La Réunion
La Réunion is voor Fransen het paradijs, voor veel Nederlandse toeristen een onontdekte parel. Toch is het eiland in de Indische Oceaan een en al natuur, een walhalla voor de natuurreiziger en vogelaar.
Natuur op La Réunion
Geen superlatieven gebruiken is bijna onmogelijk als het over de natuur op La Réunion gaat. Het hoogste gebergte van de Indische Oceaan, het groenste eiland en de meest actieve vulkaan. En, zeker vergeleken met het nabijgelegen Mauritius, nog bijna niet ontdekt door het toerisme. Misschien maken minder mensen een reis naar La Réunion door het bijna ontbreken van zandstranden omzoomd door kokospalmen?
Voor de natuurreiziger is het echter een topbestemming... Een stukje tropisch Frankrijk, bekleed met oerbos en toch zeer toegankelijk. De natuur op La Réunion kan je grofweg indelen in twee delen: enerzijds drie prachtige groene cirques (vulkaankraters), overblijfselen van een oude vulkaan, anderzijds een nog actieve vulkaan, waar je je op een maanlandschap waant. De rest van het eiland is groen, groen, groen.
Vakantie La Réunion
Vanaf Parijs naar de hoofdstad Saint Denis is het ruim elf uur vliegen. De aankomst is meteen bijzonder verwarrend. Het klimaat is tropisch, de bomen en vogels zijn anders, maar verder is het typisch Zuid-Frankrijk. Dezelfde winkels, dezelfde verkeersborden, dezelfde auto’s. In 2009 kreeg het eiland de status van zevende natuurpark van Frankrijk.
Mooiste plekken La Reunion
Wandelen op La Réunion is een aanrader. Wandelaars kunnen zich verheugen op bijzonder mooie trektochten in de drie cirques en bij de actieve vulkaan. Wie echter een compleet beeld wil krijgen van al het natuurschoon op La Reunion moet eigenlijk een helikoptervlucht maken. Een vlucht van 1 uur kost al snel meer dan € 300, maar is een van de mooiste ervaringen die je ooit in je leven mee zult maken. Een overzicht van de mooiste gebieden op La Réunion:
1. Keteldalen - de Cirques van La Réunion
La Réunion ontstond als gevolg van een vulkaanuitbarsting in het midden van de Indische Oceaan. De eerste vulkaan was nog hoger dan de bergtoppen die er vandaag de dag nog over zijn, maar is onder zijn eigen gewicht ingezakt. Deze instorting en erosie hebben geleid tot drie zogenoemde cirques.
"De plek die je nooit verlaat". Dat is de betekenis van de naam Cilaos, een dorp in een gelijknamig keteldal van La Réunion, het Cirque de Cilaos. Even spectaculair zijn de Cirque de Mafate en Cirque de Salazie, oude en uitgedoofde kraters van een hot spot die nog steeds geregeld lava spuwt uit de zuidelijke vulkaan, de Piton de la Fournaise.
-
Cirque de Mafate
Het Cirque de Mafate werd als laatste bewoond. Het is alleen te voet en per helikopter bereikbaar, waardoor het voor wandelaars echt een paradijs is: meer dan 200 km aan wandelpaden voeren er langs torenhoge rotswanden, begroeid met een spectaculaire vegetatie. Bij het einde van de rivier kan je 2-3 dagen wandelen langs de îlets, kleine dorpjes. Rondom Mafate bevinden zich de hoogste berg van La Réunion (Piton des Neiges), le Gros Morne, le Grand Bénare en la Roche Ecrite, die allen net de 3000 meter net niet bereiken. De Rivière des Galets stroomt door een wondermooie vallei in het cirque.
-
Cirque de Salazie
Salazie bevindt zich ten oosten van Mafate en is met de auto bereikbaar. Toch geldt ook hier dat je te voet de mooiste plekken zal ontdekken. Men komt er binnen via de Mât rivier, omgeven door talrijke watervallen, zoals die van Bras-de-Caverne en de beroemde Voile-de-la-Mariée. De twee bekendste dorpen (îlets) van dit cirque zijn Salazie en Hell-Bourg. Hoogtepunt is het Bélouve pad of het Bélierpad, die vanuit Salazie naar het cirque van Mafate voert. Het wandelpad voert langs vele meren, zoals het Mare-à-Poule-d'Eau.
-
Cirque de Cilaos
Het Cirque de Cilaos bevindt zich ten zuidoosten van Mafate en deze twee zijn verbonden met elkaar via de Col de Taïbit. De weg over deze pas bevat zeer veel bochten. Het keteldal wordt gekenmerkt door de wand van de Grand Bénare (2896 m), les Trois Dents des Salazes (2121 m), de Piton des neiges (3069 m), de Dimitile en de Bonnet-de-Prêtre. In het Cilaos dal kan je ook tal van wandelingen maken, bekende en minder bekende routes. Het staat tevens bekend om aan canyoning te doen.
2. Piton de la Fournaise
Net zo spectaculair als de drie cirques, maar compleet anders, is de actieve vulkaan in het zuidoosten van het eiland, de Piton de la Fournaise (2.631 meter). Deze ligt op een andere vulkaan, die al lang niet meer actief is, de Piton des Neiges. Wil je ook hier wandelen op La Réunion, dan wordt dit vooral aanbevolen in de periode tussen mei en november. Recente vulkaanuitbarstingen hebben gezorgd voor lavastromen vanaf de Fournaise naar de kust. Op de route aan de westkust kan je van dichtbij over de gestolde lava lopen. Bijzonder is de meest noordelijke stroom waar kleine kristallen zorgen voor fraaie schitteringen in de gestolde lava.
Er lijkt bijna geen grotere overgang mogelijk dan van de hoogste pieken af te dalen naar het kleine en besloten koraalstrand van La-Saline-les-Bains. Duikend of snorkelend kan hier kennis gemaakt worden met de rijke fauna van de Indische Oceaan.
3. Vogels op La Réunion
Van de diepe koraalzee tot aan de top van de Piton des Neiges (3069 meter), La Réunion heeft bijzonder goed de vaak verwoestende kennismaking met de menselijke beschaving doorstaan. Ruim 70% van het ruige landschap van La Reunion is nog begroeid met oerwoud. En wat direct opvalt, of misschien beter gezegd mist, is het bijna ontbreken van geïntroduceerde Europese of Indiase vogels.
De vijf alleen op La Réunion voorkomende vogels zijn op slechts 10 kilometer zuidelijk van Saint Denis nog steeds te vinden. Via Le Brûle tot aan het punt waar de weg eindigt en dan lopend naar het natuurreservaat La Roche Écrite. Sommige zijn klein en lastig te vinden, zoals twee soorten brilvogeltjes, andere luidruchtig (de Réunion buulbuul) of zelfs groot (de Réunion rupsvogel). Overal op het eiland hoor en zie je prachtige vogels.
La Réunion, een tropisch eiland om altijd weer naar terug te keren... Bekijk hierboven onze reistips voor een vakantie op La Réunion.