Hanwag Nazcat II GTX
Hanwag is een Duits outdoormerk, opgericht in 1921, dat kwalitatief goede berg- en wandelschoenen produceert. Alle schoenen worden in Europa gemaakt, waardoor er met het oog op duurzaamheid gekozen kan worden voor korte transportafstanden. De schoenen worden vervaardigd met hoogwaardige materialen, zoals leer afkomstig van koeien die biologisch worden gehouden. De binnenzool en veters worden gemaakt van gerecycled materiaal.
Nazcat II GTX getest
Reporter Peter mocht de Hanwag Nazcat II GTX testen, heren wandelschoenen geschikt voor lange afstandswandelingen en meerdaagse trekkings. Eigenschappen zijn: waterdicht en ademend dankzij het GORE-TEX membraan, stevige Vibram Fuoraska zool met een profiel van 6,5 mm diepte en veel grip door de geprononceerde hak.
1. Pasvorm en uiterlijk
Als ik de bergschoenen uit de doos haal, valt mij gelijk op dat deze relatief licht aanvoelen. Aanmerkelijk lichter dan mijn vorige bergschoenen en als ik het opzoek blijken ze 1.500 gram per paar te wegen. Op het eerste gezicht doet dat niet af aan de stevigheid en kwaliteit. De schoenen zijn gemaakt van hoogwaardig leer en hebben een stootrand, zodat ik straks tijdens mijn geplande wandelvakantie in Noorwegen ook gerust over rotsen en stenen kan klauteren, zonder meteen de schoenen te beschadigen.
De kleur is mokkabruin, een mooie natuurlijke kleur met een stoere uitstraling. De wandelschoenen vallen in categorie B/C met een hoge schacht, die goede steun geeft aan de enkels. Als ik de schoenen aantrek, dan voel ik dat ze ruim vallen voor mijn maat 43. Met dikke wandelsokken zitten ze goed, maar ik ontdek ook dat ik de veters echt strak moet aantrekken om niet te schuiven bij de hiel, waar ik best veel ruimte heb.
De 2-zone veterbinding met klemhaken is hier zeer behulpzaam bij. Eerst trek ik het gedeelte boven mijn tenen goed strak, vervolgens strik ik het bovenste deel en trek dit stevig aan. Het enige wat ik mis is een haakje op de tong van de schoen, die je mee kunt nemen tijdens het strikken, zodat de tong goed gefixeerd blijft. Maar ik verwacht niet dat dit veel problemen gaat geven.
De binnenzool is uitneembaar, zodat er ruimte is voor je eigen (steun)zolen. Ik draag er graag gelzolen in voor meer demping.
2. Comfort
Ik test de wandelschoenen op een dag na veel regen op een landgoed bij mij in de buurt. Tijdens een wandeling in de bergen kan ik pas echt de stevigheid en grip beoordelen, maar ik merk nu al wel dat de schoenen perfect waterdicht zijn. Ik waad door het overgelopen pad heen en mag van mijn vrouw even lekker in de plassen stampen om dit goed te testen...
Aan het einde heb ik nog steeds droge sokken. Druppeltjes glijden meteen weer van het leer af en de naden laten ook geen vocht door.
De schoenen lopen soepel en niet zwaar, wat heel fijn is vanwege de afstanden die ik meestal op een dag loop (rond de 20 km). Ik test even het kleine bergje op het landgoed en voel dat ik veel grip heb met het diepe profiel. Rondom de enkel en op de wreef zitten stukken soepel materiaal, waardoor ik mijn voeten zeker goed kan bewegen in de schoenen. Het voorste stuk van de schoen buigt wat mee als ik alleen op mijn tenen ga staan en geeft minimale druk op mijn wreef, wat normaal is voor deze categorie wandelschoenen.
Conclusie
Na een eerste wandeling in eigen land ben ik zeer tevreden over de bergschoenen van Hanwag. Ze zijn stevig, maar lopen soepel en licht. Tijdens mijn eerstvolgende bergvakantie moet blijken hoe ze zich daar houden.
Dit paar schoenen van Hanwag werd Peter aangeboden om een eerlijke review te schrijven.