Vulkanen op de Azoren
Grimmig, zwart, een broedend monster bovenop een pot kokende lava, maar met een speelse, groene glimlach: dat zijn de Azoren. Vriendelijk en uitnodigend, maar vanbinnen gloeiend heet.
Mooiste vulkanen op de Azoren
Wie de vulkanen van de Azoren wil ontdekken kan beter niet op één eiland blijven, maar eilandhoppen. Er zijn verscheidene reisorganisaties die vakanties aanbieden waarbij je meerdere eilanden verkent. Waar de ene aanbieder zich vooral richt op wandelen, zal de andere meer kijken naar fotografie of vogels observeren. Vergelijk dus goed het aanbod van reizen.
1. Vulkanen op Faial
Faial, het blauwe eiland met de vele hortensia's. De witte huizen van Horta, de belangrijkste plaats op het Azoren eiland Faial, staan in mooi contrast met de daarachter liggende Caldera van Cabeço Gordo. Een vulkaankegel van 1.043 meter hoog, die zich in de zomer hult in guirlandes van bloeiende blauwe hortensia’s.
Neem eens het pad naar boven, schrik niet terug voor overhangende takken en loop door tot de kraterrand. Het zicht op de caldera van Faial is prachtig. Deze vulkaan slaapt misschien wel voor altijd, de hotspot onder Faial lijkt opgeschoven te zijn naar de Vulcão dos Capelinhos op het meest westelijke puntje van het eiland.
Vanaf de berg is goed te zien dat hier in 1957 een nieuwe vulkaan is ontstaan. Als beloning voor je klim krijg je ook een mooi uitzicht op Pico aangeboden, een nog hogere vulkaan op het naburige gelijknamige eiland. Let bij het teruglopen eens op de vinkjes, opvallend anders gekleurd dan hun Hollandse neefjes. Hier zie je het effect van isolatie op een eilandengroep.
2. Vulkanen op Pico
Vanuit Horta is het slechts een half uur met de veerboot naar Pico. Opvallend blijft dat het merendeel van de bezoekers Pico alleen bezoekt voor de beroemde Azoren walvisexcursies. Zeker de moeite waard: je maakt kans op het zien van potvissen en bultruggen, dwergvinvissen en diverse soorten dolfijnen. Als je daarna weer terugkeert naar Horta mis je de onvergetelijke beklimming van de vulkaan Pico.
Met 2.351 meter is het de hoogste berg van Portugal. Vanaf Faial heb je al gezien dat het etiket "mooiste vulkaan ter wereld" zou kunnen kloppen. Wel handig om te weten, want de top zit vaak in de mist die ook nog eens plotseling op kan komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat Pico het jongste eiland van de Azoren is, maar de laatste grote uitbarstingen waren in de achttiende eeuw. Bij je terugkeer naar het dorp kun je even afslaan naar de getijdepoeltjes van Lajos de Pico voor het observeren van reigers, meeuwen, sterns en pleviertjes.
3. Vulkanen Corvo en Flores
Corvo en Flores zijn de minst bezochte eilanden, maar misschien wel de mooiste eilanden van de archipel. Vooral Flores is spectaculair, met scherpe pieken, diepe ravijnen, uitgestrekte bossen en watervallen van honderden meters. De naam van het eiland slaat op de fleurige ravijnen die elke zomer wandelaars uitnodigen om vanuit Lajes of Santa Cruz het eiland te gaan ontdekken. Zeven kratermeren herinneren aan de vulkanische geschiedenis. Wat eens borrelende lava was, is nu een spiegel van water. Voor vogels zijn een aantal te steil en te diep maar vooral Lagoa Branca (met kijkhut) en Lagoa Seca zijn altijd de moeite waarde voor het zien van o.a. Amerikaanse zwarte eenden.
4. Vulkanen op São Miguel
Een vulkanisch, explosieve rondreis naar de Azoren kan je niet besluiten zonder de borrelende modder van het vulkanische gebied Furnas op het oostelijke eiland São Miguel gezien te hebben. Hier zie je letterlijk de dreigende, zwaveldampen uit de kokende lavapot naar boven komen.
De vulkanische activiteiten op Sao Miguel zijn niet alleen bij Furnas te zien, over het hele eiland heb je ook nog kleinere modderpoeltjes en stomende aarde. In het oosten zijn er diverse zwarte stranden. De stratovulkaan Agua de Pau was voor het laatst actief in 1564.