Wandelen in Wallis
Wallis - Wie wil wandelen tussen imposante 4.000-ers, die moet hier wezen! Het Zwitserse kanton Wallis heeft meer dan 1.500 wandelpaden tussen- en over hoge bergen, waarvan 91 langeafstandspaden en 28 pelgrimsroutes. Een keuze maken voor een wandelgebied is best lastig, dus we proberen je verder te helpen in het uitzoeken van mooie routes om te hiken.
Mooie wandelgebieden in Wallis
Doordat de bergen erg steil zijn, kunnen sommige wandelingen pittig zijn, maar de beloning in dit Zwitserse alpengebied is er wel naar. Tijdens een wandelvakantie in Wallis geniet je van schitterende natuur: groene bloemrijke alpenweiden, omringd door rotsachtige- en met eeuwige sneeuw bedekte toppen. Het is weliswaar een beetje drukker en meer toeristisch dan andere gebieden in Zwitserland, maar het is wel heel mooi. Een wandelreis kan je zelf regelen of van tevoren boeken bij een betrouwbare reisorganisatie. Een overzicht van mooiste wandelgebieden en wandelvakantie tips:
1. Wandelen bij de Matterhorn
Een van de hoogtepunten tijdens een wandelvakantie in Wallis is het wandelen met uitzicht op de Matterhorn. Deze piramidevormige, iconische berg staat garant voor de mooiste uitzichten. Uitvalsbasis voor de Matterhorn is het plaatsje Zermatt.
2. Wandelen in Val d'Herens
De Val d'Herens, in het Duits het Eringertal, is vernoemd naar de typische koeien die hier veel voorkomen. Dit is een van de meest idyllische valleien van het kanton Wallis. Het ligt tussen de Dent Blanche, de Grande Dixence dam en het Lac des Dix en Sion. De dorpen in de vallei hebben hun authentieke karakter behouden, met houten huizen en traditioneel geklede boeren.
Tijdens een wandeling in het dal is het mogelijk om steenbokken, gemzen of marmotten te zien. Typerend aan het gebied zijn ook de vele bergmeren, zoals het schitterende Lac Bleu en Lac de Louché. Trek je de hoogte in, hou dan rekening met sneeuwval in winter en voorjaar; vaak is het pas mogelijk vanaf eind juni om tot grote hoogte te wandelen.
3. Wandelen bij de Aletschgletsjer
De Walliser Alpen herbergen ook de beroemde Aletschgletsjer, die sinds 2002 is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Aletsch wordt gevoed door imposante bergen als de Eiger, de Jungfrau en de Mönch. Een wandeling over de ijstong is een onvergetelijke ervaring: je klimt langs geheimzinnige turquoise ijsspleten en passeert door smeltwater uitgesleten spoelgaten. Ook voor ervaren alpinisten en skiërs nog steeds een geliefde activiteit.
Wie minder avontuurlijk is kan het natuurwonder vanaf een uitkijkplaats of een wandelpad langs de zijlijn aanschouwen. Naast de gletsjer komen blauwe monnikskap en verschillende mossoorten voor, bewonder ze tijdens het wandelen over de aangelegde wandelpaden. Beukenbossen en dennenbossen vangen hier de alpenwind op. Vanuit het autovrije dorp Bettmeralp verken je op relatief eenvoudige wijze het overweldigende gebied rond de Aletschgletsjer; een aantal liften en bergbanen brengen je op de mooiste plekjes. Het uitzicht vanaf de Bettmerhorn is overweldigend mooi.
4. Wandelen bij Baltschieder
Bloggers Daniel en Anniek maakten een schitterende tocht in het Baltschiedertal. "Vanaf Choruderri (Stolleneingang Suonenwanderung) op zo’n 1.250 meter hoogte vertrekt de route naar de berghut Baltschiederklause SAC. Het is meteen genieten. Langs steile afgronden zijn smalle paadjes waar de waterkanalen doorheen stromen. Hoogtevrees is hier geen handige eigenschap.
Het dal is in de eerste 5 kilometer erg smal. Hierdoor komt er maar enkele uren zonlicht per dag. Dit maakt ook dat de wandeling door het dal erg bijzonder is qua vegetatie. Tijdens het rustige klimmen kom je in september nog vele voorjaarsbloeiers tegen die in andere dalen al lang zijn uitgebloeid. Tegelijkertijd begint de herfst hier ook al zichtbaar te worden. De berken verliezen hun blad en de lariksen hun naalden. Dat het dal weinig zon krijgt, wordt bevestigd doordat er al op 1.300 meter grote sneeuwplakkaten voorkomen. De eerste 6 kilometer lopen we dan ook heerlijk in de schaduw, terwijl het landschap steeds mooier wordt.
Dan is het klimmen geblazen. Nu het dal wijder wordt en de zon meer kans krijgt zie je weer een ander seizoen. Op de steile lange klim staat de hei volop in bloei en hangen de bosbessen struiken vol met rijpe bosbessen. Maar ook hier beginnen de herfstkleuren al zichtbaar te worden. We komen enkele groepen wandelaars tegen die de afdaling van de wandeling doen na een overnachting in de hut. Verder is het hier heerlijk rustig.
Op Zo’n 2.100 meter verandert het landschap in een prachtig ruig alpine landschap. Tussen de rotsen zijn nog veel bloeiende bloemen te vinden. In het dal stroomt water dat van de vele gletsjers in de bergen rondom het dal is gesmolten. De klim naar de hut bedraagt nog zo’n 600 hoogtemeters in de volle zon. Maar het landschap is zo adembenemend mooi, dat dit geen enkele moeite kost.
Boven bij de hut is het uitzicht fantastisch; watervallen en gletsjers bepalen hier het beeld. Een heerlijk gekoeld drankje en een echte Zwitserse Raclette en we zijn klaar voor de terugreis. Deze gaat over dezelfde weg terug. Alleen de laatste 1.600 meter nemen we de route door de tunnel die is uitgehakt om het irrigatiewater uit de bergen naar de landbouwgronden te laten stromen. Lekker koel en een leuk laatste stuk van deze wandeling.
Eindresultaat: 24,5 kilometer, 1550 hoogtemeters en vermoeide benen."
5. Wandelen in het Lötschental
Een van de mooiste plekken om te wandelen in Wallis is het Lötschental. Dit dal is het uitgangspunt van talloze bergtochten door een oorspronkelijk landschap. Het tot het Jungfrau-Aletsch behorende dal, dat zo’n 200 kilometer aan wandelroutes kent, is eveneens UNESCO-werelderfgoed.
6. Val d'Anniviers
De Val d'Anniviers is een mooie dwarsvallei van de Rhône en een perfecte wandelbestemming. Wandel langs gletsjertongen en de met sneeuw bedekte bergtoppen van het Dent Blanche massief. Aan de voet van de imposante bergen liggen vredige dorpen met karakteristieke houten huizen.
7. Wandelen in het Binntal
Het Binntal is een bijzonder wandelgebied in Wallis, met een geheel eigen karakter. Het dal is afgesloten van het Rhônedal door een nauwe, diepe kloof en een enorm verschil in hoogte. Hierdoor heeft het zijn eigen tradities en natuur behouden. De alpenvallei werd reeds in de jaren '60 een beschermd wandelgebied vanwege de vele mooie bloemen en mineralen die hier voorkomen. Uitvalsbasis is het gelijknamige plaatsje Binn, waarvandaan je prachtige dagtochten kan maken. SNP Natuurreizen organiseert hier een wandelvakantie.
8. Wandelen bij de Simplonpas
De Simplonpas vormt de overgang van het Rhônedal in Wallis met de Val d'Ossola in Italië. Het is een van de mooiste bergpassen in Europa, die ook in de winter open blijft. Het standbeeld van een adelaar, een herinnering aan de inzet van het Zwitserse leger in WOII, waakt over de pas. Vanaf de parkeerplaats voeren diverse wandelroutes door het mooie omliggende landschap, waaronder de route naar de Kaltwassergletsjer.
Wandelvakantie in Wallis
Er worden leuke georganiseerde wandelvakanties in Wallis aangeboden door verscheidene reisorganisaties. Maar het gebied leent zich ook prima om er zelf op uit te trekken. Op Interhome vind je bijvoorbeeld een ruime keuze aan vakantiehuizen in Wallis, die een prima uitvalsbasis vormen om de bergen in te trekken.
Tips voor jouw wandelvakantie
Als lid van de NKBV geniet je van allerlei voordelen m.b.t. jouw klim- en bergsportactiviteiten. Zo profiteer je van korting (tot 50%) op je overnachting in berghutten en een voordelige en uitgebreide reisverzekering. Daarnaast vind je op hun site allerlei informatie over veilig reizen in de bergen.
Als NKBV-lid draag je daarnaast jaarlijks bij aan het zogeheten Gegenrecht Fonds. Met het geld in dit fonds worden wandelpaden en hutten in de Alpen opgeknapt en duurzamer gemaakt.