Duurzaam reizen in Indonesië
wAARDEvol reizen in Indonesië
Verre reizen hebben een impact op het milieu. Daarom vinden wij het bij Naturescanner belangrijk dat we iets bijdragen tijdens onze reis. Dat we in ieder geval bewust reizen met respect voor mens, dier en natuur. Daarom hebben wij in 2024 ons waardevol reizen project in het leven geroepen, om mensen te wijzen op duurzame projecten, reizen waarmee je bijdraagt aan de bestemming.
1. Cikananga Wildlife Center
Auteur: Chantal Smit - Een van de mooie plekken waar je in Indonesië naar toe kunt gaan om vrijwilligerswerk te doen, is het op Java gelegen Cikananga Wildlife Center. Cikananga Wildlife Center is een NGO zonder winstoogmerk en zet zich in voor het behoud van Indonesische wilde dieren en hun leefgebied sinds 2001. Het center heeft drie hoofdprojecten, namelijk: het opvangcentrum voor wilde dieren, het conservatie fokprogramma en het biologisch produceren van groenten en fruit (het duurzaamheidsprogramma). Hiernaast doen ze veel aan educatie. Bij Cikananga Wildlife Center kun je vrijwilligerswerk doen in het dierenopvangcentrum of voor het duurzaamheidsprogramma.
Het opvangcentrum: Cikananga Wildlife Rescue Center
De meeste dieren die terecht zijn gekomen bij Cikananga Wildlife Rescue Center komen van inbeslagnames door overheidsinstanties of door mens-dier conflicten. Het center huisvest een grote diversiteit aan dieren. Van vogels en reptielen, tot aan luipaarden en primaten. Door boskap en illegale jacht wordt het habitat van veel dieren steeds kleiner en daarmee ook hun voedselaanbod. Hierdoor worden dieren vaker verdreven richting de bewoonde
wereld waardoor mens-dier conflicten kunnen ontstaan.
Naast ontbossing is de illegale dierhandel een ander groot probleem dat veel wilde dieren in hun voortbestaan bedreigt. Op dit moment huisvest het center zo’n 550 dieren die in de opvang, of in een van de fok/herintroductie programma’s gehuisvest zitten. Hoewel Cikananga zich inzet om zoveel mogelijk dieren hun vrijheid weer terug te geven, kan dat niet bij allemaal. Soms zijn dieren door jaren van gevangenschap zo gewend geraakt aan mensen, dat zij niet meer kunnen overleven in het wild. Hiernaast spelen er ook nog medische of mentale problemen die er soms voor zorgen dat dieren niet meer zelfredzaam zijn. In dit soort gevallen zorgt het center voor permanente huisvesting.
Dierverzorging
Als vrijwilliger in het wildlife rescue center kun je de vaste dierverzorgers assisteren in de verzorging van veel van deze dieren. Naast de dagelijkse taken als het schoonmaken van de dierverblijven en het bereiden van het voedsel voor alle dieren, heb je als vrijwilliger de kans om veel te leren over een hoop verschillende dierensoorten. Niet alleen leer je over hun dieet, maar ook over diergedrag. Je kunt helpen bij gedragsobservaties, maar ook leer je verrijking maken. Ontzettend dankbaar en leuk om te zien hoe zo’n dier zichzelf vermaakt met iets waar jij hard aan gewerkt hebt.
Biologische groentetuin – Het duurzaamheidsproject
Heb je nu toch wat meer groene vingers? Dan is vrijwilligerswerk doen voor het duurzaamheidsproject wellicht een leuk idee. Cikananga Wildlife Center is inmiddels grotendeels zelfvoorzienend. Ze hebben drie grote stukken land waar zij allerlei gewassen op biologische wijze telen voor eigen gebruik in het center. Een ontzettend leuk initiatief. Als vrijwilliger in de dierverzorging is het ook zeker mogelijk om hier eens een kijkje te nemen. Lees op hun website meer over dit project.
Lokale gemeenschap
Cikananga Wildlife Center werkt nauw samen met de lokale gemeenschap. Het team bestaat grotendeels uit personeel van het dorp wat naast het opvangcentrum ligt. De vriendelijke mensen betrekken je graag bij hun cultuur en staan altijd open voor een praatje of nodigen je uit voor een etentje of gelegenheid. Een leuke plek om niet alleen wat te leren over dieren, maar ook over de Indonesische cultuur.
Vrije tijd
Naast het werken heb je ook vrije tijd om eigen dingen te ondernemen. Een prachtige wandeling door de omliggende rijstvelden biedt de gelegenheid de camera erbij te pakken en wat mooie plaatjes te schieten. Naast de wilde dieren in de opvang, bevinden zich genoeg andere dieren in de groene oase rondom het centrum. Zo kun je er meerdere prachtige vogels en reptielen spotten, maar ook plompe lori’s. Wat extra ontspanning nodig? Boek dan een massage bij één van de dames uit het dorp.
Er worden regelmatig leuke uitjes gepland waarbij je wat meer kunt zien van de omgeving samen met andere vrijwilligers. Niet ver van Cikananga ligt bijvoorbeeld een mooie waterval en kun je grotten bezoeken. Ook ligt het centrum in de regio van Nationaal park Gunung Halimun en niet ver van het Nationale park Gede Pangrango (1.5 uur rijden). Toch wat meer zin om de drukte op te zoeken? Op een uur rijden ligt de stad Sukabumi. In deze stad kun je vele leuke koffietentjes, restaurants en winkelgelegenheden vinden.
Verblijf
Als vrijwilliger verblijf je in een mannen- of vrouwen slaapzaal. Er is linnengoed aanwezig en je wordt voorzien van twee heerlijke maaltijden per dag. Ontbijt dien je zelf te verzorgen. Boodschappen op? In het dorp verkopen de bewoners altijd wel wat kleine snacks. In het andere, nabij gelegen dorp ligt een kleine supermarkt waar je naartoe kunt hiken. Geen zin om te wandelen? Je kunt altijd even vragen of je achterop de brommer mee mag liften met een van de verzorgers. Een keer per week gaat een van de verzorgers ook naar Sukabumi om boodschappen te doen en ook hier heb je de mogelijkheid om mee te gaan. Dit is meteen een leuke manier om wat meer van het echte Indonesië te zien, ver weg van alle luxe resorts.
Tot slot
Cikananga Wildlife Center biedt vrijwilligers de mogelijkheid om ontzettend veel te leren over een hoop verschillende, wilde dieren op een verantwoorde manier. Je wordt bijgestaan door mensen met kennis en passie voor hun vak en naast werk is er altijd ruimte voor plezier en ontspanning. Lijkt het jou nu ook leuk om meer te leren over wilde dieren, diergedrag en natuurbescherming? Kijk dan vooral verder op de website van Cikananga Wildlife Center. Hier kun je je aanmelden als vrijwilliger.
2. Sawadee en Blue Marine Foundation
Een organisatie die we hierbij in de kijker willen zetten is Sawadee. Wanneer je een reis bij deze organisatie boekt, draag je indirect bij aan Blue Marine Foundation. Want Sawadee draagt een deel van zijn marge af aan zeven projecten van deze stichting. Met een investering van ruim 1 miljoen euro (in samenwerking met andere zusterbedrijven van Travelopia) draag je zo bij aan mariene projecten.
Een van die projecten betreft de blauwe bossen van Indonesië. Het land omvat maar liefst 20% van alle mangrovebossen in de wereld. Door garnalenkweek en toeristische ontwikkeling bij de kusten is hier sinds de jaren '80 een groot stuk van verloren gegaan.
Blue Marine Foundation probeert in samenwerking met lokale NGO's duizenden hectaren van deze mangroven te herstellen. Een groot deel van de aangetaste mangrovehabitat bevindt zich bij de kust van Lombok. Blue Marine ondersteunt de lokale bevolking door het aanbrengen van technische kennis, door onderwijs en monitoring.
3. Waardevol Indonesië met Van Verre
Reisorganisatie Van Verre drukt op meerdere manieren een positieve stempel op de Indonesische eilanden. Op Java steunen zij Stichting Kaliandra. Dankzij Stichting Kaliandra wordt de majestueuze Arjuna vulkaanberg beschermd tegen houtkap en worden de lokale bewoners (die van de houtkap leefden) geholpen een nieuw bestaan op te bouwen. De initiatiefnemer, de heer Atmadja, heeft op het Kaliandra landgoed zogenaamde ‘green houses’ (kassen) geplaatst voor het organisch verbouwen van groente en fruit. Inmiddels staan er tientallen van deze kassen en kunnen de bewoners leven van de verkoop van hun gewassen. Van Verre heeft gedoneerd voor de bouw van een kas.
Het landgoed van Kaliandra bestaat oorspronkelijk uit bos, waar je mooie wandelingen kunt maken. Maar neem ook een kijkje in de 'green houses' op het landgoed en in de omliggende kampungs, geniet van de mooie natuur van het vulkaanlandschap en maak contact met de lokale bewoners! Een waardevolle manier om in contact te komen met de locals. Bekijk eens de bouwsteen Kaliandra bij Van Verre waarbij je op het landgoed overnacht.
Van Verre doet meer goeds op Indonesië. Vele van de hotels waar Van Verre mee samenwerkt organiseren met regelmaat Beach Clean-ups. En jij kunt hierbij helpen! Je steekt dan samen met het hotelpersoneel de handen uit de mouwen om alle troep van het strand te halen. Een van de aangesloten hotels is het Manta Dive Resort op Gili Air bij Lombok. Hier kun je om de week op zaterdag meehelpen het strand op te ruimen. Bekijk het Manta Dive Resort bij Van Verre.
4. Toeristenbelasting Bali
Per februari 2024 heeft Bali een toeristenbelasting van €9 ingevoerd. Deze wordt gebruikt om te investeren in het 'Love Bali' initiatief. Hiermee wil Bali inzetten op behoud van de natuur en cultuur op het eiland en een goede balans vinden met toerisme.