Duiken bij Tenerife
Actieve reis Tenerife - Het landschap van Tenerife is boven water al betoverend mooi, maar neem een kijkje onder water en je raakt nog meer in de ban van het eiland. Vulkanische structuren hebben de meest bijzondere onderwater bouwwerken gecreëerd en de vele zeedieren maken het idyllische plaatje helemaal af. Gekleurde visjes, schildpadden en misschien wel een dolfijn kruisen jouw pad. Wat zijn de beste duikspots van Tenerife en waar kan je de meest indrukwekkende zeedieren zien? Wij vertellen het je!
Duikvakantie Tenerife
Een duikreis naar Tenerife is geweldig! Maar hoe regel je dit? Boek een vliegticket, kies mooie accommodaties uit en regel zelf je duikexcursies. Deze kan je ter plekke nog boeken, maar fijner is om het alvast te regelen. Dit kan bijvoorbeeld via Get Your Guide en AdventureTickets. Voor een fijne accommodatie kan je eens kijken bij onderstaande aanbieders:
Zeedieren Tenerife
De Atlantische Oceaan rond Tenerife bruist van het leven. Tijdens het duiken en snorkelen kom je dan ook allerlei bijzondere zeedieren tegen. Denk aan zeepaardjes, barracuda’s, mantaroggen, pijlstaartroggen, schildpadden, dolfijnen, murenen en walvissen. Tussen november en april heb je kans een heel bijzonder dier te zien: de zee-engel. Je komt niet alleen mooie dieren tegen, maar je zal ook versteld staan van de landschappen onder water. Met grotten, tunnels, vulkanische rotsformaties en kloven tot 50 meter diep verveelt de onderwaterwereld van Tenerife nooit! We vertellen je onderstaand waar je kans hebt op welke diersoorten en landschappen.
Mooiste duikplekken Tenerife
Aangezien Tenerife een eiland is, heb je overal stranden waar je jouw duik kan beginnen. Best lastig om de ideale duikplek voor jouw niveau en wensen uit te kiezen. Daarom zetten we de mooiste duik- en snorkelgebieden op een rij.
1. Duiken Costa Adeje
Langs deze kustlijn in het zuidwesten van het eiland vind je misschien wel de beste duikspots. Voor beginners is El Puertito de Armeñime een geweldige plek om te duiken en snorkelen. Deze kleine baai staat bekend als veilige duikplek omdat er vrijwel geen stroming is. Dat maakt het een goede plek om te duiken met het hele gezin. Bijzonder is dat je hier kan duiken met schildpadden. De indrukwekkende dieren zijn zo gewend aan duikers dat je ze van dichtbij kan bekijken. Zorg er wel voor dat je ze niet stoort, je bent ten slotte te gast in hun leefgebied. Daarnaast heb je kans om onder meer papegaaivissen en octopussen te zien.
2. Playa de los Gigantes
Bij aankomst op deze duikspot sta je gelijk al even met je mond open. Het strand is namelijk vernoemd naar de indrukwekkende steile rotskliffen van Los Gigantes die tot maar liefst 800 meter de hoogte in rijken. Geen slecht decor voor je duik dus! Het mooiste aan deze duiklocatie zijn nog wel de dieren die je hier kan zien. Als je altijd al graag met dolfijnen wilde zwemmen, maar dit niet doet uit ethische overwegingen is dit dé plek om te bezoeken.
Er worden regelmatig dolfijnen gespot die nieuwsgierig op de duikers afkomen. Misschien heb jij wel het geluk om een ontmoeting met zo'n prachtig dier mee te maken. Je hebt het hele jaar door kans ze hier te zien. Wees niet teleurgesteld als je geen dolfijnen ziet, want er is nog veel meer te zien onder water. Los Gigantes is tevens een toffe plek om te gaan kajakken in Tenerife en een goede plek voor een walvissafari.
3. Montaña Amarilla
Bij deze baai word je getrakteerd op een telkens veranderend onderwater landschap. Vulkanische riffen en enorme rotsen vormen het decor voor jouw duik. Glasoogbaarzen en murenen zijn enkele opvallende bewoners van het rif. Vanaf het moment dat je in het water springt waan je je even op een andere planeet.
4. La Rapadura
Ken je de bijzondere geometrische rotsformatie van de Giant's Causeway in Ierland? Een zelfde soort natuurfenomeen vind je onder water bij Tenerife. Vulkanische activiteit zorgde voor het ontstaan van een spectaculaire rotsformatie met zeshoekige zuilen. Het is een magische plek om te zijn. Dit is een duik voor de gevorderden, want het is erg technisch. Je duikt ten eerste al 25 meter diep en de duik kan alleen gemaakt worden bij ideale omstandigheden van stroming en getijden. Je komt hier niet voor de zeedieren; op wat zee-egels en juffertjes na zit er niet veel. Wel zijn de rotsen begroeid met koraal en sponzen. Al met al een bijzondere plek!
5. El Porís
Vanuit een knus vissersdorpje in het Zuidoosten van Tenerife spring je hier het water in voor een mooie en makkelijke duik. Wat je er tegenkomt? Rotsen die zijn bedekt met bruine en rode algen, zandbanken waar gevlekte buisalen en doornhaaien zitten en zeegrasbedden met zeepaardjes. Een interessante plek om langs te duiken is de quay wall waar murenen en garnalen leven. Ook leuk om te weten is dat er een aantal standbeelden onder water liggen. Wat extra gaaf is aan El Porís is dat je de mogelijkheid hebt om een nachtduik te maken.
6. Faro de Rasca
Op het meest zuidelijke puntje van het eiland staat de Rasca Vuurtoren. Op zo'n tien minuten varen van de vuurtoren ligt een prachtige duikspot. Wie daar de zee in duikt krijgt een kijkje in het verleden. Door het heldere water heen ontdek je ravijnen van duizenden jaren oud die zijn ontstaan door lavastromen. Het is een mooie plek voor ervaren duikers en ook onderwaterfotografen kunnen zich hier helemaal uitleven. Je zwemt hier tussen de scholen met vissen en ziet ondertussen kloven, bogen en tunnels in het landschap. Ook is dit het leefgebied van de barracuda, anemoon, zandduivel en kustbaardman.
7. La Catedral
La Catedral is het resultaat van een vulkanisch verleden. Lavastromen hebben hier flink hun best gedaan om een spectaculair bouwwerk neer te zetten. Het is een onderwater klif met bogen en kloven die dankzij de vormgeving net lijkt op een kathedraal. La Catedral ligt op 5 minuten rijden van Puerto del Cruz, in het Noorden van het eiland. Het bijzondere aan deze duikspot zijn de lichtstralen die door het ‘gebouw’ vallen. Prachtig voor onderwaterfotografie. Ook de zeekreeften, murenen en glasoogbaarzen zullen je een mooie duikervaring geven.
8. Palm Mar Wall
Duiken bij een 100 meter hoge klif, dat kan bij de Palm Mar Wall in het Zuiden van Tenerife. Het is een rustige duik met weinig stroming of deining. Je ankert op een plateau van een meter of zeven diep, waarna je geleidelijk verder afdaalt tot 24 meter.
Het heldere water - zicht is meestal > 40 meter - bruist hier van het leven. Je kan hier oog in oog komen te staan met hele scholen barracuda's, octopussen, murenen, groene en rode schildpadden en dolfijnen.
Tot voor kort waren hier visboerderijen waar de dolfijnen op af kwamen. Deze zijn gestopt, waardoor de kans op dolfijnen kleiner geworden is.
9. Wrakduiken Tenerife
Ben jij fan van wrakduiken? Ook dat kan op Tenerife, de meest indrukwekkende:
- El Condesito - Ligt op 20 meter diepte in een onderzeese kloof. Bewoners zijn: octopussen, barracuda’s, trompetvissen en inktvissen. Dankzij het heldere water kan je het wrak ook zien tijdens het snorkelen.
- El Penón bij Tabaiba - Duik met gematigde moeilijkheidsgraad, het wrak ligt op 32 meter diepte en is opzettelijk in zee gelegd om een kunstmatig rif te creëren en dieren aan te trekken. Met succes, want er leven poliepen, octopussen, murenen, trompetvissen en barracuda’s.
- El Meridian - Gebruikt in WO II en daarna als boot voor walvissafari's op Tenerife. Het is goed bewaard gebleven en lijkt een beetje op een piratenschip. Met geluk zwemmen dolfijnen, roggen en haaien rond het wrak. Deze duik is niet geschikt voor beginners. Om het wrak te zien vaar je eerst 40 minuten vanaf Costa Adeje.
- Vliegtuigwrak DC 3 - Rond het wrak leven zeeslakken, adelaarsroggen en trevally vissen, maar je komt vooral voor het wrak zelf, dat nog grotendeels intact is. De propellers, de motoren en de vleugels zijn te zien.
Wanneer kan je duiken op Tenerife?
Dankzij het milde klimaat is duiken het hele jaar erg fijn en mooi op Tenerife. In de winter daalt de watertemperatuur niet onder de 18 graden en in de zomers wordt het niet warmer dan 23 graden. De perfecte omstandigheden voor een duik. Ook het zicht onder water is het hele jaar door goed met 10 tot 30 meter. Let er wel op dat de condities in het Zuiden beter zijn dan in het Noorden van het eiland.
TIP; Bekijk ook eens onze tips voor duiken El Hierro.