Bacalar
Mexico - Weg van de massatoeristen aan de Riviera Maya, in het onontdekte zuiden van het schiereiland Yucatan, ligt een van de mooiste plekken in het land. Wij verbleven enkele dagen in Bacalar tijdens onze rondreis met Riksja Family.
We werden zo verliefd op deze plek dat het een reden op zich zou zijn om nog eens terug te keren naar Mexico. Bij Riksja Travel kan je een losse bouwsteen of een volledig samengestelde rondreis langs deze plek boeken. Ik zou zeker aanbevelen om een dagje langer te blijven om volop te kunnen genieten van deze mooie plek!
Bacalar lagune
De lagune van Bacalar is niet te omschrijven zo mooi. De lagune is in feite een langgerekt meer. De kleuren zijn te danken aan bepaalde algen en het witte zand waarmee de bodem is bedekt. Dat er zoveel verschillende tinten zijn, dat komt ook door de diepteverschillen in het water.
Omdat de diepte wel eens heel abrupt wijzigt, gaat kraakhelder water soms over in een azuur- of donkerblauwe kleur. Vanuit de lucht geeft dit prachtige kleurcontrasten, maar ook op het water is het echt genieten van de schitterende kleurschakeringen.
Mooiste plekken en activiteiten
Hoewel een boekje lezen in de hangmat bij het water of een heerlijk diner onder het rieten dak van het restaurant niet snel gaan vervelen, is het zeker ook leuk om er op uit te trekken in Bacalar. Vooral een kajaktocht of boottocht naar de blauwe lagune mag je eigenlijk niet missen tijdens je bezoek.
1. Boottocht in Bacalar
Al in de vroege ochtend ligt de schipper klaar met zijn bootje bij de steiger van het hotel. Bacalar is net als Rio Lagartos nog kleinschalig en je kan hier met wat geluk nog je eigen boot met schipper hebben. Niet zoals op Cozumel, waar je met 25 andere toeristen in een boot wordt geduwd. Wij hebben een motorbootje, maar ook een zeilboot is een optie.
Tijdens de boottocht vaar je langs drie cenotes; Cenote Esmeralda, Cenote Azul, Cenote Cocalito. Verwacht hier geen grotten met stalagmieten en weelderige begroeiing er omheen zoals elders in Yucatan. De cenotes zijn hier diepe holen in de zeebodem. De kleur van de zee laat duidelijk zien waar deze zich bevinden. Daar waar het water licht azuurblauw is, is de bodem van de lagune slechts een meter diep. Een duidelijke lijn duidt op een plotse loodrechte wand in de diepte. Cenote Esmeralda is de grootste van de drie en is maar liefst 70 meter diep.
Op internet vind je idyllische plaatjes van cenote Cocalitos, met hangmatten in het water. Tijdens onze vakantie hebben we dit niet gezien. Wel een bijzonder natuurfenomeen, de stromatolieten. Dit zijn afzettingen, net als stalagmieten, maar dan in een paddenstoelvorm.
De boot vaart vervolgens richting de lagune. De lichtblauwe kleur lijkt ons op te zuigen en het voelt onaards aan om op dit water te varen. De kapitein gooit het anker uit, waarna we een half uur de tijd krijgen om te zwemmen, snorkelen of foto’s te maken. Een lastige keuze, want we willen het allemaal doen en liefst ook een stukje de lagune in zwemmen. Daar is helaas weinig tijd voor.
De met graffiti bespoten boot die hier ligt, was volgens onze kapitein ooit bedoeld om een restaurant of bar aan te leggen. Toevallig hebben we een gelijkaardig iets onlangs op Aruba gezien.
Het snorkelen is niet heel interessant, er zitten wel wat zoetwatervissen, vooral rond de mangrovewortels, maar niet veel. De kostbare tijd besteden we dus vooral aan dronen en fotograferen, onze zoon vermaakt zich met koprollen onder water.
Na de zwempret vaart de boot verder door de mangrovegebieden, langs een beschermd natuurgebied en tot slot langs het vogeleiland. Hier nestelen vele bijzondere soorten. Sommigen het hele jaar door, anderen, zoals de kaalkopooievaar (wood stork) komen hier slechts in bepaalde tijden van het jaar. We hadden al grote pootafdrukken in het witte zand gezien, later op de dag zagen we deze Amerikaanse waadvogels overvliegen, wat een prachtige beesten.
Zilverreigers proberen zich te verstoppen, doch hun spierwitte kleur contrasteert te fel met het groene gebladerte en verraadt hun aanwezigheid. Aalscholvers zijn minder schuw en drogen hun veren op houten palen, op enkele luttele meters van onze boot. Even later laten ook de zilverreigers zich beter zien en lijken ze te dansen in de lucht.
2. Suppen of kajakken in Bacalar
Bij de hotels vind je geen mooie zandstranden, wel is het lekker zwemmen in het meer en in het zwembad. Bij het water staan houten schommels, garant voor mooie Instagram foto's. Liefhebbers kunnen tevens kajakken of suppen. De kano's en kajaks zijn bij de meeste hotels gratis te gebruiken.
Wil je echter naar de blauwe lagune met de kajak, dan zal je een tocht met gids moeten boeken. Als we meer tijd hadden, zouden we dit zeker ook nog gedaan hebben. Lijkt me heel gaaf.
3. Vogels spotten
Tijdens een normale boottocht zie je allerlei soorten voorbij vliegen, maar voor de echte vogelliefhebber is ook een bird watching tour een aanrader. Je vaart naar de beste plekken om vogels te zien. Zorg zeker voor een goede verrekijker of camera, want er komt van alles voorbij: aalscholvers, kaalkopooievaars, fregatvogels, zilverreigers en andere reigersoorten.
Ook op het vasteland is er een grote verscheidenheid aan vogels waar te nemen. Grote gieren cirkelen in de lucht, terwijl zwaluwen spelen boven het water. Op de grond en tussen de struiken zie en hoor je vele andere soorten. Tussen de dakpannen weerklinkt het gekir van bijzondere duifjes.
4. Bacalar dorp
Het dorpje Bacalar stelt niet veel voor, maar toch is het wel leuk om er even rond te struinen. Het telt ca. 10.000 inwoners en heeft een lange, veelzijdige geschiedenis. Lang geleden was dit een Mayanederzetting, maar met de komst van de kolonisten is dit veranderd. Lange tijd hebben Engelse piraten de plaats bezet gehouden. Niet de meest vervelende plek om rond te hangen.
Een Spaans fort domineert sinds halverwege de 18e eeuw de kust. Het bolwerk is decennia lang in handen geweest van de Mayarebellen en pas sinds begin 20e eeuw weer in handen van de regering.
Van de roerige geschiedenis is nu niet veel meer te zien. Alleen de prehistorisch uitziende leguanen die zich opwarmen op de verroeste kanonnen laten je even in een ander tijdperk wanen.
In de straten van Bacalar passeren we het ene na het andere winkeltje met sandalen. Blijkbaar gewild schoeisel hier! Onze zoon mag een setje uitkiezen, dat later tijdens de reis helaas al uit elkaar valt. Toch niet het meest kwalitatieve schoeisel blijkbaar. Maar dat kan onze pret niet bederven, we hebben enorm genoten van ons verblijf in Bacalar.
Tip: vanaf Bacalar kan je makkelijk doorreizen naar Belize. Leuk om zo een rondreis te combineren met dit andere ongerepte land. Blijf je in Mexico, dan kan je vanaf deze plek naar Calakmul in het westen of naar de kust in het oosten van Yucatan, waar naast de toeristische plaatsen Tulum, Playa del Carmen en Cancun, nog vele leuke en minder toeristische plekjes te vinden zijn.