Wandelen in Bhutan
Bhutan reistips - Een enorm deel van het landoppervlak van Bhutan is met geen enkele weg te bereiken, maar alleen met eeuwenoude wandelpaden. In dit land valt daarom nog zoveel te voet te ontdekken. Wellicht zijn dit wel ’s werelds best bewaarde en minst betreden landschappen. De paden die ooit zijn ontstaan om de verschillende dorpen en valleien met elkaar te verbinden en waar vandaag de dag nog steeds lastdieren zoals paarden of yaks over sloffen, lenen zich prima voor verkenning te voet.
Tijdens een trektocht in Bhutan kan je de tijd nemen voor een praatje in een dorpje (vaak maar een stuk of vijf huizen) en zie je goed hoe de mensen leven. Hier leer je het land echt kennen en kom je in contact met het leven op het platteland.
Wandelingen en trektochten in Bhutan
Er zijn zeer gevarieerde mogelijkheden om te wandelen in Bhutan: van eenvoudige dagwandelingen van een paar uurtjes tot meerdaagse trektochten door tropische bossen en langs dorpen, tot pittige trekkings op hoogte. De mogelijkheden zijn eindeloos. Mieke van PANGEA Travel geeft ons een aantal tips en vertelt ons meer over de mooiste trektochten van Bhutan:
1. Tigers Nest en Bumdra Trek
De bekendste tocht is natuurlijk die naar het Tigers Nest, ook wel Taktsang. Gemiddeld genomen loopt men in 2 uur omhoog. De afdaling gaat iets sneller. Maar wist je dat er ook een andere manier is om het Tigers Nest te benaderen? Via een tweedaagse trekking kom je van bóvenaf bij het Tigers Nest aan. Dit heet de Bumdra Trek, vernoemd naar het klooster waarbij na de eerste wandeldag wordt gekampeerd in een permanent kamp (met eenvoudige douche en toilet).
2. Druk Path
Nog zo’n klassieker: Druk Path, het 'donderpad'. Via een eeuwenoud muildierpad loopt deze route in 5 à 6 dagen van Paro naar de hoofdstad Thimphu. In omgekeerde volgorde is de route ook mogelijk, want dat maakt voor de hoogteopbouw niet uit. De eerste en de laatste dag heb je aardig wat hoogtemeters te overbruggen, maar de overige dagen zijn niet bijzonder lang qua afstand of wandelduur.
De hoogte is echter wel een factor om rekening mee te houden, want de hoogste pas die je oversteekt ligt op 4235 meter. We adviseren daarom altijd om trekkings op hoogte pas aan het einde van een reis te doen, om de kans te vergroten dat je goed gewend bent aan de hoogte. Vraag deze wandelreis aan bij PANGEA Travel.
3. Mera-Sakteng
Een trekking in het weinig bezochte oosten van Bhutan. Hier tref je de bijzondere cultuur van de nomadische Brokpa, en bovendien een natuurgebied dat als enige ter wereld onder andere tot doel heeft het leefgebied van de Yeti (de Verschrikkelijke Sneeuwman) te beschermen. Hij is er nog niet aangetroffen, maar wat niet is, kan nog komen.
4. Snowman trek
De pittigste trekking die in Bhutan kan worden gelopen. Deze trekking duurt meer dan 3 weken en voert helemaal langs de noordgrens, met overnachtingen boven de 5000m.
5. Nabji Khorpu
Zoek je een meerdaagse tocht, maar niet op al te grote hoogte? Dan is de meerdaagse Nabji Khorpu trek wellicht iets voor jou. Dit is een 6-daagse route in de buurt van Trongsa. De hele tocht ligt op ongeveer 1000-1500 meter hoogte. Vanwege de geringe hoogte en het mildere klimaat, is deze trekking bij uitstek geschikt voor de wintermaanden, oktober-april.
6. Bumthang Vallei
In de Bumthang vallei zijn meerdere meerdaagse tochten mogelijk, waarbij je niet alleen geniet van het landschap, maar ook veel dorpjes en kloosters op de route treft. Het is een ‘cultural trek’.
7. Jomolhari-Laya-Gasa
Verschillende routes/etappes zijn mogelijk in het gebied bij de Himalayapiek Jomolhari (7326 m) en Laya-Gasa. Een einde in Gasa is prettig, omdat je hier de vermoeide spieren tot rust kunt laten komen in de natuurlijke warmwaterbronnen. De Jomolhari tocht wordt ook wel de Chomolhari trek genoemd.
Overnachten tijdens een trekking in Bhutan
Er zijn verschillende manieren om te overnachten tijdens wandelingen/trekkings:
Hotels/pensions/guesthouses - als je tijdens de wandelingen/trekkings in de buurt van 'de bewoonde wereld' blijft, kun je gewoon in een hotel of guesthouse verblijven.
Homestays - Het is een erg leuke, vaak zelfs verrijkende, ervaring om ook eens bij een Bhutaans gezin te overnachten in een echte farmhouse. Het zijn indrukwekkende gebouwen en vaak prachtig beschilderd. Hier overnacht je doorgaans in je eigen logeerkamer, op een matras op de grond. Doorgaans is er een toilet aanwezig, maar geen douche. Maar als je net als de Bhutanezen een traditioneel hotstonebath neemt, zal je die douche echt niet missen.
Kamperen (luxe variant) - Tijdens deze vorm van kamperen zijn er ruime tenten van zwaar katoen, waarin stretcher-bedjes staan, met matrassen. Ook is er een keukentent (met tafels en stoelen), en een toilettent. Je maakt gebruik van de diensten van een kok en koksmaatje.
Kamperen (lichte variant) - Wanneer de kampeerplaats niet met een gemotoriseerd voertuig bereikt kan worden, wordt er gekampeerd met lichter materiaal; kleinere lichtgewicht tenten met slaapmatjes. Ook hier is vaak wel een keukentent en een kok bij aanwezig. Het materiaal en de bagage worden vervoerd door paarden of yaks.
Praktisch
Als de overnachtingsplekken niet per auto bereikt kunnen worden, gaat de bagage op paarden of yaks mee. Dan is het verstandig om breekbare of waardevolle spullen achter te laten (om aan het einde van de trekking terug te ontvangen) omdat de dieren wel eens langs een boom of rotswand schampen.
Spullen die niet nat mogen worden kan je best even verpakken in plastic. Handige spullen om mee te nemen zijn: warme slaapzak (eventueel ook ter plekke te leen), petje of andere bescherming voor het hoofd, zonnebril, thermo-ondergoed (de nachten kunnen koud zijn), vette zalf zoals vaseline (tegen schrale wind), zonnebrandcrème, een zonnepaneeltje om batterijen op te laden (op de meeste routes zal er onderweg geen elektriciteit zijn).
Kosten van een trekking in Bhutan
De meeste wandelingen en treks zijn mogelijk zonder een toeslag ten opzichte van de dagprijs die in Bhutan aan bezoekers wordt gerekend. Je hebt immers je gids toch al bij je! Wel komt er een toeslag ten opzichte van de dagprijs als er extra kosten met de trekking gemoeid zijn, bijvoorbeeld als je overnacht in een luxe kampement. Hiervoor moeten zwaardere materialen worden aangevoerd door grotere voertuigen en is er meer staff aanwezig.