Zagora
Zagora ligt in het zuidoosten van Marokko en is de provinciehoofdstad van de gelijknamige provincie. Zagora is in meerdere opzichten een unieke stad. Het ligt midden in de woestijn en toch merk je daar bijzonder weinig van. De vele dadelpalmen geven de stad een levendige aanblik. Zagora is ook een stad waar joden en moslims in vrede door elkaar heen leven. Iets waar ze met recht trots op zijn.
De Marokkaanse Sahara bij Zagora
De stad ligt op zo’n 5u40 rijden van Marrakech, maar laat je niet afschrikken door de afstand. De rit naar Zagora voert door prachtige natuur en is op zichzelf al de moeite waard.
Het is aan te raden om hier een extra dag voor in te plannen. Er is langs de route door de Draa Vallei van alles te zien, zoals de eeuwenoude kasbah’s in Aīt Ben Haddou en Ouarzazate.
Individuele reizen
1. Dadelproducenten van Marokko
De Draa vallei strekt zich van Agdz tot aan M'Hamid. Hoewel Draa zich laat vertalen naar 'maïs', wordt er maar relatief weinig maïs geteeld. De Draa vallei typeert zich eerder door een ontelbaar aantal dadelpalmen. Tachtig procent van de Marokkaanse dadelproductie vindt hier plaats. De groene palmbossen liggen in het dal van de vallei en vormen een sterk contrast met de gortdroge hoger gelegen delen van de vallei.
Helaas zijn in de vallei ook de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar. Door een gebrek aan noemenswaardige regenval in de afgelopen vijf jaar, hebben veel dadelboeren moeite om de soms wel 150 jaar oude palmen in leven te houden. Gelukkig weten steeds meer boeren door middel van putten en pompen de oase groen te houden.
2. Oases van de Draa vallei
De groene oases in de Draa vallei lenen zich uitstekend als rustoord. Waar grote Marokkaanse steden zoals Marrakesh bol staan van de indrukken en de prikkels, kun je hier volledig tot bijkomen van een reis. Onder de schaduw van een palmboom met een versgeperst vruchtensapje of een cocktail, krijgt "genieten" een nieuwe definitie.
Door het diverse aanbod kun je in Zagora verblijven in bijvoorbeeld een klassieke Marokkaanse riad, een woestijncamping of een comfortabel resort.
Groepsreizen
3. Zandduinen bij M’Hamid
Voor de echte woestijnervaring moet men in M’Hamid zijn, op een uurtje rijden van Zagora. Hier lijkt de beschaving op te houden. De weg gaat niet meer verder en de enige mogelijkheid om dieper de woestijn in te gaan is per terreinwagen of kameel.
Op zo'n hoefdier is zeker aan te raden; in tegenstelling tot wat wij van tevoren hoorden, is een kamelenrit best wel comfortabel. Een zadel ligt om de bult heen, waardoor je er als het ware bovenop zit. Aan het zadel zit ook nog een soort stuurtje, waar je jezelf aan vast kan houden. Hierdoor zit je erg stabiel. Ook als de kameel gaat staan of weer gaat zitten, zit je als volleerd Berber op je dier.
Als je gaat overnachten in de woestijn zetten de Berbers of Imazighen ’s avonds een uitgebreid diner klaar. Een typische Marokkaanse soep, de allerbeste Tajine en de zoetste sinaasappels worden opgediend.
Ook wanneer de zon onder is, zit de sfeer er midden in de woestijn nog goed in. Live muziek wordt gespeeld op djembés en castagnetten en wie het ziet zitten, kan zich aan een danspasje wagen.
4. De Sahara, ‘s werelds beste plek om sterren te kijken
De woestijn in Marokko heeft meer te bieden dan de golvende zandduinen. Wanneer buiten de woestijnhitte is gereduceerd tot een zwoele zomeravond, fonkelen aan de donkere hemel een ontelbaar aantal sterren. Ook de Melkweg laat zich hier zien! Hier moet je rustig voor gaan zitten en in stilte van genieten. Wie er geen genoeg van kan krijgen kan zijn bed uit zijn tent halen en onder de sterrenhemel in slaap vallen.
Vergeet echter niet een wekkertje te zetten. Wie het maximale uit zijn woestijnbezoek wil halen, zorgt dat hij tien minuten voor zonsopkomst bovenop de hoogste zandduin zit om van de zonsopkomst te genieten!
Na een heerlijk ontbijt staan de kamelen alweer klaar en is het tijd om de woestijn uit te trekken voordat het onherbergzaam heet wordt.
Een overnachting in de woestijn vliegt voorbij, maar zal voor altijd in het geheugen gegrift blijven staan.
Eén van de bouwstenen van Riksja Travel
Deze reis werd mogelijk gemaakt door Riksja Travel en wordt door hen aangeboden als Bouwsteen; de reisorganisatie biedt naast volledig georganiseerde individuele reizen ook deze modules aan. Het zijn meerdaagse pakketten van overnachtingen en excursies, die in samenwerking met lokale partners zijn samengesteld. Ideaal als je niet aan een georganiseerde reis of groep vast wil zitten, maar wel de minder bekende plekken wilt ontdekken!
Spoedcursus in het Berberbestaan
Wie wil overleven in dit onherbergzame gebied, zal een aantal essentiële vaardigheden moeten bezitten. Om niet op dag één al leeg geklopt te worden, is onderhandelen heel belangrijk. In de soeks, de typische Marokkaanse marktjes, vragen verkopers de hoofdprijs. Zeker bij het zien van onwetende toeristen.
Onderhandelen betekent dat je allebei water bij de wijn moet doen. Dat betekent dat jouw eerste bod ook nog wat onderhandelingsruimte moet overlaten. Mik bijvoorbeeld op de helft van de prijs door slechts een kwart van de prijs te bieden. Gelukkig hoeft niet overal over onderhandeld te worden. Eten, drinken, (auto)verhuur en overnachtingen hebben doorgaans een vaste prijs.