Ladakh
Natuurreis India - Het ruige landschap van Ladakh moet wel indruk maken op elke reiziger. De prachtige bergen en met sneeuw bedekte pieken, hier en daar een groene oase van terrasvormige velden, pittoreske dorpjes en oude kloosters bepalen het beeld tijdens een rondreis in Ladakh. De meeste avontuurlijke reizigers komen naar het gebied om te wandelen in Ladakh.
Reis naar Ladakh
De naam Ladakh komt uit het Tibetaans en betekent "land van bergpassen". Het is gelegen tussen de Himalaya en bergketens van het Karakoramgebergte en elke keer als je van de ene vallei naar de andere wil reizen moet je een hoge pas oversteken. De hoofdstad Leh ligt in de vallei van de rivier de Indus, die afkomstig is van het Tibetaanse Plateau.
Ladakh is niet zo heel groot en heeft maar een bevolking van ongeveer 250.000 mensen en is daarmee het minst bevolkte deel van India. Daarnaast is het het hoogst gelegen, het koudste en het droogste deel van India. De regenval is maar gering omdat de Himalaya de regen tijdens de regenperiode in India tegenhoudt.
Geschiedenis Ladakh
De cultuur, de taal, de kunst en de architectuur in Ladakh zijn voornamelijk Tibetaans. De heersers in Ladakh waren, totdat het in 1834 de onafhankelijkheid verloor, afstammelingen van de Tibetaanse Koninklijke familie. Nu is de bevolking vaak een mix van Tibetaanse en Indiase afkomst.
Eeuwenlang was Ladakh een belangrijke regio voor de handel tussen dit deel van India en Tibet maar mede dankzij de afgelegen ligging is het heel lang verborgen gebleven voor buitenlanders. Pas in 1974 is Ladakh door de Indiase regering geopend voor toeristen. Sindsdien wint een natuurreis naar Ladakh aan populariteit, vooral voor een trektocht of een avontuurlijke fietsvakantie.
Mooiste plekken in Ladakh
Wat zijn de mooiste plekjes in Ladakh en welke natuurgebieden of parken mag je niet missen? Naturescanner legt de focus op de natuur, maar hieronder hebben we ook enkele culturele bezienswaardigheden vernoemd, want cultuur en natuur gaan in Ladakh hand in hand.
1. Nubra vallei
In het noordoosten van Ladakh tref je prachtige natuur in de Nubra vallei. Deze nog vrij onbekende vallei leent zich uitstekend voor een meerdaagse trektocht. Het landschap bestaat uit mooie zandduinen, kloosters, kamelen en imposante granietbergen. Alvorens je aan een trekking begint kan je acclimatiseren in Leh, met haar rijke Boeddhistische cultuur.
2. Meren in Ladakh
Bijzonder fraai zijn de meren, Pangong Tso en Moriri Tso. Pangong Lake is een meer op de grens van Tibet en Jammu en Kasjmir in India. Het bevindt zich op ca. vijf uur rijden van Leh. Hoewel het een zoutwatermeer is, wordt het in de wintermaanden dermate koud dat het meer toch dichtvriest. het landschap is er adembenemend: de bruine bergen contrasteren prachten met het azuurblauwe meer en de donkerblauwe hemel.
Richting het zuiden ligt Moriri Lake of Tsomoriri, een meer in het Changthang gebied in Jammu en Kashmir. Het bevindt zich op een hoogte van 4.595 meter. Het meer is uitsluitend in de zomer te bereiken.
3. Hemis National Park
Het Hemis National Park in Ladakh kenmerkt zich door ruige, bijzonder mooie bergen. Deze zijn het leefgebied van het sneeuwluipaard en met gespecialiseerde natuurreizen organisaties en onder begeleiding van gidsen van het Snow Leopard Conservation kan je op zoek gaan naar dit prachtige roofdier. Voeg daar een grote verscheidenheid aan planten en dieren aan toe en maak kennis met de winterfestivals van de bergstammen.
Wandelen en fietsen in Ladakh
Om de natuur in Ladakh optimaal op te nemen kan je best de wandelschoenen aantrekken of op de fiets stappen. Diverse reisorganisaties bieden fietsvakanties en wandelreizen in Ladakh. Lees meer over fietsen in Ladakh en over wandelen in Ladakh.
Wildlife / dieren in Ladakh
De leefomstandigheden in Ladakh kunnen bar zijn. Temperaturen van -20 zijn in de winters geen uitzondering. Toch zijn er genoeg dieren in Ladakh die zich in deze extreme omstandigheden prima staande houden. Niet alleen leven er veel wilde geiten- en schapensoorten zoals de ibex, oerial en argali, ook wandelt de zeldzame sneeuwluipaard hier rond.
Andere bijzondere inwoners van Ladakh zijn de Tibetaanse wolf, de lynx, de rode vos, de Tibetaanse antilope en de yak. Je kunt dus fantastisch dieren spotten in Ladakh. Als je beesten wil kijken in dit ruige berggebied is de meest handige optie om mee te gaan op een georganiseerde reis.
Je gaat dan op pad met een gids die precies weet waar ze leven. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande rondreis om de bijzondere sneeuwluipaard te zien. Je hebt een grote kans om het dier te zien en jouw reis draagt bij aan de bescherming van de bedreigde sneeuwluipaarden.
Bereikbaarheid en beste reistijd Ladakh
Wat is de beste periode om te reizen naar Ladakh? Je kunt een reis naar Ladakh het best plannen tussen juni en midden oktober, dat is de beste reistijd. Je vindt er de Tibetaanse cultuur terug in de vele grotere en kleinere kloosters die Ladakh rijk is. Naast het ontdekken van de indrukwekkende cultuur kan je in Ladakh ook schitterende trektochten maken in de woeste natuur en fietsen over hoge passen of naar hooggelegen bergmeren.
Ladakh is met de auto te bereiken via de spectaculaire route van Delhi naar Shimla, Manali, Keylong, Sarchu en Leh of via een vlucht van Delhi naar Leh.
Accommodatietips
Tips voor een reis naar Ladakh
Breng zeker aan bezoek aan de stad Leh in de Indusvallei. Overige interessante bezienswaardigheden in Ladakh zijn de kloosters van Hemis en Thikse in de Indus vallei, de kloosters Shey, Lamayuru en Alchi, maar ook het Stok museum. Op gebied van natuur mag je zeker de prachtige Nubra vallei niet missen en ook de meren Pangong en Tso Moriri zijn bijzonder mooi.
De meest avontuurlijke reizigers kunnen zich wagen aan de trektocht van Lamayuru naar Chilling. En voor de bergbeklimmers: de beklimming van de berg Stok Kangri (6123 m). Een reis naar Ladakh wordt vrijwel altijd gecombineerd met een bezoek aan de steden Dharamsala, de thuisbasis van de Dalai Lama, en Amritsar, het spirituele centrum van de Sikh religie.