Planten in Slovenie
Natuurvakantie in Slovenië - Rust, ruimte, weidse bossen en mooie bergen. Deze elementen in combinatie met verschillende klimaatzones zorgen in Slovenië voor een zeer rijke diversiteit aan natuur. Hier grenzen de grote regio's van centraal Europa aan elkaar en vind je de typische dieren en planten van zowel de Alpen, het Dinarische gebergte en het gebied ten noorden van de Middellandse Zee.
Bloemen in Slovenië
Winters kunnen in Slovenië koud en lang zijn, met op sommige plaatsen maandenlange sneeuw. Wanneer het voorjaar dan eindelijk aanbreekt, ontwaakt de hele vegetatie in een keer. Het bos en de hooilanden staan vol vroege voorjaarsbloemen, waarvan win er veel als tuinplanten kennen, maar die hier in het wild voorkomen: sneeuwklokjes, kerstrozen, krokussen en op sommige plaatsen prachtige witte narcissen! Kort daarna beginnen andere soorten te bloeien waardoor in mei en juni veel hooilanden veranderen in bloementapijten. In het laagland, waar de landbouw het meest intensief is, vinden we de minst soortenrijke vegetaties. Op hellingen zijn de hooilanden meestal onbemest en roepen herinneringen op aan de Limburgse kalkgraslanden, maar dan (nog) soortenrijker. Tussen al die bloemen vallen de wilde orchideeën en lelies op. De beste tijd om bloemen te zien is mei en de eerste helft van juni. In deze tijd organiseerd Instituut Symbiosis een orchideeënexcursie naar zuid-Slovenië.
Bossen in Slovenië
Het bos is in Slovenië vrij toegankelijk en je mag ook van de paden af. Houd er wel rekening mee dat het niet makkelijk is om je te oriënteren in een heuvelachtig gebied en dat het bos erg uitgestrekt is: in feite loopt het ononderbroken door van Slovenië naar de zuidelijke Balkanlanden. Bossen in Slovenië zijn voor een groot deel particulier eigendom en worden extensief gebruikt voor houtproductie. Ondanks dat, is het erg natuurlijk, met een soortenrijke ondergroei en vooral in het vroege voorjaar veel bloeiende planten. De meest natuurlijke bossen vinden we op steile hellingen, waar als lawinepreventie niet gekapt mag worden, en in enkele bosreservaten. De belangrijkste boomsoorten zijn beuk, zilverspar en fijnspar. Plaatselijk domineren ook dennen, berken en esdoorns. Hogerop in de bergen staan bergdennen en larix. Meer naar de kust toe is het droger en warmer en domineren dennen en eiken. In totaal komen meer dan 250 soorten bomen en struiken voor in Slovenië.
Lees ook meer over dieren in Slovenië.