Cultuur in Lleida
Lleida vakantie - Tijdens het Europese Jaar van Cultureel Erfgoed in Lleida was de slogan "Waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten". Wat zijn de voornaamste culturele bezienswaardigheden en evenementen in Lleida (vaak vertaald als Lerida in het Nederlands)? Het verkeersbureau vertelt ons meer over de culturele hoogtepunten:
1. Het Krijt tijdperk
In de Catalaanse provincie Lerida (Lleida) zijn er verscheidene plekken die ons meevoeren naar een ver verleden, het Krijt; bezoek het plaatsje Isona i Conca Dellà en ten oosten daarvan het plaatsje Coll de Nargó, waar je fossielen, pootafdrukken en eieren van dino's kan zien. De fossielen dateren van ca. zeventig miljoen jaar geleden, toen de majestueuze bergen nog niet gevormd waren en de voorlopers van de Pyreneeën nog een strand aan de Atlantische Oceaan waren.
2. Historische vondsten
In Lleida vind je op maar liefst 17 verschillende plaatsen nog rotstekeningen, die sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Daarnaast ontdekte men in de regio indrukwekkende archeologische overblijfselen van de Iberiërs (9de tot 2de eeuw v. Chr.), zoals het fort van Vilars de Arbeca, in het district van Les Garrigues.
3. Romaanse stijl
Zowel in de Pyreneeën als op de lagergelegen vlakten van Lleida vinden we prachtige voorbeelden van Romaanse architectuur; bijvoorbeeld de Kathedraal van La Seu d'Urgell en het portaal van de Santa Maria d'Agramunt kerk. Meest indrukwekkend is echter de architectuur in Vall de Boí, waar je op iets meer dan 200m² een waanzinnig aantal bijzondere kerken en kapelletjes vindt. Al deze mooie bouwwerken bevinden zich in of bij een mooi natuurpark, het Aigüestortes National Park. De Romaanse bouwstijl in de vallei figureert diverse keren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De winter is een goede periode om de Romaanse kunst en architectuur van Lleida te ontdekken, omdat je een culturele vakantie dan kan combineren met wintersport. Een andere leuke periode om het gebied te bezoeken is St. John's Day, wanneer de zomerzonnewende gevierd wordt. Op de kortste nacht van het jaar zigzagt een lijn van lichtjes over de horizon. Dit zijn de "Falles", brandende toortsen, waarmee de lokale bevolking de slechte geesten hoopt weg te drijven. Dit eeuwenoude festival staat op de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
De grote rijkdom aan cultuur in de provincie Lerida is ontstaan uit de veelzijdigheid van het gebied en het landschap, van de Pyreneeën tot de vlaktes in het zuiden en de vele rivieren daartussen. Daarnaast is er nog een bijzondere vallei, met haar eigen taal, geschiedenis en cultuur: de Val d'Aran. In dit kleine noordelijke gebied in Catalonië hebben alle Romaanse kerken een eigen stijl.
4. Kloosters, kerken en kastelen
De Seu Vella (oude kathedraal) in de stad Lleida dingt eveneens naar de status van Werelderfgoed en staat op het punt dit te bereiken. Dit gebouw, een hoogtepunt in West-Catalonië, werd ingewijd in 1278. Het is echter pas in de Gotische periode dat het zijn huidige uitstraling krijgt, door de bouw van een open klooster en de kenmerkende 60 meter hoge toren die over de stad waken. Het enige bouwwerk wat nog hoger dan de kathedraal staat is La Suda, het Kasteel van de Koning, dat dateert van Al-Andalus, de tijd dat de Moren de regio veroverden. Er zijn talrijke kastelen in de lokale districten van Lerida. In de hoofdstad zelf vinden we Castell de Gardeny, waar tempeliers verbleven wanneer ze niet onderweg waren naar het Heilige Land.
Op meerdere plekken vind je overblijfselen van de grens die 1000 jaar geleden de gebieden van de Saracenen en Christenen van elkaar scheidden. Een van de mooiste voorbeelden daarvan is het Castell de Mur, dat prachtig opdoemt uit de mist bij het El Montsec rotsmassief.
5. Musea
De pareltjes van het gebied vind je terug in de musea van Lleida. Bijvoorbeeld in het Lleida Museum, waar je ingrediënten kan vinden van het oudst gedocumenteerd bier in Europa (10de eeuw voor Christus). In het Diocesan Museum van Urgell ligt het wereldberoemde Beatus van Liébana, een prachtig manuscript uit de 10de eeuw. Het Museum van La Noguera in Balaguer, is het enige museum in Catalonië over de Islamwereld.
Archeologie liefhebbers kunnen dan weer terecht in het Local District Museum van Urgell. Ook kan je hier informatie vinden over bijna vergeten periodes uit de geschiedenis, zoals de tragedie die zich afspeelde in de Joodse wijk van Tàrrega, die in 1348 aangevallen werd. Ook moeten we een ander uniek museum vermelden, een elektriciteitscentrale; het museum van Torre de Capdella was namelijk de eerste centrale in Catalonië, iets meer dan een eeuw geleden.
In het Ecomuseum van Esterri d'Àneu neem je een kijkje in het leven van de mensen in de Pyreneeën voor de komst van elektriciteit en toerisme. Totaal anders, maar ook erg leuk, is Espai Cultural dels Canals d'Urgell, in Mollerussa, waar je meer ontdekt over de tijd dat de omliggende akkers nog een droog, dor gebied vormden, bekend als de Devil's Pit.
6. Festivals en evenementen
Cultuur staat ook voor festivals en evenementen. Wanneer je op vakantie bent in Lerida, mis dan het Carnaval de Solsona niet. Een goed moment om ook het Grafmonument van Riner met haar indrukwekkende barok altaar te bezoeken. In de maand juli evenaart niets een duik in het water na wildwatervaren op de Noguera Pallaresa rivier. In vroegere tijden werd hout vanaf de Pyreneeën getransporteerd via deze rivier, vandaag de dag is raften hier de leukste activiteit.
Van alle activiteiten krijg je honger en dan is een aanrader het zeer populaire "Aplec del Caragol", het slakkenfeest in Lerida. Ook interessant; ieder jaar in september verandert Fira Tàrrega de gelijknamige stad in Urgell in een enorm podium. Op elke straathoek van Tàrrega is dan theater. In Lleida stad vindt ook de jaarlijkse Puppet Fair plaats, een uniek evenement met allerlei poppen en marionetten. De stad onthaalt ook het Festival of Latin American Cinema of Catalonia. In de zomer verschuiven de festivals naar de Pyreneeën, met onder meer het bekende Festival of Ancient Music.