Duwisib Kasteel in Namibië
Reistips Namibië - Er was eens… Het verhaal over Duwisib lijkt evenals het bouwwerk een beetje op een sprookje. Baron Von Wolf besloot na zijn huwelijk in 1907 met een Amerikaanse schone, zich voorgoed te vestigen in Zuidwest-Afrika. Hij liet op een afgelegen plek een enorm huis bouwen dat nog het meest weg heeft van een middeleeuws kasteel. Nu is Duwisib Castle een aangename tussenstop wanneer je op weg bent naar Sossusvlei of Fish River.
Bezienswaardigheden Duwisib
Wat is er te zien in Duwisib?
1. Duwisib Castle
Je vind Duwisib Castle In het Zuiden van de Namib woestijn. We hebben het hier niet over een historische vesting maar een relatief nieuw kasteel. Het werd gebouwd begin 20ste eeuw in opdracht van Hans Heinrich von Wolf. De baron had grootste plannen en liet de bouwmaterialen van heinde en ver (Duitsland) aanvoeren. Van een goede infrastructuur was nog geen sprake. Een ossenwagen was het gangbare vervoermiddel. Een paar jaar nadat het kasteel af was en de stoeterij voor renpaarden er was gevestigd, brak de Eerste Wereld oorlog uit. Von Wolf en zijn vrouw waren net op weg naar Europa. De baron, militair in hart en nieren, meldde zich bij het leger. Het sprookje loopt vervolgens niet heel goed af. Enkele weken nadat hij zich meldde, sneuvelt hij. Zijn vrouw heeft nooit terug willen gaan naar Duwisib Castle. De wilde paarden die in dit gebied rondlopen zouden nog afstammelingen zijn van de volbloeden van baron Von Wolf.
2. Duwisib
Je vind bij Duwisib Castle geen luxe, geen drukte. Het kasteel zelf is de voornaamste attractie in de buurt. Je kunt het kasteel overdag bezoeken. In de buurt vind je verschillende accomodaties, van 'guestfarm' tot camping. Niet helemaal passend in de droom van de baron misschien, maar zo geniet iedereen die wil een beetje mee van zijn nalatenschap.. Duwisib is een leuke en rustige bestemming wanneer je op doorreis bent van Fish River Canyon naar Sossusvlei.
3. Olifantspitsmuis
Duwisib ligt zuidwestelijk van Maltahöhe. Het is een savanne landschap met glooiende heuvels. De bodem van voornamelijk zand is bezaaid met graspollen. En natuurlijk zijn er dieren die dit een idelae leefomgeving vinden. Een bijzonder dier is de olifantsspitsmuis. Deze insecteneter is weliswaar groter dan een spitmuis maar heeft zeker geen olifantformaat. Zijn neus is lang en dat is waar het diertje zijn naam aan dankt. Overdag blijft hij in zijn holletje, alleen in de avond maak je kans er een te zien. Andere dieren die hier ziet: de woestijn graszangers. Je herkent ze aan hun gedrag: ze vliegen even kort omhoog, klappen met hun vleugels, om een paar meter verder weer neer te komen.