Grotten van Postojna
Slovenië heeft veel mooie natuurgebieden, dat weet iedereen. Enkele van de mooiste bezienswaardigheden in het land bevinden zich niet boven, maar onder de grond. Er zijn namelijk tal van mooie grotten in Slovenië; naar schatting zijn er wel meer dan 7000. Fietsjournalist Bram de Vrind neemt ons tijdens zijn fietsreis in Slovenië mee langs de bekendste caves van het land, de grotten van Postojna.
Ontdekking van de grotten
In april 1818 plande de Oostenrijkse keizer een bezoek aan het Sloveense Postojna dat toen tot zijn rijk behoorde. Ter gelegenheid daarvan kreeg Luka Čeč, een eenvoudige arbeider uit het dorp, de opdracht om te helpen met het uitlichten van de ondergrondse ruimten die hier zichtbaar waren.
Tijdens de werkzaamheden beklom hij achterin de grot een rotspartij en verdween in het duister. Toen Čeč een half uur later terug kwam, riep hij naar zijn kameraden: "Hier is een nieuwe wereld, hier is een paradijs!"
Mooiste grotten in Slovenië
Het grottenstelsel dat Čeč in Postojna ontdekte, bleek met 24 kilometer de op één na grootste druipsteengrot ter wereld en groeide uit tot een wereldberoemde toeristenattractie, die inmiddels door ruim 33 miljoen mensen is bezocht. Ook vandaag de dag zijn nationaliteiten van over de hele wereld vertegenwoordigd.
Bij de ingang van de grot verzamelen zich groepen Engelsen, Italianen, Duitsers, Japanners en Koreanen. De Aziaten mogen als eerste naar binnen, want ze gaan er het snelste doorheen, zegt Roman. Roman is de gids die Bram begeleidt tijdens zijn fietsreis in Slovenië. Hij werkt ook als gids in de grotten: "Ze beperken zich tot het luisteren naar de audiogids en foto's maken voor op Facebook", lacht hij.
1. Toeristentreintje
We stappen in een toeristentrein om ons tot 3,5 kilometer in de grot te laten vervoeren, waar zich de meest bijzondere ruimtes bevinden. Vanuit het treintje zien we reusachtige druipstenen, sommigen wel 16 meter lang en over een periode van 600.000 jaar gevormd.
2. Spaghettikamer
Vervolgens brengen we een bezoek aan de 'drie kamers' die elk hun eigen karakter hebben: de rode-, witte- en spaghetti-kamer. De laatste herbergt duizenden flinterdunne druipstenen, die als fonkelende bergkristallen aan het plafond hangen.
Het wekt geen verbazing dat de grotten met hun schoonheid al bijna 190 jaar bezoekers fascineren. De Sloveense auteur en politicus Etbin Hendrik Costa schreef al in 1863: "Alles ziet eruit alsof het door de handen van de meest getalenteerde, kundige kunstenaar is gemaakt. Toch is dit wonder gecreëerd in het donkerste donker door de blinde natuur." We maken nog wat foto's van de spaghettikamer en stappen dan in het toeristentreintje dat ons naar de uitgang van de grotten brengt. Als we naar buiten lopen, zijn de Japanners en Koreanen al lang per touringcar vertrokken.
Bezoek Postojna grotten
Een rondleiding door de grotten van Postojna duurt 1,5 uur. Je legt dan 5 kilometer af; 3,5 per trein en 1,5 te voet. De grotten zijn 24 kilometer lang en hebben een constante temperatuur van 8 tot 10 graden.