Gran Canaria
Gran Canaria is het op één na grootste eiland van de Canarische eilandengroep. Hoewel natuurliefhebbers in eerste instantie vaak schrikken van de kassen en hotelbebouwing bij de zuid- en noordkust, heeft het binnenland verrassend mooie gebieden en natuur. Tijd dus om de aanraders en de mooiste plekken op Gran Canaria te ontdekken!
Natuur en landschap
Hoe is de natuur op Gran Canaria? De Canarische Eilanden zijn gevormd door talrijke vulkaanuitbarstingen, maar daar zal je weinig van merken tijdens een vakantie. Je kan nog enkele kraters bezoeken, maar op dit eiland zal je niet het verbrande landschap aantreffen zoals op Lanzarote.
Wel heeft het binnenland een ruig landschap voor je in petto. Op Gran Canaria vind je de hele wereld op één eiland, de lokale bevolking noemt het zelfs een "mini-continent". Bekijk ter inspiratie eens onze foto's om de veelzijdige natuur van het eiland te zien.
Vakantietips
Een tip voor vakanties in 2024: TUI vliegt nu ook vanaf Antwerpen naar Gran Canaria.
Vliegvakantie Gran Canaria
Mooiste plekken op Gran Canaria
Wat zijn de mooiste gebieden en welke plekjes moet je zeker zien tijdens een vakantie op Gran Canaria? Las Palmas is de hoofdstad van het Canarische Eiland. Het biedt gezellige terrasjes en pleintjes. De Plaza de Santa Ana, met de gotische Catedral de Canarias (begin van de 16de eeuw) vormt het middelpunt. Zodra je de stad verlaat, kom je al snel in een natuurrijke omgeving.
Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden:
1. Duinen van Maspalomas
In het uiterste zuiden kan je de brede duinen van Maspalomas in wandelen, of met je voeten in de zee een tocht maken tussen kust en duinen. Het is wel heel bijzonder om de duinen in te gaan.
Eens je je tussen de gele zandheuvels bevindt, waan je jezelf in de woestijn. Let wel op, je kan in dit gebied werkelijk verdwalen!
2. Wilde Westen van Europa - de canyons van Gran Canaria
In het centrale tot zuidelijke gedeelte van het eiland hebben prachtig uitgesleten dalen en kloven het uitzicht van een Amerikaans klovengebied. Het landschap is hier echt imposant: je voelt je helemaal in het Wilde Westen, ver weg van de toeristenmassa's enkele kilometers verderop.
Met de auto kan je mooie routes rijden, maar let wel op, sommige wegen zijn enkel geschikt voor 4WD (bijvoorbeeld de GC604) en mountainbikes. Ook de wandelaar komt hier aan zijn trekken. Diverse paden nodigen uit om te hiken in het onaardse landschap.
3. Roque Nublo
Voor een van de meest iconische bezienswaardigheden op Gran Canaria moet je je naar het hart van het eiland begeven. Hier bevindt zich, op 1.813 meter boven zeeniveau, een 80 meter hoge rotsformatie, de Roque Nublo, letterlijk vertaald "de wolkenrots".
De naam verbaast ons werkelijk niks, aangezien hij geheel in wolken is gehuld op het moment dat we aankomen. Gelukkig trekken de slierten weg, zodat we deze symbolische rots toch nog even kunnen aanschouwen. Bij goed weer geniet je hier van een prachtig uitzicht over het eiland.
Roque Nublo is ontstaan uit vulkanische activiteit en is een restant van de vroegere vulkanen die het eiland vormden. De rots bestaat voornamelijk uit basalt. Voor de inheemse bevolking, de Guanches, had deze rots een spirituele betekenis en werd het gezien als een heilige plek. Rondom de rots voeren diverse wandelpaden door het ruige landschap.
Er zijn verschillende routes, variërend in moeilijkheidsgraad. Het populairste pad leidt vanaf de parkeerplaats naar de rots, maar kijk zeker ook wat verder. Het gebied is rijk aan endemische planten en diersoorten.
4. Noorden van Gran Canaria
We zeiden het al, dit is een zeer veelzijdige vakantiebestemming! In het noorden van het eiland krijg je het gevoel dat je tijdens een warme zomerdag in de verwilderde Alpen vertoeft. De GC-2 vonden wij een van de mooiste routes om tijdens een rondrit op Gran Canaria te rijden. De natuur is zeer ruig.
Caldera de Bandama
5000 jaar geleden vond er in het noordoosten van Gran Canaria een enorme explosie plaats. De vulkaan Pico de Bandama barstte uit en tegenwoordig vind je hier de overblijfselen van de krater Caldera de Bandama. De kraterrand is 574 meter hoog en heeft een diameter van een kilometer. De krater zelf is 216 meter diep.
De krater is zeker een bezoekje waard. Je kunt deze het beste te voet verkennen, er loopt een korte route van 3 kilometer langs en door de krater. Onderweg heb je mooie uitzichten, zoals Mirador del Cornical, en kom je allerlei geologische en archeologische bijzonderheden tegen.
Vroeger was de vallei bewoond. De inheemse bewoners hebben grotten uitgehouwen in één van de bergwanden, die zij als voorraadkamer gebruikten. Deze zijn nog steeds te zien en je wandelt er langs als je de route volgt. Onderin de vallei liggen wat vervallen huisjes van vroegere bewoners. Eén huisje wordt nog netjes gehouden, dat is het huis van de laatste kraterbewoner, die een aantal jaar geleden overleed.
In de vallei groeien allerlei soorten planten en bomen: van cactussen tot palmbomen en wilde olijfbomen. Je komt zelfs door een subtropisch bos in het noordoosten van de krater.
Hou er rekening mee dat je deze route niet op het heetst van de dag loopt. Je bent snel beneden, maar je moet ook weer omhoog en het pad naar boven is behoorlijk steil! Daarom kun je hier het beste vroeg in de ochtend of later in de middag lopen, zodat je minder last hebt van de brandende zon en de hitte.
5. Tamadaba natuurpark
In het westen/noordwesten van Gran Canaria ligt Parque Natural de Tamadaba, midden in een gebied dat tot biosfeerreservaat is uitgeroepen door UNESCO. Het natuurpark is ongeveer half zo groot als onze Veluwe en strekt zich uit van de kust tot aan de bergen verder in het binnenland.
In de vorige eeuw is er een deel herbeplant met de Canarische den, een dennensoort die goed bestand is tegen (bos)brand. Dankzij de dikke bast heeft deze den al verschillende bosbranden doorstaan. Heden ten dage vind je hier uitgestrekte dennenbossen, die tot de gezondste horen van de Canarische eilanden.
Het Tamadaba natuurpark biedt goede mogelijkheden om te wandelen en omdat het park zo groot is, heb je keuze genoeg uit de verschillende soorten landschappen waar je kunt hiken: door de dennenbossen, over de hoge bergtoppen of langs de ruige kust. Volop variatie mogelijk dus!
Bij Llanos de La Mimbre is een recreatieterrein waar je kunt kamperen (wel reserveren van tevoren) waar alle basisvoorzieningen aanwezig zijn. Het vormt een goede uitvalsbasis voor wandelingen en het ligt middenin de dennenbossen.
Hier vlakbij ligt ook Mirador de Llanos de La Mimbre, waar je een werkelijk schitterend uitzicht hebt op de westkant van het eiland en je de hoogste zeeklif van Gran Canaria kan zien liggen. Op heldere dagen zie je Tenerife liggen, waarbij je de Teide hoog boven de oceaan uit ziet steken. Het park is nog niet ten prooi gevallen aan het massatoerisme, waardoor je hier echt rust ervaart en in verbinding staat met de natuur.
6. Barranco de Guayadeque
In het oostelijk deel van Gran Canaria zijn er enkele indrukwekkende kloven te bezichtigen, het tropisch gevoel krijg je er gratis bij. Vanuit het plaatsje Aguimes kan je de vallei van de Barranco de Guayadeque inrijden. Een tien kilometer lange weg voert tussen steile rotswanden naar een eindpunt waar een restaurant uit de rotsen is gehouwen. Op de route kan je stoppen bij zeer oude rotswoningen (die tegenwoordig weer bewoond worden) en een interessant museum. Er zijn diverse wandelmogelijkheden in dit ravijn. Heel gaaf!
7. Puerto de Mogan
In het westen van Gran Canaria vind je het stuwmerengebied waarbij je je dan weer eerder in Zuid-Amerika waant. De kust is bijzonder ruw en heeft enkele mooie uitzichtpunten. In het zuidwesten is het plaatsje Puerto de Mogan de moeite om te bezoeken: witte en felgekleurde huisjes zijn versierd met heel veel bloemen en bij de vissershaven komt de vis zo van zee je bord op. Veel toeristen komen hier om te duiken. Toch schijnt de oostkust nog mooier te zijn onder water.
Actieve vakantie op Gran Canaria
Het hele jaar door kun je fijn fietsen, mountainbiken en wandelen in de natuur op Gran Canaria. Lees meer over fietsen op Gran Canaria, over wandelen op Gran Canaria en bekijk onze overige tips voor een actieve vakantie.
Overige bezienswaardigheden op Gran Canaria
Langs de meeste wegen wordt reclame gemaakt voor Aqualand en het Palmitos Park. Eerlijk, voor de kinderen is het leuk, maar verder is het pure afpersing. De entree is torenhoog, regelmatig zijn veel attracties gesloten en voor alles en nog wat moet je extra betalen. Er zijn op het eiland nog heel wat toeristische attracties, tours en excursies, zoals jeeptochten, een duikboot waarmee je echt onder water kan gaan, sportvissen, enz.
Vanuit de meeste hotels kan je tours en excursies boeken, een huurauto is in de meeste gevallen echter goedkoper. Voor een auto met all-inclusive garantie (zonder extra kosten) kan je best bij Sunny Cars boeken.
Weetjes - De geschiedenis Gran Canaria
Columbus maakte op zijn ontdekkingsreizen vaak een tussenstop op Gran Canaria. Zijn beeld pronkt dan ook op verscheidene plekken van het eiland. Afhankelijk van de bron zijn er verschillende legendes over de eerste bewoners van Gran Canaria terug te vinden. Zo spreekt men over een kruising tussen Afrikanen en "verloren gevaren" vikingen, die ervoor zorgden dat de eerste bewoning op de eilanden een feit was.
Sommige deskundigen spreken dan weer over een pre-islamitische nederzetting. Vast staat wel dat de naam van de Canarische eilanden afgeleid werd van het Latijnse woord Canis, wat hond betekent. Vroeger zouden de eilanden overbevolkt geweest zijn door roedels wilde honden. Vandaag de dag zijn deze uitgestorven.
Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door het Verkeersbureau van Gran Canaria en Turespaña.