen de toppen van Nationaal Park Mali i Tomorrit zich af. De hoogste is bijna 2.500 meter hoog. De wandelvoeten jeuken.
3. Byzantijnse kerken
De citadelwijk herbergt verscheidene Byzantijnse kerken. Ga zeker even binnenkijken in Kisha e Shën Triadhës, letterlijk vertaald de Kerk van de Drie-Eenheid. Dit middeleeuwse kerkje werd in de 14de eeuw gebouwd op de groene grasheuvel met zicht op de omgeving. Toen ik de reis aan het voorbereiden was, las ik dat het kerkje meestal dicht is, maar toen wij er waren, was het vrij te bezichtigen. De fresco's zijn niet allemaal in de beste staat, maar het is wel mooi om er even binnen te kijken.
Een andere bekende kerk bevindt zich tegen de hellingen van de berg; de St. Michaëlkerk.
4. Rode en witte moskee
Uit de tijd van de Ottomanen dateren twee van de oudste moskeeën in het land. De Witte Moskee - Xhamia e Bardhë - en de Rode Moskee - Xhamia e Kuqe. Beide werden in de 15e eeuw gebouwd, maar zijn tijdens de oorlogen flink beschadigd geraakt.
5. Musea
Als je het leuk vindt om oude schilderingen en ander archeologisch materiaal te bekijken, is een bezoek aan een van de twee musea een aanrader.
Het Onufri Museum is gevestigd in de Kathedraal van de Heilige Maria, in de citadel. Het is een mooi gebouw met traditionele ornamenten. In het museum vind je fresco's, relikwieën en historische vondsten uit kloosters en kerken. Ook aan de buitenkant is het een mooi gebouw.
The Ethnographic Museum bevindt zich in een traditionele woning en geeft je een kijkje in het leven van de vele volkeren die door de eeuwen heen in Berat hebben geleefd.
Informatie over beide musea vind je op de officiële website.
6. Moderne Stad
Vanaf het oude stadsdeel loop je via een gezellige boulevard met terrasjes zo het nieuwe stadsdeel in. Hier tref je ook nog drie historische moskeeën, waaronder de Koningsmoskee (Xhamia e Mbretit), gebouwd in de 15e eeuw, met een fraai plafond.
De koepel die boven de stad uitsteekt lijkt een overheidsgebouw, maar dat is het niet. Het is namelijk een hotel! Het Hotel Colombo is een prestigieus luxe hotel, maar goed betaalbaar.
7. Osum rivier
De Osum rivier is de levensader van de stad. Reis je verder stroomopwaarts, dan kom je prachtige kloven tegen, waar je kunt raften en kajakken.
En zeg nu zelf, lonkt deze natuur niet?