Ga naar content

Algerije

Het beeld van Algerije bestaat voor voor velen uit knarsend zand tussen de kiezen en door de zon gestoofde kale rots. Maar dit op één na grootste land van Afrika biedt veel meer op gebied van natuur. Naturescanner neemt je graag mee voor een eerste kennismaking en geeft tips voor een geslaagde natuurreis naar Algerije.

Reis Algerije

Wat te verwachten van een rondreis? Een reis naar Algerije onderga je meestal als woestijnreis. Vervoer bestaat uit kamelen of jeeps. Met kamelen trek je door de woestijn, onder begeleiding van de nomadische Touaregs. Je verkent het prachtige Hoggar gebergte met haar bizarre rotsformaties. Vanaf de Assekrem zie je hoe de zon verdwijnt achter de Sahara bij zonsondergang. Met jeeps kan je plekken bereiken waar je moeilijk kan komen met kamelen, zoals de woestijn in het oosten van Algerije, die zelfs voor kamelen te heet is.

Mooiste plekken Algerije

Wat zijn de mooiste gebieden van Algerije, wat heeft de natuur te bieden? Een betoverende woestijn en verrassend mooie bergen in het Hoggar gebergte, maar er zijn ook nog leuke natuurgebieden te ontdekken. De mooiste plekjes in de natuur op een rij:

1. Djebel Babor Nature Reserve

Vanaf de Hoge Atlas en het Rifgebergte loopt een bergketen langs de rand van het Afrikaanse continent. In Algerije wordt dit gebied La Petite Kabylie genoemd met de rots (djebel) van Babor (2004 meter) als hoogste punt. Noordwestelijk van Constantine is dit de meest oostelijke plaats waar uitgekeken kan worden naar Barbarijse makaken. De bekende, staartloze, apen uit Gibraltar leven hier in een halfopen gebied met vooral Algerijnse zilversparren. Vogelaars komen hier naar toe voor de uiterst zeldzame Algerijnse boomklever. Beide soorten komen ook voor in het nationale park Taza, gelegen op de noordhelling van la Petite Kabylie en doorlopend tot het strand van de Middellandse Zee.

2. El Kala

Een totaal ander beeld van Algerije biedt het gebied tussen de kustplaats Annaba en de Tunesische grens. Lagunes, meren en duinen vormen een uniek landschap dat internationaal erkend wordt als belangrijk vogelgebied. Lac Tonga en de lagunes rond El Kala zijn de meest bekende locaties. Alle reigersoorten van Noord-Afrika komen hier voor.

3. Tlemcen National Park

In het noordwesten van Algerije ligt het Tlemcen National Park. Reizigers, maar ook de Algerijnse toeristische dienst, plaatsen Tlemcen altijd in de top drie van mooiste gebieden van Algerije: het is dus een natuurgebied dat je bezocht zou moeten hebben. Het is een streek met een ongekende variëteit. Watervallen als de Cascades d'El Ourit, druipsteengrotten bij Beni Add en de uitgestrekte bossen van Zariffet en Aïn Fezza nodigen uit om er meerdere dagen te blijven. Het Barbarijse edelhert zwerft hier nog rond. En voor het historische kader: midden in het nationale park liggen de resten van de oudste Algerijnse cultuur waaronder de moskee van Sidi Boumediène uit 739.

4. Tassili n'Ajjer

Voor een echte woestijnervaring moet je naar het zuiden van Algerije. Grint en zandduinen strekken zich uit tot ver voorbij de horizon. In het uiterste zuiden ligt echter een uniek landschap gedomineerd door vreemd geboetseerde zandsteenrotsen. Bogen, torens, forten en kastelen zijn uitgeslepen door de gierende Sahara wind. Woestijncypres en Myrtus nivellei (Saharan myrthe) kunnen hier uitgestrekte vegetaties vormen dankzij water wat vastgehouden wordt door de poreuse steen.

Natuur in Algerije
Deel op Pinterest

Maar het Tassili n'Ajjer Nationaal Park is vooral bekend geworden als venster op een tijd dat de Sahara nog bestond uit Mediterrane bossen. Duizenden jaren geleden hebben onbekende volkeren juist hier hun bijzondere wereld geschilderd. Rijk aan groot wild maar ook vol van dreigende mystiek.

Wil je meer weten over reizen naar Afrika, bekijk dan onze informatie over de andere landen.
Beste reistijd Algerije: april, mei, september, oktober.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!